מתן משלוחי מנות זה לזה בחג הפורים היא אחת ממנהגי החג הידועים והאהובים ביותר - אבל בשלוש השנים האחרונות יש מי שלוקחים את המשלוחים צעד אחד קדימה, בעזרת הרשת החברתית כמובן. הכירו את קבוצת הפייסבוק "גמד ענק בין חברים מכרים וזרים גמורים", שהקימו אליה גרינפלד (29) ויפעת מור (29) לקראת חג הפורים ב-2014. בקבוצה, שבה יש כיום קרוב ל-3,500 חברים, מוזמנים גולשים מכל הארץ להירשם באתר ייעודי, לספר על עצמם כמה פרטים ולציין את כתובתם כדי לקבל משלוח מנות בחג. בתום תקופת ההרשמה מקבלים פרטים דומים על אדם אחר לו הם צריכים לשלוח תוך שבועיים משלוח משלהם. השנה השניים משתפים פעולה יחד עם תנועת "יום המעשים הטובים" למהלך כולל של שמחה לקראת החג.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"את הרעיון למשחק ראינו באתר reddit, שם שיחקו את המשחק בין משתמשים בכל רחבי העולם", מספרת מור, מנהלת מדיה חברתית בעיריית תל-אביב-יפו ודוקטורנטית לתקשורת דיגיטלית באוניברסיטה העברית. "אליה ראה את הרעיון והתלהב, ואמרנו לעצמנו 'מה יש להפסיד?', ויצאנו להרפתקת אינטרנט".
גרינפלד, מנהל פרויקטים חברתיים ברשתות חברתיות, לא חשב שזה יצליח כל כך מהר. "הופתענו עד כמה קל לעשות את זה: את הכל בנינו בעזרת כלים חינמיים תוך זמן קצר, העלנו את זה לפייסבוק וחיכינו", סיפר. "בשנה הראשונה היו מאות שיתופים וכאלף נרשמים, מאז אנחנו מארגנים את זה כל שנה. השנה כבר שברנו את שיא הנרשמים עם 1,300 אנשים והמקלדת עוד נטויה".
"האמת שהופתעתי", מודה מור. "אני חושבת שאנחנו מרגישים שהניכור השתלט על העם. קוראים תגובות בפייסבוק ומרגישים שכולם שונאים את כולם - ואצלנו יש אמון בין אנשים, אהבת חינם, רצון לנתינה והרגשה קהילתית כיפית ומפרגנת".
המיזם, מספר גרינפלד, פתוח לכולם. "ברגע שבנינו את הבמה הזו, מי שמשחק עליה זו הקהילה שמונה עשרות פעילים שנלהבים לגבי חלוקת מתנות לזרים", אמר. "חלק מהעניין הוא שברור שאצלנו יש חלל שהוא לא רלוונטי כהוא זה לכל הוויכוחים והשסעים שיש - אנחנו משתדלים להיות כמה שיותר פתוחים לכולם וכמה שיותר להכליל".
"החלק הכי כיפי - לנסות ולקלוע למה שענק רוצה"
אביב חניה (26) מבאר שבע נרשם למשחק זו השנה השלישית ברציפות. "כשאני מביט על התמונות והפוסטים מלפני שנה ושנתיים, זה פשוט מחמם לי את הלב לדעת שאני חלק מהפרויקט האדיר הזה", הסביר. "זה תמיד כיף לקבל את החבילות, אבל נהניתי יותר מהנתינה אשר מהקבלה, וזה גם מה שהשאיר עליי חותם גדול יותר. ההיכרות עם אנשים מעניינים וחדשים וכל התהליך - זה הכיף האמיתי עבורי".
דפי שטיין (27) מחיפה מזדהה עם חניה. "בשנה שעברה שיחקתי בפעם הראשונה, והחלק הכי כיפי היה להכין את החבילה ולנסות לקלוע למה שהענקית שלי רצתה", היא משתפת. "התגובה שלה הייתה ממש טובה - וגם אני קיבלתי חבילה כיפית שהתאימה בדיוק למה שאני אוהבת. בנוסף, שיחקתי עם ישראלית שגרה בגרמניה ולא יכלה להשתתף במשחק הרשמי", היא מספרת. "שלחנו אחת לשנייה חבילות וקיבלתי חבילה ממש מגניבה מלאה בדברים כיפיים לי ולחתולה שלי".
"היה לי בהתחלה חשש שאולי עובדים עלי, שמישהו ינצל את זה לעשות משהו מגעיל", היא מודה. "גם פחדתי מזה שהחבילות לא יגיעו באשמת הדואר - אבל השנה, אחרי החוויות הטובות של השנה שעברה, כבר אין לי שום חשש".
לעומתם, יעל רייכמן (24), סטודנטית מחיפה, מתכננת להשתתף השנה במשחק בפעם הראשונה. "זה נראה לי נחמד - מחווה חברותית נחמדה בין זרים זה משהו שכבר כמעט לא קיים היום", אמרה. "חוץ מזה, כשמתבגרים קצת שוכחים מפורים וזו דרך טובה לזכור שיש חג". ומה היא רוצה לקבל? "אני קצת חוששת לקבל חבילה מבאסת, אבל סומכת על זה שרוב האנשים יהיו נחמדים וישלחו דברים", השיבה. "אשמח לקבל משהו שיצחיק אותי. אני מחכה לראות מה הענק שלי מפרט על עצמו ולפי זה אחליט איך להרכיב את החבילה".
"הבאתי את החבילה לכיתה"
תמר פאר (17) מצפון הארץ תשחק גם היא זו השנה השנייה ברציפות. "בהתחלה הייתי ממש לחוצה ולא ידעתי מה לשלוח, אבל כשהתחלתי להתכתב עם הענקים קיבלתי יותר ביטחון לגבי מה הם ישמחו לקבל וגם נהניתי להכין: למשל, לאחד מהם צרבתי דיסק עם מוזיקה, כי הוא אמר שהוא אוהב ג'אז", סיפרה.
לדבריה, כשסיפרה בהתחלה לחברים שלה על הקונספט הם הרימו גבה. "הם לא האמינו שיש סיכוי שזה יעבוד וחשבו שלתת את הכתובת שלי לזרים באינטרנט זה מסוכן", אומרת פאר. "אבל אספתי את החבילה הראשונה בהפסקה בזמן בית הספר ולקחתי אותה איתי לכיתה - ואז כולם ממש התלהבו".
גם קרין פסקל (28) מרמת גן מספרת שההנאה הגדולה ביותר הייתה דווקא כשהחבילה שלה הגיעה לענקית. "היא לא פירטה על עצמה הרבה, אז פשוט חשבתי על דברים שהייתי רוצה לקבל בעצמי", אמרה. "אחרי שהחבילה הגיעה אליה היא פירסמה בקבוצה בפייסבוק תמונה, כתבה מה היה בה, כתבה תודה ואפילו חיפשה אותי במיוחד כדי לתייג אותי בהודעה. זה היה יותר משמח מלקבל את החבילה, בחיי!".
פסקל מדגישה כי החבילות לא מוכרחות להיות יקרות. "גם חבילת במבה סגורה שכבר יש בבית או ספר שהענק שלך יאהב זה מעולה - זה אקולוגי וחסכוני", היא מסבירה, ומזכירה את הדבר החשוב מכל: "מי שרוצה להצטרף צריך לבוא עם החשק לתת ולא לצפות לדברים חינם, כי זה לא המקום".
ממתקים במקום ויכוחים
ליזם גרינפלד יש מסר, מעבר להנאה שבנתינה ובקבלה. "המסר של הדבר הזה הוא שהאינטרנט מאפשר לנו לשוחח אחד עם השני ואפשר לנצל את זה לא רק לוויכוחים מרים על פוליטיקה אלא גם למפגשים, התנסויות, פעילויות וחלוקת ממתקים", אמר. שותפתו מור מדגישה ש"להרים יוזמות כאלה זה קל ולא עולה כסף. האינטרנט הוא מה שהמשתמשים עושים ממנו - נשמח לראות עוד יוזמות מהסוג הזה, דברים פשוטים שעושים קצת טוב במציאות המורכבת שבה אנחנו חיים. כל אחד יכול!"
לסיום, שני המייסדים מסבירים מדוע הם מצרפים בכל שנה לשאלון הפרטים האישיים גם שאלה המבקשת מהמשתתפים להגדיר עצמם דרך דמות מהתרבות הפופולרית, החל מאחת מבנות הספייס גירלס ועד לאחד מצבי הנינג'ה. "כשגרתי בירושלים חיפשתי שותפים והחלטתי ששאלת האופי הטובה ביותר שאפשר לשאול אותם היא לא 'האם אתה נקי' ושאלות כלליות וחסרות היגיון כאלה, אלא איזה ספייס גירל היית לוקח לאי בודד - זה מעיד הרבה על אופי של אדם", הסביר גרינפלד. "התשובה הנכונה היא, אגב, מל סי". ואילו מור מוסיפה במהרה: "ובצבי הנינג'ה - דונטלו. מי שלא מבין שהוא הכי טוב שם לא הבין את צבי הנינג'ה".
ההרשמה למשחק תיסגר ביום שני הקרוב, 7.3 - ניתן עדיין להירשם באתר המשחק, ולהצטרף לקבוצת הפייסבוק הרשמית.