בג"ץ פסק אתמול (שני) שרק הרבנות הראשית תוכל להעניק תעודות כשרות, ובכך שם סוף לניסיונות ליצור כשרות אלטרנטיבית. אלא שברבנות לא מבזבזים זמן וכבר היום הועברו התראות לבתי העסק שאינם מחזיקים בתעודת כשרות מטעמם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
במהלך היום, הגיעו שליחים של הרבנות לבתי העסק שמציגים תעודות כשרות אלטרנטיביות וחילקו מסמך ובו הכותרת התראה אחרונה. במסמך הוצגה אזהרה לבתי העסק וקריאה להסדיר את ענייני הכשרות מול הרבנות. בעל עסק שלא ינהג על פי דרישת הרבנות, ייקנס בהתאם לחוק איסור ההונאה בכשרות.
בנוסף, הרבנות גם הבטיחה אכיפה מוגברת בימים הקרובים נגד בתי העסק שיציגו את התעודות המדוברות. ברבנות מתעקשים לממש את המנדט הנדיר שניתן לה על ידי מערכת המשפט במאבק בינה לבתי העסק ולאכוף את האיסור ככל יכולתה.
"מונופול חסר תקדים לרבנות"
במסגרת הפסיקה, אימץ בג"ץ ברוב של שני שופטים מול אחד עמדת הרבנות הראשית לישראל - וקבע כי בתי עסק לא יורשו להציג תעודה המעידה על כשרות אם זו אינה תעודה כשרות רשמית של הרבנות.
העתירה עצמה עסקה בפרשנות לסעיף בחוק האיסור להונאה בכשרות והשופטים קבעו כי "בית עסק מנוע מלהציג כל מצג כשרותי בכתב, בין תוך שימוש במילים כשר ובין אם לאו, אלא אם ניתנה לו תעודת הכשר מטעם הגורם המוסמך על פי חוק". בתי עסק שיעברו על החוק צפויים לקנס.
"פסק הדין מעניק לרבנות מונופול חסר תקדים בתחום הכשרות", אמרה עו"ד ריקי שפירא רוזנברג, שייצגה את העותרים. "לטעמנו פסק הדין יוביל לפגיעה לא מידתית בחופש העיסוק ובחופש הדת של בעלי עסקים ושל צרכנים". עו"ד שפירא רוזנברג הוסיפה כי בכוונתם להגיש בקשה לדיון נוסף בפני הרכב מורחב של בית המשפט העליון.
בחודש מאי 2015 הציג היועץ המשפטי דאז יהודה וינשטיין עמדה שונה מזו שהציג היום בית המשפט העליון. הוא השיב לעתירה שעסקה בכשרות פרטית לעסקים, והבהיר כי בעלי עסקים שמגדירים עצמם "כשרים" ללא תעודה מהרבנות לא עוברים על החוק. וינשטיין הבהיר אז כי הצגת תעודת השגחה מגורם שאינו הרבנות הראשית אינה מהווה הפרה של הוראות חוק איסור הונאה בכשרות - ולכן לא יוטלו קנסות במקרה זה. בכך למעשה הצהיר וינשטיין כי עמדת המדינה היא שניתן לטעון לכשרות, גם אם אינה של הרבנות.
בחודש יולי 2015 אישרה ועדת השרים בקריאה טרומית את חוק הכשרות, החוק שמותיר את הרבנות הראשית כמוסמכת הבלעדית להענקת כשרויות. משמעות החוק היא שכל בית עסק שיכנה עצמו "כשר" ללא הפיקוח של הרבנות, צפוי לקבל קנס. החוק החדש עורר זעם רב בקרב בעלי המסעדות.