בטקס שנעל את אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה בקיבוץ לוחמי הגטאות, נשא הערב (שני) דברים נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין ואמר: "אנו תובעים חשבון נפש לאומי ומוסרי מאלו שסייעו להוצאת תכנית ההשמדה לפועל". העברנו בשידור ישיר את נאומו של ריבלין והטקס באתרי חדשות 2 Online.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ריבלין הוסיף כי "התכחשות לאחריות היא הכחשת שואה מסוג חדש שמבקשת להפוך את אירופה, הנהגתה הלאומית ומוסדותיה – לקורבנות". בהתייחסות למועמדת לנשיאות צרפת מרין לה-פן, שעלתה לסיבוב השני בבחירות במדינה, אמר ריבלין: "כך למשל לפני כשבועיים, הכחישה מועמדת לנשיאות צרפת את אחריותה של צרפת לגירוש אזרחיה היהודים למחנות הריכוז וההשמדה הנאציים. חבר מפלגתה הכחיש לא רק את המעורבות הצרפתית בגירוש היהודים להשמדה, אלא את עצם ההשמדה ההמונית".
לנשיא מתלווים רעייתו נחמה, נשיא גרמניה לשעבר יואכים גאוק ובת זוגו דניאלה שאד: עוד לפני נאומו של ריבלין קיים הנשיא סיור מודרך במקום עם הנשיא הגרמני לשעבר. חלק מנאומו הקדיש לביקורת מרומזת על חברי כנסת שנפגשו עם אנשי ימין קיצוני מאירופה: "כחברה וכמדינה, עלינו להתנגד לבריתות לא קדושות עם גורמי ימין לאומני קיצוני. בטווח קצר אפשר לטעות ולחשוב שיש לנו אינטרסים משותפים, אך יש לשוב ולהזכיר שלא היה ולא יהיה לנו דבר משותף עם אנטישמיים, בכל לבוש שהוא".
"בפולין, הדיון במעורבותה של האוכלוסייה המקומית ברדיפת היהודים ורציחתם הפך לנושא פוליטי מן המדרגה הראשונה", הוסיף הנשיא. "באוקראינה זעמו נבחרי ציבור על כי בנאומי בפני הראדה, הפרלמנט האוקראיני, הזכרתי ש'רבים מהמסייעים לנאצים היו בני העם האוקראיני ובתוכם היו שפרעו וטבחו ביהודים ובמקרים רבים הסגירו אותם לגרמנים'. ובבריטניה, קבע חבר במפלגת הלייבור שגורש ממנה, כי 'היהודים הציונים שיתפו פעולה עם היטלר'".
מוקדם יותר היום נערכו ברחבי הארץ מגוון אירועים לציון היום: בשעה 10:00 נשמעה ברחבי הארץ צפירת דומייה בת שתי דקות לזכר ששת מיליוני היהודים שנרצחו על ידי הנאצים ועוזריהם. מיד לאחר הצפירה נערך טקס הנחת הזרים למרגלות האנדרטה למרד גטו ורשה ביד ושם בהשתתפות ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, ועד לשעה 12:30 התקיים באוהל יזכור ביד ושם מעמד קריאת קורבנות השואה - "לכל איש יש שם".
בשעה 11:00 נערך טקס קריאת שמות הנספים במשכן הכנסת. ב-13:00 התקיים טקס האזכרה המרכזי ביד ושם. כחצי שעה לאחר מכן נערך במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו בפולין "מצעד החיים" בהובלת הרמטכ"ל גדי איזנקוט, בו צעדו כ-10,000 בני נוער מ-50 מדינות לאורך שלושת הקילומטרים שבין אושוויץ לבירקנאו. יחד איתם צעדו גם הרב הראשי לישראל לשעבר ישראל לאו, בעצמו ניצול שואה, וכן שר החינוך נפתלי בנט.