כבר 20 שנה שתמרה ארליך, בת 68, מתהלכת ברחובות ראשון לציון ללא אזרחות. בתחילת שנות ה-90 היא עלתה מאוקראינה עם בתה לישראל, אז התמכר בעלה הישראלי לאלכוהול והחל להכות אותה. כיוון שבני הזוג נישאו באופן רשמי רק סמוך לעלייתם, לא קיבלו השתיים באופן מיידי מעמד של קבע בישראל כעולות. עד היום נמשכת ההתעללות מצד בעלה בעוד היא נאלצת להמשיך לגור אתו כשהוא נכנס ויוצא מהכלא על אלימות משפחתית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
ללא תעודת זהות או ביטוח לאומי, תמרה לא יכולה להרשות לעצמה לעזוב את הדירה בה היא סובלת כל כך. "20 שנה זה התעכב בגלל שאמא שלי לא ידעה איך לנהל את הדברים האלו לבד", מספרת אלכס, בתה של תמרה. "ואבא שלי לא רצה לעזור לה בשום דבר במיוחד לא להשיג לה אזרחות".
בנוסף על צרותיה, לתמרה גידול בראש ובהיעדר ביטוח רפואי או כסף לממן טיפול, היא לא זוכה לטיפול ראוי. את הכסף היחיד שהיא מרוויחה מניקוי בתים ואיסוף בקבוקים ברחוב היא נותנת לבתה אלכס, אזרחית ישראלית ששירתה בצבא.
אלכס בעצמה קיבלה את מעמדה כבת לאזרח ישראלי רק כשהתבגרה ולאחר שקיבלה סיוע משפטי, אולם אמה נותרה ללא מעמד והיא סובלת מעוני מחפיר, מצוקה נפשית ומבעיות רפואיות. "כשהיא הייתה חולה למזלנו לא קרו דברים רציניים חוץ מהפעם שאבא שלי דפק לה בקבוק על הראש והזעקנו אמבולנס. אבל במהלך השנים הגידול הוזנח, לא בדקו אותה והיא לא נותחה, אין לנו מושג אפילו אם הוא סרטני", מספרת אלכס.
"אטימות של משרד הפנים"
לאחר שנתיים וחצי שהן ממתינות לתשובה, הגישו כעת השתיים באמצעות עו"ד ענת קדרון ערר לבית הדין כדי שרשות האוכלוסין וההגירה תדון במצבן. "כל החיים שלה הם פה, היא ניסתה להשתלב כמה שיכלה", מוסיפה אלכס. "היא עוד שנייה בת 70, מגיע לה לחיות עם זכויות כמו כל אזרח אחר, ביטוח בריאות שהוא בסיסי, שתוכל לקבל תקציב מהמדינה ושלא תצטרך לאסוף בקבוקים או תרומות של אוכל. אני הדבר היחידי שמחזיק אותה, כל השנים האלה היא ניסתה להיות עבורי אם ראויה ולעשות כל מה שיכלה".
"מדובר במקרה קיצוני של אטימות של משרד הפנים", הוסיפה עו"ד ענת קדרון המסייעת לשתיים. "מבחינתו של משרד הפנים תמרה יכולה בינתיים לחיות בצל בעלה האלים, לאסוף בקבוקים למחייתה, ולסבול מגידול בראש. למשרד הפנים לא בוער".
"מדובר למעשה במשפחת עולים שקליטתה נכשלה והדרדרה למצוקה קשה. מדינת ישראל, במקום לעשות הכל כדי לסייע, מערימה קשיים. במדינה מתוקנת, סחבת בלתי נתפסת של שנתיים וחצי לצורך מענה לבקשה, היתה גורמת לכל הפחות לכך שמישהו יעמוד לדין משמעתי. מדובר בזלזול חמור ובוטה באזרחים, ואני מקווה שלפחות בית הדין ישים קץ להתעללות הזאת".
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "לאחרונה נדונה בקשתה של תמרה ארליך לקבלת מעמד מטעמים הומניטאריים והחלטה בעניין זה מתגבשת בימים אלה".
לפניות לכתבת: ch2news.avivitm@gmail.com