מה חריף יותר: דג מרוקאי או חזרת פולנית? קבוצה של טועמים מקצועיים נאספה כדי לענות על הסוגיה במסגרת ניסוי מדעי הניתן לביצוע רק באמצעות בני אדם. בניגוד לכך, את ארבעת הטעמים האחרים ניתן לזהות באמצעות מכונה מתקדמת שביכולתה לנתח את המזון שאנו אוכלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ערב החג נמצא כבר ממש מעבר לפינה ואופירה אלון עמלה על המנה המיוחדת והחריפה שלה לכבוד ארוחת החג. "הכי חשוב זה הפלפלים החריפים ואני אוהבת להשתמש באדומים", היא מספרת. דג האמנון שהיא מבשלת לכבוד ראש השנה, יקבל בעוד זמן קצר את המרכיב החשוב ביותר שלו - הפלפל האדום שיהפוך אותו מסתם דג לדג מרוקני חריף. "כשהחריף גורם לך לסבול קצת זה אומר שזה הצליח", היא מציינת בחיוך.

גם במטבח של יובל רווה עורכים הכנות אחרונות לחג וגם אצלו, החריף מככב בתפריט. "אנחנו בעד החזרת הלבנה שהיא חריפה מהאדומה", הוא אומר בעודו שוקד על הכנת המאכל הפולני המסורתי. כדי לקבוע פעם אחת ולתמיד איזו עדה אוכלת יותר חריף, מסרו אופירה ויובל את תבשיליהם לצורך ניסוי מדעי.

לדעת מה הטעם מבלי לטעום (צילום: AP)
לדעת מה הטעם מבלי לטעום | צילום: AP

שתי המנות החריפות נלקחו למכללת תל חי, שם הוצגו בפני טועמים מקצועיים. חריף יש לציין, אינו נחשב כטעם אלא תחושה של צריבה בלשון ובחך ולכן, הוא תמיד נבדק באמצעות מבחני טעימה. העתיד של המבחנים האלה צפוי לעבור לאחריותה של מכונה הנקראת "לשון אלקטרונית". מחירה כחצי מיליון שקלים ואחת המכונות הבודדות הקיימות בעולם, הגיעה השבוע למכללה.

המכונה, המסוגלת לנתח באופן מדויק ומהיר את טעמו של כל מוצר, בדקה מהו הדבש המתוק ביותר. "דבש פרחי הבר נמצא במקום הראשון, בהפרש של כעשרה אחוזים משאר הסוגים", אומר ד"ר אופיר בנימין מהחוג למדעי המזון במכללת תל חי. "דבש מזעתר, אקליפטוס ומלכות נמצאים בערך באותה רמת מתיקות". הרכב הסוכר במוצר הוא שקובע.

על אף יכולותיהן המרשימות של מכונות הטעימה, הן עוד לא יודעות לקבוע את רמת החריפות במוצר. עם זאת, בבדיקה שנערכה על ידי הטועמים, הדג המרוקאי של אופירה מנצח בפער ניכר את החזרת של יובל.