פרידה מאחד ממנהיגיה הבולטים של מדינת ישראל: נשיא המדינה התשיעי שמעון פרס ז"ל הובא היום (שישי) למנוחות בחלקת גדולי האומה בהר הרצל שבירושלים. פרס נקבר בטקס מצומצם לאחר טקס אשכבה רב משתתפים בו נכחו מנהיגים מכל רחבי העולם. נשיא ארה"ב אובמה, הנשיא לשעבר קלינטון, נשיא המדינה ריבלין ורה"מ נתניהו ספדו לו, לצד דברים שנשאו שלושת ילדיו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בהספדו אמר אובמה כי "שמעון הזכיר לי ענקים אחרים של המאה ה-20 שזכיתי לפגוש, אנשים כמו נלסון מנדלה ונשים כמו המלכה אליזבת'. כמוהם הוא יכול להיות נאמן לעקרונותיו, גם אם הם נגד הדעה הפופולרית באותו רגע. הוא ידע שאם מסתכלים על התמונה הרחבה של ההיסטוריה, בני אדם צריכים להיות מלאים לא בפחד, אלא בתקווה".
לדברי הנשיא האמריקני, "היה לי העונג להיות חבר של האיש המבוגר והחכם הזה. חלקנו אהבה למילים ולספרים ולהיסטוריה וכמו פוליטיקאים רבים גם להקשיב לעצמנו מדברים. אבל, מעבר לכך, חברותנו הייתה נעוצה בעובדה שאיכשהו יכולתי לראות את עצמי בסיפורו. שנינו הבנו שאנחנו כאן רק כי בדרך כלשהי שיקפנו את הסיפורים המרהיבים של האומות שלנו". את דבריו חתם במשפט בעברית: "שמעון, תודה רבה חבר יקר".
ראש הממשלה נתניהו סיפר על המפגש הראשון שלו עם פרס בהלווית אחיו יוני ז"ל. "יומיים אחרי מבצע החילוץ הנועז באנטבה בו נפל אחי התקיימה פה הלווייתו", אמר. "שמעון נשא הספד מרטיט לב שלא אשכח כל חיי. זו הייתה הפעם הראשונה בה פגשתי אותו. באותו רגע נוצר בינינו חיבור עז ומיוחד שאף פעם לא נותק".
נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון ספד לחברו משכבר הימים: "חלקתי איתו 25 שנים וניסינו להגיע לשלום אמת עם הפלסטינים. נדהמתי מהיכולת שלו לנצל את ההזדמנוית של כל יום חדש". הוא ציין כי העתיד תמיד הטריד את פרס יותר מאשר העבר: "הוא דאג לילדים של כולם ולא הפסיק לנסות להשיג שלום".
נשיא המדינה ריבלין נפרד: "מותך הוא אובדן אישי ולאומי אדיר כפי שהוא חותַם של עידן, תום עידן הנפילים, שסיפור חייהם הוא סיפור דברי ימיה של התנועה הציונית ומדינת ישראל. זו התחושה העמוקה שלנו היום. תחושה שתם פרק בחייה של אומה, תם פרק בחיינו. הפרידה שלנו ממך, היא גם פרידה שלנו מעצמנו. כשאנו רואים את מנהיגי העולם, ידידינו מקרוב ומרחוק, אשר הגיעו לכאן לחלוק לך כבוד אחרון, אנו מבינים שלא רק כאן אלא בעולם כולו יתגעגעו אליך. ואנחנו, כולנו, כבר מתגעגעים".
הסופר עמוס עוז, חברו הקרוב של פרס, נשא הספד פוליטי בטקס. "היות והישראלים והפלסטינים לא יכולים להפוך פתאום למשפחה אחת מאושרת, אין מנוס מלחלק את הבית הזה לשתי דירות ולהפוך אותו לבית דו משפחתי", אמר, "עמוק בלב כמעט כולם יודעים את האמת הזאת. אבל היכן הם המנהיגים אמיצי הלב שיקומו ויגשימו אותה? היכן ממשיכיו של שמעון פרס?".
עוז סיים בנימה אישית כששיתף את הנוכחים בשיחת טלפון קבועה שניהלו השניים מדי יום שישי. "אם מישהו מכם חושב שלא תתקיים שיחה היום בשעה 17:00, הוא טועה", אמר, "כל עוד אני חי השיחה הזו תתקיים; כל עוד מדינת ישראל מתקיימת, השיחה שלה עם שמעון פתוחה ונמשכת".