זירת הירי בחברון (ארכיון) (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

רוב הציבור ברשת עומד לצידו של החייל היורה מחברון: מבדיקה של חברת "Buzzilla" שמתמחה בניתוח שיח חברתי עולה כי 82% מההתבטאויות ברשת מיום חמישי האחרון ועד היום (ראשון) ב-11:00 הביעו תמיכה גם בחייל היורה וגם במעשה עצמו.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מאז התפרסמה הפרשה ביום חמישי, עולה מהבדיקה, הרשתות החברתיות (פייסבוק בעיקר) בישראל מוצפות בקבוצות תמיכה בחייל. נפתחו למעלה מ-20 קבוצות, עם קצב הצטרפות משמעותי של מעל ל-13 אלף חברים. זאת בנוסף לעצומת התמיכה עליה חתמו 37 אלף בני אדם.

וכך התבצעה הבדיקה: החברה סורקת את כל מה שאנשים אומרים במרחב השיחתי הציבורי ברשת (אתרי חדשות, פורומים, בלוגים ורשתות חברתיות). מתוך השיח נבחר מדגם שיחות שמייצג את היחסים שבין כל פלטפורמה שנבדקה. נבדק מדגם שיחות (כששיחה היא מפוסט פותח לפוסט סוגר). כל שיחה שנדגמה נקראה באופן ידני, נותחה ועל ידי כך הגיעו בחברה לרגש החיובי או השלילי, מה היו הנושאים שנבדקו וכולי.

סקר, חייל שירה במחבל (צילום: בצלם)
צילום: בצלם

רמת השיח, העניין והתמיכה גברו משמעותית לאחר יציאת המשפחה לתקשורת בבקשה לא לשפוט את בנה לפני שמוצתה החקירה. רק משעות הבוקר השתתפו בדיונים למעלה מ-10,000 אנשים - זאת ביום ראשון בבוקר, כשאנשים נמצאים על פי רוב בדרכם לעבודה או במקום עבודתם. המעורבות היא גבוהה מאוד והשיח אמוציונלי, האופייני לשיח על חיילים.

התמיכה הגורפת בחייל ובמעשה הירי באה לידי ביטוי באופן חד משמעי: 82% מהציבור תומך בחייל ובמעשה עצמו. רבים מאלו שניסו להשתתף בדיונים ולבקר את החייל זכו לקיתונות של ביקורת, קללות ואלימות מילולית אישית וישירה. גם ראש הממשלה, דובר צה"ל ושר הביטחון, שהעלו פוסטים המסתייגים מהתקרית - זכו למנת חלקם בשיח האלים המתקיים בסוגיה.

אין תמונה
העבירה לנו קורס בתולדות המטריארכיה. מרשה פרידמן
אין תמונה
העבירה לנו קורס בתולדות המטריארכיה. מרשה פרידמן



מניתוח הפוסטים עולה כי הסיבות לכך שהחייל זוכה לתמיכה הן: "הקם להורגך השכם להורגו", "צה"ל חייב לגבות את החיילים שלו ב- 100%", "החייל חשש מאיום מצד המחבל (חגורת נפץ)", "עושים לחייל לינץ', צריך לחכות למשפט".

הסיבות להתנגדות למעשיו כפי שעלה מהפוסטים שנותחו הן: המעשה נוגד את חוקי הצבא, אין וידוא הריגה, החייל עם רקע מאוד ימני ואפילו קיצוני, אנחנו צריכים להיות צבא מוסרי.

אין תמונה
העבירה לנו קורס בתולדות המטריארכיה. מרשה פרידמן
החייל בבית הדין הצבאי (צילום: חדשות 2)
החייל בבית הדין הצבאי | צילום: חדשות 2

הנושאים העיקריים סביבם מתנהל השיח: "המשפט המיידי ברשתות"; עד כמה צה"ל ומפקדיו עומדים מאחורי החיילים - נושא שמעלה איתו קריאות לפעולה מסוג "לא לשלוח את הילדים לצבא". ראשי מערכת הביטחון (וגם ראש הממשלה) "קיבלו על הראש ברשתות"; מה עושים עם מחבלים כשלוכדים אותם. הציבור מבולבל.

"שיעור התמיכה בקרב הציבור וקצב ההצטרפות מעידים כי מגמה זו תתחזק עוד יותר", אומרת מנהלת אסטרטגיה ומחקר ב"Buzzilla", מרב בורנשטיין. "ברשת ישנן מעל 20 קבוצות שונות עם אלפי תומכים- דבר המוכיח כי אין מדובר רק ביוזמה של המשפחה והחברים הקרובים, אלא של אזרחים אובייקטיבים שהתגייסו לטובת החייל. אין ספק שהוספת המרכיב האישי על ידי המשפחה ויציאתה לתקשורת תרמו לכך רבות".