לרגל יום השואה הבינלאומי שמצוין היום (רביעי),ערך נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין אירוע מיוחד במשכנו לציון 55 שנים למשפט הצורר אדולף אייכמן, פושע המלחמה הנאצי שהיה בין האחראים להוצאתו של "הפתרון הסופי" לפועל בימי השואה. בשנת 1960 נלכד אייכמן על ידי המוסד בארגנטינה, נשפט בישראל ונידון למוות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
באירוע השתתפו בני משפחתו של התובע במשפט אייכמן, עו"ד גדעון האוזנר ז"ל, ואחד מלוכדיו של אייכמן, השר לשעבר רפי איתן. כמו כן, השתתפו באירוע גם מיקי גולדמן שהיה מחוקרי המשטרה של אייכמן והמשורר חיים גורי שסיקר את המשפט עבור העיתון "למרחב".
הנשיא ריבלין התייחס לבקשת החנינה של אייכמן שנחשפה הבוקר, ותקף את הטענות שנשמעו בזמנו על כך שמדובר במשפט ראווה. "אייכמן הציג עצמו כאיש האפור שביצע פקודות", אמר ריבלין. "לאנשים שסבלו מהן לא ניתן חסד. הרוע עבורם לא היה בנאלי. הוא הרג משפחות וחירב אומה".
"משפט אייכמן פרץ את סכר השתיקה", הוסיף ריבלין. "יכולתה של המדינה לשים את ידה על הצורר הנאצי העניקה תחושת חיזוק לניצולים, שהחלו לדבר לראשונה כעדים מאשימים. עבור העדים המשפט היה ניתוח לב פתוח בלי הרדמה".
בתו של התובע: "לא הערכתי את המשא הכבד על כתפיו של אבא"
בתו של האזונר, יו"ר חדשות 2 עו"ד תמי רוה, סיפרה על הימים המתוחים בהם התכונן אביה למשפט. "אבא נערך זמן רב למשפט", ציינה רוה. "הוא התחנן לאנשים שיעידו במשפט. הם אמרו לא: 'לא יאמינו לנו'. קיבלנו מכתבי איומים על חיי אבא ועל חיי המשפחה מניאו נאצים בכל רחבי העולם".
"לא הערכתי אז את גודל המשא הכבד והחלתי רגיל שהיה מונח על כתפיו של אבא", הוסיפה. "לא ידעתי שאנחנו ניצבים בפני אחד האירועים היותר מכוננים בחיי מדינת ישראל והעולם כולו".
רוה גם סיפרה על בקשת החנינה שהגיש אייכמן לנשיא המדינה יצחק בן צבי. "אבי שוחח גם פרופ' מרטין בובר שקרא לו שלא להוציא להורג את אייכמן", אמרה רוה. "הוא ציין שלא צריך לשנות את ההחלטה שאין עונש מוות בישראל, והסביר שלא כדאי לתת לנוצרים אמתלה להגיד ששוב צלבנו איש נוצרי".
"ראוי לקרוא מכאן לשר החינוך לבטל ההחלטה שפורסמה לאחרונה לצמצם או אפילו לבטל את לימודי השואה בבתי הספר התיכוניים", המשיכה בתו של האוזנר. "זו החלטה אומללה. צריך להעמיק את הלימוד הזה ולא לצמצם אותו".
אייכמן ביקש חנינה: "רק ביצעתי פקודות"
מוקדם יותר הבוקר חשף בית הנשיא מסמכים נדירים מהליך בקשת החנינה של הפושע הנאצי. "בהערכת אישיותי נתפסו השופטים לטעות מכרעת, כיוון שאינם יכולים להעתיק עצמם לתוך הזמן והמצב בהם נמצאתי", כתב אייכמן במכתב החנינה ששלח לנשיא דאז יצחק בן צבי.
"לא נכון שהייתי אישיות רמת מעלה עד כדי כך שהייתי יכול לחלוש, או שהייתי חולש באופן עצמאי, על רדיפת היהודים", הוא הוסיף. "מעולם לא שימשתי בדרגת שירות כה גבוהה שהייתה צריכה להיות כרוכה בסמכויות מכריעות ועצמאיות כל כך. לא נתתי שום פקודה בשמי שלי, אלא תמיד פעלתי 'בפקודה'".