מצעד הגאווה שייערך אחר הצהריים (חמישי) בירושלים, הקריאות נגדו ובעדו והמעצרים לקראתו, וגם "נאום הסוטים" של הרב לוינשטיין, העלו לשיח הציבורי שוב את היחס לזוגות חד מיניים בישראל. זה תופס את הכותרות, אבל למעשה תופס אותנו גם בחיינו האישיים. איך הייתם מגיבים מול גילויי הומופוביה במרחב הציבורי? צוות חדשות 2 Online, בשיתוף עם הבית הפתוח לגאווה וסובלנות בירושלים, ערך ניסוי חברתי מצולם שתיעד את התגובות והמבטים אל מי שהתנהג באלימות מילולית כלפי זוג הומוסקסואלים שנסעו ברכבת הקלה בעיר והחזיקו ידיים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
כיצד הגיב הציבור הירושלמי לפרובוקציה של מתן התחקירן שלנו? מי נחלץ לעזרתם של בני הזוג אביעד ואלישע שספגו קריאות הומופוביות? התוצאות שקיבלנו מהניסוי שערכנו בעיר, שלרוב מתקשה לקבל את הקהילה הגאה בעיר, היו חיוביות - ורוב האנשים שהתערבו בסיטואציה שביימנו, ביקשו ממתן להפסיק עם ההערות והאלימות המילולית שהפגין כלפיהם.
מרבית המשתתפים הצהירו שאין להם בעיה עם הנוכחות של הזוג ועם הדרך בה התנהגו במרחב הציבורי: "זו זכותם המלאה". חלק מהנוסעים מיהרו לצאת להגנתם: "אתה לא אמור להגיד להם כלום, זה לא אמור להפריע לך מי נוגע ואיפה, כל אחד יעשה מה שהוא רוצה - אתה לא קובע להם".
מתן המשיך לגעור בזוג ואף לבקש שיירדו מהרכבת הקלה: "יש אנשים שזה מפריע להם, שיעשו בבית מה שהם רוצים - שהם יירדו". בשלב זה המשיכו הנוסעים למחות על המתקפה החריפה נגד הזוג ולגעור בתחקירן: "בושה וגועל נפש שאתה מדבר ככה, לא טוב לך, אל תסתכל". נוסע בשם חנן ניסה לחנך לאהבת הזולת: "מה רע בזה? למה לדבר ככה?", ואף תיעד את הפרובוקטור כדי למחות על התנהגותו.
מנגד, מספר ירושלמים תמכו במעשיו של מתן והסכימו איתו כי ההתנהגות מלאת החיבה של הזוג לא מתאימה למרחב הציבורי - והאשימו את החינוך שקיבלו אביעד ואלישע. חלקם ביקשו מהזוג "לכבד אותם" ולא להחזיק ידיים בציבור. אישה נוספת אמרה למתן בשקט: "כל הכבוד לך, תודה".
הערב בשעה 18:00 יחלו אירועי מצעד הגאווה בירושלים: המצעד יתנהל תחת אבטחה כבדה של כ-2,000 שוטרים בעקבות האיומים. בימים האחרונים חולקו צווי הרחקה לעשרות אנשים. קרוביו של הרוצח ישי שליסל עוכבו או נחקרו ויורחקו מאזור המצעד בשל מידע מודיעיני המעיד על חשד לתכנון פגיעה בצועדים. בצעד שנוי במחלוקת הודיע ראש העיר ניר ברקת כי לא ישתתף במצעד, "כדי לא לפגוע ברגשות הדתיים", לדבריו, אך יניח פרח במקום בו נדקרה שירה בנקי ז"ל לפני כשנה.
הבית הפתוח לגאווה וסובלנות בירושלים, המפיק את מצעד הגאווה בעיר, הוא המרכז של הקהילה הלהט"בית בירושלים וסביבתה - המהווה נדבך בלתי נפרד במרקם החברתי והפלורליסטי של העיר. העמותה הוקמה בשנת 1997 ובמרוצת השנים, מתוך צורך שעלה בקרב הקהילה, צמחה להיות הארגון הלהט"בי עם היקף השירותים הגדול ביותר בישראל.
מעבר להפקת מצעד הגאווה בירושלים, הבית הפתוח מתמקד בבניית קהילה, מקדם פרויקטים חינוכיים ושינוי חברתי, ומספק שירותי בריאות ורווחה מגוונים לאלפי בני אדם מדי שנה.
סמנכ"ל הבית הפתוח בירושלים תום קנינג אמר כי "כבר מספר חודשים שהבית הפתוח עמל על מצעד גאווה, אירוע של אהבה, זעקה וזיכרון של קהילת הלהט"ב של ירושלים. לצערנו אנו נחשפים למסע דה-לגיטימציה של מי שקוראים לעצמם מנהיגי ציבור ומנהיגים".
לדבריו, "הניסוי מוכיח שגישתם לא מייצגת את רוב הציבור הירושלמי, אלא מבטאת קול קיצוני ורועש שמפיץ שנאה. אסור לנו שהקול הזה יגבר או יישמע בכלל. אנו מזמינים את הציבור להגיע לתמוך בנו ובמאבקנו נגד ההומופוביה שעדיין ממשיכה לאיים עלינו, ולמען זכרונה של שירה בנקי ז"ל שנרצחה במאבק זה".
שיר זהבי ואדם גלמן השתתפו בהכנת הכתבה.