מדוע דורש "יד ושם" מאות שקלים מתלמידים המעוניינים לקבל עותק של עדויות קרובי המשפחה שלהם ששרדו את השואה? תלמידת תיכון פנתה למוזיאון בירושלים על מנת לבקש את עדותו המצולמת של סבה, אלחנן זומברג ז"ל, ששרד את צעדת המוות באושוויץ, לטובת עבודת שורשים שנדרשה להכין.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
במוזיאון איתרו את העדות המוקלטת שנמשכה כשש שעות, אך דרשו סכום של כ-400 שקלים עבור העותק. התלמידה שהופתעה מהמחיר המופרז תהתה אודותיו, ורק לאחר שמורתה התערבה בעניין - קיבלה התלמידה את ההקלטה בתמורה ל-100 שקלים.
התלמידה, הלומדת בכיתה י"א, פנתה למוזיאון בכתב לאחר שנדרשה להציג סיפור חיים של ניצול שואה. בתכתובות בין הצדדים הסבירו אנשי המוזיאון כי הנפקת עותק חדש של העדות המוקלטת עולה 50 שקלים לכל שעת עדות, וכי בנוסף יש לשלם 100 שקלים על תמלול העדות והעתקתה. עוד הבהירו לה במוזיאון כי משפחתה כבר קיבלה עותק אחד בחינם, מיד לאחר מתן העדות.
הנערה השיבה שהעותק המקורי אבד, ולכן ביקשה עותק חדש. היא פנתה למורתה להיסטוריה, והשתיים החליטו לא לוותר ופנו פעם נוספת ל"יד ושם". לאחר פנייה זו, הסכימו במוזיאון להעניק לנערה הנחה, ומסרו לה כי יכינו את העותק החדש של העדות בתמורה ל-100 שקלים בלבד.
"אפילו בן של עד צריך לשלם את הסכום"
לטענת הנערה, במוזיאון אמרו לה שההנחה הזו ניתנת לכל תלמיד המזמין עדות לשם מטלה בבית הספר. אולם חברה של הנערה לספסל הלימודים ביקש גם הוא עותק חדש לעדות של בן משפחתו, אך גם ממנו דרשו את הסכום המלא - 50 שקלים על כל שעת עדות.
בשיחה שקיימנו הבוקר בחדשות 2 Online עם ארכיון יד ושם, נאמר לנו: "כל אדם, אפילו בן של עד, צריך לשלם את הסכום כדי להוריד את הקובץ לצפייה מחוץ ליד ושם".
ממוזיאון "יד ושם" נמסר בתגובה: "יד ושם החליט להנגיש באינטרנט בחינם לכל דורש את אוסף התיעוד והעדויות הגדול שלו, הכולל כיום כ-190 מיליון עמודי תיעוד וכ-127,000 עדויות. יד ושם משקיע מיליוני שקלים בשנה בפרויקט ההנגשה של התיעוד ובשנים האחרונות אכן מנגיש אותו בהדרגה. כיום זמינים באתר האינטרנט של יד שם מאגר שמות קורבנות השואה, וכמו כן זמין כל מאגר התצלומים של יד ושם, וכן מיליון וחצי עמודי תיעוד, בתוכם עשרות אלפי עדויות כתובות שמסרו ניצולי שואה במשך השנים. בימים אלו יד ושם עמל על השלב הבא של פרויקט ההנגשה, הכולל בין השאר את העלאת המאגר הגדול של עדויות האודיו והווידאו של ניצולי השואה לאינטרנט כדי שיהיה זמין לכל דורש. המיזם הזה מורכב מאוד ואין לו תקדים".
"בינתיים, עד שתושלם העלאת עדויות הווידאו לאינטרנט, כל העדויות שנמצאות ביד ושם זמינות לצפייה חינם לקהל הרחב באולם הקריאה של הארכיון ובמרכז הצפייה ביד ושם", הוסיפו במוזיאון. "הניצולים עצמם מקבלים עותק בעת הצילום לשימושם ולשימוש בני המשפחה. ניצול שואה ומשפחתו הקרובה (ילדים, בן/בת זוג) שפונים אלינו בבקשה לקבל עותק נוסף - מקבלים אותו ללא תשלום. משתמשים אחרים שמעוניינים שנפיק עבורם העתק לעיון מתבקשים לשלם עבור הטיפול בהפקת ההעתק על פי תעריף של 50 ש"ח לשעת עדות, כמקובל בארכיונים בארץ ובעולם. מחירון השירותים של יד ושם אמור לכסות חלק מעלויות הטיפול. העלות נבחנה אל מול מחירונים של גופים דומים בארץ ובעולם והיא מן הנמוכות ביותר. במקרה הזה, ביקש הארכיון מן התלמידה סכום צנוע של 100 שקלים, עבור העתק העדות של סבה. גביית תשלום כזו היא הרבה פחות מהמקובל בארכיונים אחרים, כולל ארכיון עדויות שפילברג. למרות זאת, יד ושם יבדוק שוב את האפשרות לא לגבות בעתיד עלות גם מהמעגל המשפחתי המורחב של ניצולי השואה. בכל מקרה, כוונתנו היא להעלות מוקדם ככל הניתן את כלל העדויות לאינטרנט".