יריד המתעניינים של "מחאת ברלין" סחף מעטים: רק עשרות ישראלים הגיעו הערב (שלישי) לכיכר רבין בתל אביב, לאירוע שיזם יוצר דף הפייסבוק "עולים לברלין". יותר מ-2,300 איש אישרו בפייסבוק את הגעתם, אך הכיכר נותרה ברובה ריקה. המתעניינים בהגירה לאירופה גילו כי הכיכר ריקה כמעט מדוכנים ושלטים. יוזם המחאה עצמו, שמסרב לחשוף את זהותו, הודיע מראש כי לא יגיע.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לא הסכמתי להתראיין כי ידעתי שיכפישו אותי, יותר קל להרוס אותי מאשר להתמודד עם המציאות הבעייתית של יותר מדי אזרחים בישראל", כתב יוזם המחאה בחשבון הפייסבוק של הקבוצה. "אני לא מתכוון לעצור, המסר שלי יחלחל - אם לא יהיה טוב בישראל, אנחנו נעלה לברלין", הוסיף.
לוצ'יאנו לודוויג, אחד מהמארגנים, אמר כי האירוע נועד "לדרוש עתיד פחות טוב, משהו שונה ממה שיש היום. אם זה לא יקרה, בקרוב מאוד – לא עוד 5-6 שנים – פשוט נקום ונעזוב ונעשה את זה בספונטניות ובסבבה". באופן סימבולי ואירוני, עיקר הנוכחים התאספו סמוך לפסל "שואה ותקומה" של האמן יגאל תומרקין בכיכר.
לדברי המארגן לודוויג, היריד לא נועד לשכנע אנשים לעבור בניגוד לרצונם: "אנחנו לא באים לסחוף, ואני לא מנסה לשכנע אף אחד, רק להגיד להם שיש להם עוד אופציות. לדעתי, אם המדינה לא מתייחסת אליך אז כנראה שאתה לא צריך להיות פה. אתה יכול ללמוד או לעבוד בחו"ל אם אתה רוצה".
רועי, בן 28 מתל אביב שהגיע לכיכר, סיפר לחדשות 2 Online כי יוקר המחייה "שבר" אותו. לדבריו, הוא אינו מעוניין במבצעים, אלא בהוגנות: "המילקי הוא רק מטאפורה - איפה שרק אפשר דופקים אותנו. מעבר לחו"ל מבחינתי הוא הפתרון". רועי ציין כי חי בעבר שבע וחצי שנים בארצות הברית ושב בגלל ציונות, אך יוקר המחייה מבריח אותו: "אני אעבור לכל מקום שייתן לי אשרת עבודה. בישראל כשהאזרח סובל המדינה נהנית - אם צריך לעזוב את המדינה כדי להביע מורת רוח מאיך שהיא מתנהלת, אז זה מה שאני עושה".
"האנטישמיות בגרמניה לא מרתיעה"
גם אילי, מהנדס בן 35 מאשקלון, הביע התעניינות במעבר לגרמניה, בה להערכתו יצליח למצוא תעסוקה: "קשה לי למצוא עבודה כאן, התחרות פה עצומה. האנטישמיות בגרמניה לא מרתיעה אותי - כולם כאן שונאים את כולם". גדי, מוזיקאי בן 34 מתל אביב, טען כי הוא שוקל לעזוב את הארץ כי "אין פה דרך, המצב הכלכלי הוא רק נדבך אחד בהרבה דברים, ואני מרגיש שהגענו למבוי סתום".
המחאה זכתה לביקורת מכיוון לא צפוי: רמו, תושב הולנד שעבר באזור, שאל לפשר האירוע, התפלא מתלונות התושבים ואמר: "אני לא חושב שהגירה היא הפיתרון - יש דברים יותר יקרים ויש דברים שפחות, לדוגמה הפירות והירקות פה הם במחירים שאנחנו רק יכולים לחלום עליהם, וגם אלקטרוניקה. לא משנה מאיפה אתה, תמיד אפשר למצוא סיבה להתלונן - אנשים לא מרוצים יש בכל מקום. קל להתלונן על מה שאין, קשה להיות מסופק ממה שיש - בכל מקום בעולם החיים לא קלים".
לעומתו, תושב העיר בן 80 שעלה לארץ מפולין, הביע תמיכה בבהיגרה: "ההפגנה פה היא מוצדקת - בישראל צריכים לשנות דברים מהיסוד. הכל פה קומבינה מאחורי הגב של האזרחים. ממשלת ישראל קיבלה מיליארדים על גבם של ניצולי השואה - ומה הם מקבלים היום? קדחת".
עוד לפני היריד, היוזם אמר לחדשות 2 Online כי מטרת היריד היא למסור למתעניינים מידע על הגירה למדינות זרות, ואף הצהיר כי יפנה ל"כל מנהיגי העולם המערבי" כדי שיעניקו לישראלים "ויזות פליטי יוקר מחייה". "אין שום נציג מטעמי", סיפר היוזם, שאמר כי ביריד "האנשים יקבלו פרטים על כל מקום שאפשר לקנות בו בית ולהיכנס לסופר מבלי להישחט".
נועה אורון השתתפה בהכנת הכתבה.