עשרות משלחות מרחבי העולם ואישי ציבור רבים ישתתפו בהלווייתו הממלכתית של הנשיא התשיעי וראש הממשלה לשעבר שמעון פרס, שייטמן מחר (שישי) בחלקת גדולי האומה בהר הרצל. מי שדווקא ייעדרו מהטקס - וגם לא הביעו תנחומים באופן ציבורי - הם חברי הכנסת של הרשימה המשותפת, שחלקם מתחו ביקורת על מדיניותו ומורשתו של פרס. במשפחתו זעמו: "יוצרים ניכור במקום לקדם אחווה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
חתנו של פרס ורופאו האישי, פרופ' רפי ולדן, אמר ל"שש עם עודד בן עמי" כי "אני מופתע ומאוכזב מהם. הייתה את האמרה המפורסמת של אבא אבן שהערבים לא מפסידים הזדמנות להפסיד הזדמנות. הפעם ערביי ישראל, לצערי, מפסידים הזדמנות יוצאת מן הכלל להביע את הערכתם לאדם שעשה יותר מכל אדם אחר בישראל כדי לקרב את השלום ואת האהבה בין יהודים לערבים, גם בתוך ישראל וגם בין שכנותיה וזה חבל מאוד".
"אני חושב שמן הדין היה שערביי ישראל ילמדו לחבור אל אותו נתח גדול מאוד בציבוריות הישראלית בארץ שרוצה שלום שרוצה לקדם את האחווה, במקום ליצור ניכור כזה דווקא בשעת כושר כל כך היסטורית וכואבת, זו הייתה הזדמנות עבורם כדי להביע את הסלידריות שלהם עם אותו חלק בציבור הישראלי שמושיט להם יד", הוסיף.
"זכה ליותר ממה שציפה לאחר מותו"
לאחר מכן התייחס ולדן לתנחומים הרבים ולמראה ההמון שחולף על פני ארונו של פרס: "אני רוצה להגיד שאנחנו מאוד נרגשים לראות את השילוב הנדיר הזה בין האבל האישי המשפחתי שלנו לאבל הלאומי, אפילו הבינלאומי. הוא בהחלט היה מרבה נחת מהמחווה האדירה הזאת של כל מאות המנהיגים מהעולם הגדול שבאים אלינו, ראשי מדינות, שרים, נכבדים למניהם, שבאים למחווה המרשימה, חסרת התקדים הזאת לפועלו ואישיותו של פרס".
"הוא רצה להיקבר בהלוויה ממלכתית, הוא רצה להיטמן בחלקת גדולי האומה בהר הרצל, לא כל כך בגלל הגאווה האישית שלו, אלא כדי להדגיש ולמצוא את ההכרה וההוקרה לפעילות הגדולה שלו במשך כל השנים האלה. ואחרי מותו הוא זוכה לזה יותר ממה שהוא ציפה", הסביר חתנו של הנשיא התשיעי.
ולדן סיפר כי הנשיא האמריקני ברק אובמה התקשר למשפחה: "הייתה באמת חוויה מאוד מרגשת כשהנשיא אובמה מתקשר אלינו הביתה ומשוחח עם רעייתי, הביע את ההערכה העצומה שלו והאהבה הגדולה שהייתה לו לפרס וההערכה שלו לפועלו ואמר שהוא רואה בו כמנטור שלו. היה לו פגישות קודמות עם הנשיא אובמה, הוא איש חביב ויוצא מן הכלל והקשר האישי שלו עם פרס היה בלתי רגיל. אנחנו מודים לכל עם ישראל על המחווה היפהפייה הזאת של אהבה לשמעון פרס".
"לא שותף לחגיגה סביב פרס"
מאז הידיעה על מות פרס אף חבר כנסת מהרשימה המשותפת לא פרסם הודעת תנחומים. ח"כ באסל גטאס, שתקף את הנשיא התשיעי עוד בשעה שהיה מאושפז במצב קשה בבית החולים, סירב להגיב כשנשאל מדוע הוא אינו מתייחס למותו.
גם ראש הרשימה, ח"כ איימן עודה, דחה הבוקר את הביקורת שנמתחה על חברי מפלגתו בעקבות שתיקתם. "יש תפיסה פוליטית אחרת לחלוטין", הסביר בריאיון לתכנית דקלסגל בגל"צ. "מסרים מורכבים אפשר להעביר בזמן יותר נוח".
"פרס בשנות ה-90 הוביל לכך שהאוכלוסייה הערבית תהיה לגיטימית בפוליטיקה הישראלית וזה דבר שייאמר לזכותו", ציין עודה. "עוד דבר שהוא לא פחות חשוב זה ההליכה לכיוון אוסלו".
"אני לא שותף לחגיגה סביב פרס", הבהיר ראש הרשימה. "אני מאוד מכבד ובחרתי לשתוק בתקופה הזאת. לא אשתתף בהלוויה של פרס. אני לא שותף בכל החגיגה על הכור הגרעיני, על שנת 1948 ועל השותפות עם בן גוריון".
ח"כ יוסף ג'בארין הוסיף: "איני יכול, ברמה הלאומית, להיות שותף לאווירת האבל ששרתה על ישראל. הסיבה הפשוטה לכך היא שפרס אינו חלק מהנראטיב הלאומי שלי, ושבמקרים רבים, השקפתו הלאומית-הציונית-הביטחונית, אם כמנכ"ל משרד הביטחון ואם כ'אבי תכנית הגרעין הישראלית׳, היוותה תמונת-נגד לסיפור הלאומי שלי, לשאיפות הלאומיות של בני עמי, ולרצוני לקדם חברה בה שורר שיוויון אמיתי בין ערבים ליהודים".
"אמנם אני רוצה לזכור את פרס כמי שהוביל למשא ומתן עם הארגון לשחרור פלסטין (אש"ף) ולהסכם עם יאסר ערפאת, אבל איני יכול להתעלם מהחלק שלו בהחלטות ובאירועים כה רבים, בהם הוא העדיף את חיק הקונצנזוס הציוני הלאומי והצבאי על חשבון הזכויות הלגיטימיות של העם הפלסטיני. בתקופה האחרונה היה לו גם תפקיד לא מבוטל ביחצון מדיניות הסרבנות של ממשלות הימין", הוסיף ג'בארין.
מנגד, ח"כ לשעבר טאלב א-סאנע תקף את התנהלות הח"כים הערבים. בפוסט בפייסבוק כתב א-סאנע: "למה אנחנו כועסים על פרס? הוא כפוליטיקאי שירת את מדינתו. אנחנו צריכים לכעוס על מנהיגי העולם הערבי אשר לא משרתים את אומותיהם ויתר על כך הם רוצחים את אנשיהם ומתנהלים כמו דיקטטורה".
"פרס הוא איש חכם מאוד שהפך את ישראל למעצמה", הוסיף הח"כ לשעבר. "להנהגה הערבית המקומית אני אומר: אם אתם נגד נתניהו כי הוא איש ימין קיצוני ומסית זה לגיטימי וזה זוכה לאהדת הציבור הערבי, אבל אם אתם נגד שמעון פרס - אם כן מי הוא השותף שלכם בישראל. במיוחד שפרס הפך להיות נשיא המדינה בזכות הקולות שלכם. אני מכבד את הנהגת האויב אשר שירתה את עמה כמו שאני מקווה שהנהגת העולם הערבי תשרת את עמיה ומדינותיה".