קבוצות הוואטסאפ השתלטו על כל טלפון חכם במדינה. כמעט ואין אזרח בישראל שלא חבר בכמה קבוצות בהן הוא מתעדכן עם חבריו, משפחתו ועמיתיו לעבודה. במרחב איילון של משטרת תל אביב ערכו ניסוי שבמסגרתו החליטו לנצל את שטף המידע שעובר בקבוצות הללו כדי לקבל דיווחים מידיים על אירועים - וגם כדי לקרב את השוטרים לקהילה בניסיון לשפר את האמון בקרב האזרחים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מפקד המרחב, נצ"מ נתן בוזנה, החליט לצרף את המש"ק הקהילתי, רס"מ איציק בנבנישתי, לחלק מקבוצות הוואטסאפ הקיימות וגם להקים קבוצות נוספות הנוגעות לשגרת החיים בחולון ובבת ים. בין הקבוצות בהן חברים שוטרים - "בעלי עסקים בחולון", "קבוצת מתחם עזריאלי", "קב"טים של העיר חולון", "נהגי מוניות בחולון", "אזור התעשייה בבת ים", "גניבות בקניון" ו"קהילת השומרונים". בסך הכל מדובר בכ-40 קבוצות..
תחילה חששו מעט החברים בקבוצות מהשוטרים. הם לא האמינו כי נוכחותם תסייע לבעיות המוצפות שם, אך בחלוף הזמן צברה הפעילות דרך הקבוצות הצלחות.
כך נראות השיחות בקבוצה "אזור התעשייה בחולון":
בדרך הזו עוברים בקבוצות חומרים המובילים למעצר חשודים ולאיתור ראיות נגדם. "יש פרגון גדול מאוד בקבוצות", ציין בנבנישתי. "זה תוצר לוואי של הפעילות הצמודה שלנו עם התושבים. הקבוצות מאפשרות קשר הדוק וזמן תגובה מהיר. מישהו מעלה תמונה או פנייה ואני תוך דקות ספורות עם הניידת שם".
בתחילת השבוע תפס המש"ק בנבנישתי שתי חשודות בגניבה שיצאו מהסופר עם עגלות עמוסות מבלי לשלם.
במקרה אחר, שילוב של קצין הביטחון בחברת האוטובוסים דן יחד עם העירנות של השוטר והשיתוף של בעלי העסקים בקבוצה הוביל לתפיסת שודד שתועד בסרטון כשהוא חוטף טלפון נייד מידה של בת 17.
הקבוצות עוסקות בין השאר גם בבעיות שמטרידות מדי יום אזרחים רבים. כך למשל בקבוצת "הורים בבי"ס ישעיהו בחולון" עוסקים בסוגיות כמו הסכנה הבטיחותית שבהורדת הילדים מהמכוניות ובטיפול במקרים כמו חרם על אחד מילדי הבית ספר.
המש"ק רס"מ סהר בצ'י ראה את ההתכתבויות הנוגעות לארגון חרם נגד אחד מהילדים, ויצר במהרה קשר עם אמו והציע לארגן מפגש בבריכה שאליו יצטרפו כמה מבני כיתתו. על אף שלא מדובר בעבודה הקלאסית של המשטרה, ההיענות בקבוצה הייתה מהירה והמש"ק בצ'י הצליח למנוע את החרם כלפי הילד.
"הרעיון היה לחזק את אמון הציבור בעבודת המשטרה ובנוסף לגבש די ראיות כנגד החשודים בכדי להגיש כתבי אישום ולמצות את ההליך הפלילי כנגדם", הסביר מפקד מרחב איילון נתן בוזנה. "שיתוף הפעולה עם האזרחים, בעלי העסקים והרשויות השונות הוליד תוצאות ברורות ומיידיות ונתן את אותותיו תוך זמן קצר, מרגע שהמודל החל לעבוד".
רונן אבניאלי, קצין אגף החקירות ומודיעין במרחב, עוקב מקרוב אחר הפעילות של כל הקבוצות. "המודל הוא חיוני, אך אינו מהווה תחליף למוקד 100 של המשטרה", הוא אומר. "זה אמצעי נוסף לפיתרון מצוקות הציבור באופן ישיר ופשוט יותר".