עם תחילתו של הקיץ והחום הכבד ששורר בחוץ, במספר יישובים בשומרון נאלצים התושבים לאגור מים: בשלושה יישובים בשומרון אין מים כלל ו-5 יישובים נוספים התבקשו להצטמצם במים ולאגור מים לקראת משבר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מועצת המים פועלת משעות הבוקר על מנת לחלק מים ביישובים אלה - זאת לאחר שנוצר מצב לפיו תשתית המים הקיימת אינה מתאימה עוד לאוכלוסייה הגדלה במהירות בשומרון ולאחר שהמועצה האזורית שומרון והמועצות השכנות התריעו על כך בפני רשות המים.
"תפקיד הממשלה ושר התשתיות והאנרגיה של מדינת ישראל להתעשת ולהרחיב את תשתיות המים בשומרון", אומר ראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן, שדורש סיוע מיידי ליישובים. "זהו כשל רציני אם במאה ה-21 אזרחים ישראלים מקבלים מים בחלוקת מים. הכשל נובע מרשלנות של פקידים ומקבלי החלטות. מישהו צריך לתת את הדין על השערורייה הזו".
בשל משבר המים המעמיק, ישוב אחר במזרח השומרון נותר מדי יום ללא מים לשעות - ולעתים למשך ימים. בשבוע האחרון, נותר הישוב תפוח ללא מים ליותר מ 24 שעות. הישובים הסובלים נכון לעכשיו מהמשבר הם: נופי נחמיה, רחלים, תפוח, איתמר, מגדלים, אלון מורה יצהר קדומים ויישובים נוספים באזור.
משבר המים: בגלל התשתיות - ושאיבת יתר
בשיחה שערך השבוע מנכ"ל מקורות שמעון בן חמו עם חדשות 2 Online, הוא התייחס למשבר המים בשומרון - שפוגע גם בתושבי הכפרים הפלסטיניים שבאזור שכם. "ישנם צמצומים באספקת מים ביהודה ושומרון עקב חוסר בתשתיות מספקות שלא הונחו בשנים עברו", הבהיר המנכ"ל, "ניסינו לקדם תשתיות וזה לא אושר בוועדה המשותפת. מה שלא נעשה בעבר פוגע היום באוכלוסייה היהודית והפלסטינית גם בחקלאות - ונוצרת בעיה של אספקת מים והולכתם בעיקר בקיץ".
לדבריו, התופעה החריפה עקב שימוש יתר של הפלסטינים במים: "הם שאבו שאיבות יתר מאקוויפר ההר וזו גם אחת הסיבות למצוקה. זו אותה מערכת שמשרתת את כולם, ופונים אלינו יהודים וערבים כאחד בגלל בעיות של אספקת מים, אנחנו פשוט מבקשים מכולם לנהל את הצריכה בצורה מושכלת".
השבוע דווח ב"הארץ" כי ישראל צמצמה באופן ניכר את אספקת המים לעשרות אלפי פלסטינים בגדה המערבית מתחילת החודש - וכי בבתים רבים באזור שכם ובמערב הגדה אין מים כבר יותר משבועיים.