כוח הגנה אסלאמי במקום משטרה: "אחי ראסה", זו למעשה המשטרה שפועלת בכפר קאסם. ארגון שמירה בחסות התנועה האסלאמית שפועל בכפר במקום השוטרים. בזמן שהמשטרה הסתגרה בתחנה בכפר שבה התחולל הפוגרום, אנשי ארגון השמירה הם אלה שיצאו להשיב את הביטחון לרחובות כפר קאסם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על הטנדרים שמסיירים במקום ביום ובלילה, אין כיתוב ואין אפילו צבע אחיד. הסיירים עצמם מסתובבים גם בלי מדים. אבל בעיר כולם מכירים אותם, מוקירים, וכשיש אירוע הטלפון הראשון הוא אליהם ולא למוקד 100.
בשמירה משרתים בשכר רק 8 אנשים מתקציב העירייה, אבל כוחה האמיתי מושתת על עשרות רבות של מתנדבים שיוצאים למשימות ברכבים פרטיים. הארגון קיים כבר יותר מ-25 שנה ונכנס למאבקי שליטה עם תחנת המשטרה בכפר קאסם, שהוקמה רק לפני שלוש שנים.
ללוטפי עיסא, עיתונאי עצמאי, נמאס לצאת בלילות לזירות רצח בעיר. הוא סיפר על אחמד בדיר, שנרצח מול המסגד בו היה מתנדב בארגון השמירה. בכפר קאסם מאמינים שהשומר הנאמן חוסל כי הפריע לארגון פשע מסוים. גם הרצח הזה לא פוענח והזעם על המשטרה נצבר משבוע לשבוע.
לראיית התושבים היום, המשטרה מפריעה ומכשילה את הגוף היחיד שבאמת מנסה להגן עליהם. בשבוע שעבר שרפו את תחנת המשטרה בכפר. זה לא היה אדם אחד, אלא אלף, וזה נגמר בשלוש ניידות משטרה שרופות ומותו של מוחמד טהא שנורה על ידי מאבטח התחנה.
"בשיכורים ובפושעים קטנים - מטפלים במכות"
האירועים תפסו את כפר קאסם דווקא בעידן של שגשוג: העיר מלאה במתעשרים חדשים. תושבי ראש העין וכפר סבא נוהרים לכאן לקניות ולמוסכים - זול ופתוח בשבת. איזור התעשייה החדש מלא בבעלי עסקים יהודיים שמשלמים פחות מבפתח תקווה. שירות השמירה האסלאמי כבר כלול במחיר.
בעבר ה"שמירה" תפקדה גם כמשמרת צניעות. למשל, תחקרה נשים שחזרו לעיר מאוחר בלילה. בשיכורים ובפושעים קטנים השמירה טיפלה באמצעות מכות. בשביל לעמוד מול ארגוני פשיעה, כבר צריך נשק - ואותו באופן רשמי אין להם.
בין המתנדבים יש לא מעט עבריינים שהשתקמו דרך החזרה בתשובה. ברור שבמדינה מתוקנת, קיומה של מיליציה דתית שפועלת לפי חוקים משלה אינו קביל. אבל לפני זה המדינה צריכה להיות - מתוקנת. אפשר להתחיל בפיענוח של רצח אחד.