לפני מספר חודשים הבחינה דנה (שם בדוי), אם לפעוט בן 3 מהדרום, שאחת הגננות מושכת חזק מדי את בנה. היא העירה לצוות בגן, אבל כשההתנהגות האלימה לא פסקה החליטה דנה לבדוק את הנושא לעומק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"שמתי מכשיר הקלטה בתוך התיק שלו ושלחתי אותו לגן", היא מספרת. כשהאזינה לתיעוד היא נחרדה לשמוע את אחת הסייעות מסבירה לילדה שביקשה גלידה: 'את לא צריכה גלידה עם השומנים שלך. את צריכה דיאטה'. לילד שביקש לחזור הביתה נאמר: 'תראה את אמא בקבר'.
למרות הגבות שהורמו וביקורת על שימוש בילדים קטנים, משוכנעת דנה שזה היה הצעד הנכון: "אם לא היינו מקליטים, בחיים לא היינו יודעים מה באמת קורה בגן הזה. ההורים חייבים להיות עם היד על הדופק, כי היום מעסיקים כל אחת".
מכשיר הקלטה לתינוק בן 8 חודשים
ודנה ממש לא לבד. חוקרים פרטיים ובעלי חנויות למכירת גאדג'טים מדווחים על טרנד שרק תופס תאוצה וחרדה גוברת בקרב הורים. "לאחרונה יש לזה ביקוש מאוד גדול", מודה יניב גבע מחנות גאדג'טליין. "הרבה הורים מתקשרים לשאול מה מתאים לילדים, מבקשים אמצעי הקלטה דקים במיוחד כדי שיוכלו לתפור אותם לתוך הבגד או התיק של הילד, ומתעניינים איך אפשר להסתיר אותם, כמו למשל באמצעות סיכת סמיילי".
גם מוטי גולן מחנות "גולן ספיי שופ" מצביע על מגמה: "מגיעות אלינו פניות רבות לאחרונה בעקבות הפרסומים על התעללויות בגני ילדים. ההורים היום יותר מודעים לנגישות של ציוד הקלטה זעיר שנמצא בהישג יד. כאשר עולה חשד, ולו הקל ביותר, הם אינם ממתינים - במיוחד כשמדובר באוצר היקר להם".
באחד המקרים, מספר גולן, הגיעה לחנות אם לתינוק בן 8 חודשים שרכשה מכשיר דק במיוחד והשתילה אותו בחפציו: "היא הסבירה שהיא לא יכולה לקבל את המידע מבנה הפעוט, אך לאמהות יש לפעמים חוש שישי ובמרבית המקרים כשעולה חשד הוא מאומת ברמה כזו או אחרת".
ערן לוי, בעל משרד חקירות וחנות הבילוש ispy בכפר סבא, מצטרף לעמיתיו ומעריך כי הזינוק בביקוש הוא תוצאה של חשיפת המקרים בתקשורת: "מאמצע שנת 2014 במיוחד יש דרישה על בסיס שבועי של אמהות ואבות למצלמות נסתרות או למכשירי הקלטה".
תחילה, הוא מספר, מנסים המוכרים להרגיע את ההורים המודאגים ולהבין את הסיבה לחששות. "אם זה רק ברמת החשד אנחנו מדגישים שאין צורך בהיסטריה, שצריך להיכנס לפרופורציות, לבדוק אם יש בכלל משהו, ואם כן מציידים אותם במוצר הקלטה בלבד ולא במצלמה", מסביר ערן. "גם דרך הקלטה ניתן להבין התנהגות. גננת שמתנהגת בצורה אלימה לא תעשה זאת בשקט, אלא זה תמיד יתלווה עם צעקות או הרמת קול שיהיה ניתן להקליט".
כמו בשירותי הביטחון
לעתים קרובות, מציין ערן, יש צורך בהנמכת ציפיות: "יש כאלה שמגיעים עם דברים שהם ראו בסרט ומבקשים משהו שלא מתאים ללקוחות פרטיים, כמו סיכת ראש, אלא לשירותי הביטחון".
מכיוון שמדובר בציוד שמיועד לילדים קטנים ופעוטות מתעוררים לא מעט קשיים ובעיות טכניות בהסוואת אמצעי ההקלטה והצילום. "אם המצלמה נמצאת בתיק של הילד זה לא יהיה כל כך אפקטיבי מאחר והתיקים מרוכזים בנקודה מסוימת בגן, ולא תמיד דווקא איפה שלב ההתרחשות. אם נתקין מצלמה בבובה, רגע אחד היא תהיה בידיים של הילד וברגע אחר היא יכולה להיות במקום אחר או בידיים של ילד אחר.
לפני התהליך, מוסיף ערן, צריך לשאול את ההורים גם לא מעט שאלות: "צריך לברר אם בגן יש מבואה אחת או כמה מבואות, איפה תולים את התיקים. לקחת בחשבון שאם זה חורף מתלבשים יותר ואז צריך לדעת אם יש החלפת בגדים והיכן".
לאור הביקוש גם ההיצע של פיתוחים חדשים שיותאמו לדרישות המיוחדות הולך וגדל. "רוב הטכנולוגיות מגיעות מסין, אבל יש לנו גם מחלקה עצמאית שמפתחת דברים. אנחנו יכולים לקחת מוצר מסוים ולהתאים אותו שיספיק לכמה שיותר שעות", מסביר ערן.
סיכת ראש, גומי של מכנסיים
"בין היתר", הוא מוסיף, "אנחנו מציעים מוצרים כמה שיותר קטנים שאפשר לשתול אפילו על הילד עצמו, ואמצעים שאפשר לשים בחגורת הגומי של מכנסי הילדים. דוחפים את המכשיר בפנים וסוגרים כדי שזה יהיה חלק אינטגרלי מהבגד".
גם יצחק דקל, מנכ"ל קבוצת פתרונות איי די, שמאגדת תחתיה את משרד החקירות פתרונות חקירות מיוחדות ואת החנות ספיי סטור, מעיד שנעשים מאמצים רבים בפיתוח מוצרים חדשים לשוק המתפתח. "יש לנו אפשרות להתקין מכשירי הקלטה בתוך נעליים, אך הסלקה בתוך נעל זה דבר יקר", הוא מסביר. "מכשיר ההקלטה נמצא בסוליה, ועלות של מצלמה בנעל יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים".
יש לקוחות, הוא מספר, שמבקשים מצלמה בתוך כפתור. "אבל זו רמה שנמצאת רק ברמות צבאיות לא אזרחיות, אומר דקל ונזכר במקרה חריג שנתקל בו: "באה אמא שהבן שלה סיפר לה ש'הגננת משחקת לו בפיפי'".
"פה נדרשנו למשהו מאוד מתוחכם ומקצועי. היה לילד כדור קטן שהוא היה משחק איתו, אז התקנו בתוך הכדור הזה מערכת שמצלמת ומקליטה. היה חשוב שהכדור ייפול תמיד באותה צורה בכדי שהמצלמה תהיה בזווית נוחה לצלם".
ויש גם סוגיה משפטית שעדיין לא מוסדרת. "זה מעין שטח אפור", מציין שי מדר, ממשרד ידע חקירות מרמת גן. "מבחינת החוק מדובר בהאזנת סתר, היות והילד לא עושה את זה במודע הוא עשוי לשמוע שתי גננות מדברות וזה אסור. מצד שני יש משפטנים שאומרים שהילדים הם חסרי ישע שמהווים שלוחה של האפוטרופוס שלהם ולא נושאים באחריות".
"איזה מסר מעבירים לילדים?"
הגננות, מצדן, מוחות בתוקף על התנהלות ההורים. "זה מעליב ומאכזב", מבהירה דורית חזן, סגנית יושבת ראש ארגון גננות-מחנכות ומנהלת גן בפועל, ומפנה אצבע מאשימה כלפי משרד החינוך. "זה עוול לגננות למערכת החינוך ולילדים. איזה מסר מעבירים להם?"
חזן מתארת עומס רב במיוחד במוסדות החינוכיים שמקשה על הגננות: "בתוך הכאוס הגדול של 30 ילדים בגן אין סיכוי להגיע לכולם. אני לא מצדיקה בשום פנים ואופן אלימות, אבל כגננת אני מוצאת את עצמי לא אחת צועקת כדי למנוע נפילה, קטטה, מכה שילד עלול לקבל. וכשילד מרביץ לילד אחר אז אני שואלת אותו 'היית רוצה שזה יקרה לך גם ושיתנהגו באלימות כלפיך?' ואז איך זה עלול להישמע?"
בנוסף היא משמיעה ביקורת על התנהלות משרד החינוך: "אם המשרד היה משווק את עצמו ואת הגננות שלו בצורה טובה זה לא היה קורה ולא היינו מגיעים למצב הזה. במקום להשקיע כספים במיתוג תכניות שאין להם הצדקה היו מפחיתים את מספר הילדים בגן".
הציפייה ממשרד החינוך, היא אומרת, היא לעשות את הסינון הראשון של אנשי הצוות והסייעות, ולדאוג לליווי, פיקוח והכוונה. "הסינון הראשון אומר שאני מקבלת את אנשי הצוות הטובים ביותר, גננת וסייעת כאחד", היא מדגישה. "צריכים להכיר את השטח, לא כל אחד יכול לטפל בילדים."
להורים מבקשת חזן להעביר מסר: "תעשו את המלחמה שלכם לבד. אל תשלחו את הילדים שלכם לקרב. אתם המפקדים האחראיים עליהם".