בקרוב גם הגרושות יידרשו לשלם מזונות: החלטה חדשה שהתקבלה אמש (שני) במועצת הרבנות קובעת שאימהות גרושות בעלות אמצעים כלכליים ישלמו מזונות, ולא רק האבות כפי שנהוג היום. מועצת הרבנות הראשית לישראל דנה אתמול בנושא, שלדבריה מעסיק זה שנים רבות את בתי הדין הרבניים ואת בתי המשפט לענייני משפחה - ומהווה מוקד מחלוקת בין ארגוני נשים וארגוני גברים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
עד כה תשלום מזונות הוטל על הגברים באופן אוטומטי במהלך הגירושין, אך כעת הדיינים והשופטים יצטרכו להתחשב ביכולות הכלכליות של שני ההורים. יש להדגיש כי החלטת הרבנות לא פוטרת את הגברים מתשלומי המזונות, אלא מאפשרת להטיל את התשלום על הנשים בהתאם למצבן הכספי. מנהל בתי הדין הרבניים, הרב שמעון יעקובי, טען בריאיון לגלי צה"ל - שם פורסמה הידיעה לראשונה - כי מדובר בהתאמה לשינוי במעמד האישה מאז ימי המנדט, אז נקבעה התקנה הקודמת. לדבריו, המהלך עשוי לסייע במאבק בתופעת סרבנות הגט.
עוד לפני קום המדינה, בשנת 1944, קבעה מועצת הרבנות הראשית לארץ ישראל (בראשות הרבנים הראשיים הרב הרצוג והרב עוזיאל) להעלות את גיל חיוב מזונות הילדים המוטל על אב מגיל שש שנים לגיל חמש עשרה שנים. התקנה, שהתקבלה אז בהשתתפות רבני יישובים רבים, נועדה להתאים את דיני מזונות הילדים על פי ההלכה למציאות זמננו. לפני התקנה אפשר היה לחייב אב במזונות ילדיו שהם למעלה מגיל שש רק על פי דיני צדקה, וחיובים מדין צדקה שהטילו בתי הדין הרבניים ובתי המשפט לא נאכפו על ידי שלטונות המנדט הבריטי.
השבוע הוגשה בכנסת הצעת חוק המזונות, מטעם חברי הכנסת יואב קיש (ליכוד) ויפעת שאשא ביטון (כולנו), לפיה המזונות ייקבעו לא לפי המגדר אלא לפי השיקולים הכלכליים. החלטת הרבנות למעשה מיישמת את הרעיון בבסיס הצעת החוק - עוד לפני שהיא אושרה בכנסת.