כך הפך שבועות לחג הפשטידות והעוגות: האם פעם שאלתם את עצמכם מה בדיוק הקשר בין החג המקראי שהוא אחד משלושת הרגלים וחל מדי שנה ב-ו' בסיוון, לבין מוצרי חלב? בתנ"ך אין כל מצווה מפורשת לאכול מאכלי חלב דווקא בחג בו ניתנה התורה לבני ישראל - אז איפה בדיוק התחיל הקשר בין מתכון לבלינצ'ס ופסטה ברוטב שמנת לשבועות? אנחנו בדקנו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הקשר בין שבועות לחלב הופיע במאה ה-14 באירופה, אז נהגו יהודים בקהילות שונות לאכול מוצרי חלב בחג. ייתכן שהסיבה לכך נעוצה במשנה, שם מצוין שבמעמד קבלת התורה לא הספיקו בני ישראל להיערך לאכילת בשר - והסתפקו בחלב.
![המזונות המומלצים: עופות, דגים וגבינות (צילום: חדשות 2) המזונות המומלצים: עופות, דגים וגבינות (צילום: חדשות 2)](https://img.mako.co.il/2019/07/02/594005_I.jpg)
ויש גם סיבות סמליות שקשורות למספרים: הערך הגימטרי של המילה חלב הוא 40 - מספר הימים שהמתינו בני ישראל לתורה במעמד הר סיני. שם נוסף של ההר הוא "הר גבנונים", מה שמזכיר את המילה 'גבינה'.הערך הגימטרי של המילה גבינה הוא 70 - כמו שבעים פניה של התורה.
פרות חולבות
ואולי הקשר בין שבועות לחלב מקורו בכלל במנגנון שיווק גאוני של חברות החלב? הוכחה לכך היא כמות החלב שצורכים הישראלים - שגדלה משמעותית בתקופת חג השבועות, כך לפחות עולה מנתוני מועצת החלב. קודמת לתקופה הזו מתקפת שיווק אגרסיבית במיוחד של פרסומות ומבצעים שכנראה עושים את העבודה.
![ישראלי ממוצע צורך 181 ליטרים של חלב (צילום: ארכיון גבעת חיים מאוחד, מתוך פיקוויקי) ישראלי ממוצע צורך 181 ליטרים של חלב (צילום: ארכיון גבעת חיים מאוחד, מתוך פיקוויקי)](https://img.mako.co.il/2017/05/31/355983_I.jpg)
בשנה האחרונה ייצרו 133 אלף פרות בישראל לא פחות מ-1,450 מיליוני ליטרים של חלב - מהם ייצרו 106 אלף טון גבינות לבנות, 449 מיליוני ליטרים של מוצרי חלב לשתייה ומשקאות חלב ו-37 אלף טון של גבינות קשות ומותכות.
ישראלי ממוצע צורך 181 ליטרים של חלב בשנה - ובשבועות, 50% יותר מאשר בשבוע רגיל. שיא הביקוש בתקופת החג הוא לגבינות לבנות וגם גבינות המותאמות להכנת עוגות ופשטידות נחטפות מהמדפים - פי 3.5 יותר מיום רגיל.