הורים רבים מתקשים להביא ילדים לעולם באופן טבעי ועל כן הם נאלצים לבצע הפריה חוץ גופית. בעת ביצוע הפריה מסוג זה, נוצרים בדרך כלל מספר עוברים אך כיצד בוחרים איזה עובר להשתיל ברחם? מערכת חדשה מסייעת בתהליך המורכב בעזרת מצלמה המתעדת את העוברים בכל השלבים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המכשיר הקרוי "אמבריו-סקופ" הוא מהמכשירים החמים בעולם הרפואה המודרנית. תפקידו של המכשיר הוא לנטר באופן מוחלט את העוברים הפוטנציאלים כך שיהיה ניתן לבחור את העובר המתאים ביותר עבור השרשה ברחם.
כיצד זה עובד?
בהפריה חוץ גופית הפרית הביציות מתבצעת במעבדה, דבר המאפשר מעקב הדוק יותר על הביציות מאשר בהפריה טבעית. כל ביצית מופרית כזאת היא למעשה עובר פוטנציאלי. אך כאשר מבצעים הפריה מסוג זה, לא מתקבל עובר אחד בלבד אלא נוצרים כשישה עוברים מהם יש לבחור רק שניים או שלושה אשר יוחדרו לרחם.
המטרה של הסלקציה המתבצעת בעוברים, היא להגדיל את הסיכוי שהעובר ייקלט ברחם. כך שלמעשה על הרופא מוטלת המשימה לבחור את העובר שלו הסיכויים הגדולים ביותר להיקלט. כאן נכנס תפקידו של "האמבריו-סקופ", תפקידו הוא להקל על תהליך הבחירה. באמצעות מצלמת HD המצלמת את כל העוברים מבלי להזיק להם, ניתן למדוד את טיבם של העוברים הפוטנציאליים ולהחליט לאיזה עוברים יש את הסיכויים הגדולים ביותר להיקלט.
עלותו של המכשיר היא כמעט חצי מיליון שקלים. אך למרות מחירו הגבוהה יחסית, הוא כבר נמצא בשימוש תדיר בשלושה בתי חולים בארץ; בילינסון איכילוב וקפלן.
פרופ' בני פיש, מנהל היחידה לפוריות בבית החולים בילינסון, מסביר מדוע המכשיר כל כך חשוב: "זהו למעשה היום מוקד המחקר בכל הועלם בתחום ההפריה החוץ גופית - הידע או היכולת לבחור את העובר שיש לו את היכולת הגבוהה ביותר להתפתח כעובר תקין".