תחרות השתייה שערך נער בן 17 עם חבריו בירושלים, והסתיימה באשפוזו של הנער בבית החולים שערי צדק בעיר כשהוא מחוסר הכרה ומצבו מוגדר קשה, מעוררת שאלות רבות על הנזקים שבצריכה מוגזמת של אלכוהול. ד"ר אשר גופר, מומחה לטוקסיקולוגיה מבית החולים שיבא בתל השומר, הסביר בריאיון מיוחד לחדשות 2 באינטרנט מה קורה בגוף האדם במצב כזה, וכיצד ניתן למנוע סכנת מוות משתייה מופרזת.
"גם אדם בגיר במשקל גוף סביר היה עשוי למות מכמות כזו של אלכוהול", לדברי ד"ר גופר. "אלכוהול מעכב את מערכת העצבים המרכזית (המוח). ככל שריכוזו בגוף עולה, עיכוב מערכת העצבית המרכזית גדל. זה מתחיל מדברים קלים כמו עליזות, שמחה ושחרור מעכבות, וככל שהריכוז עולה, המוח מתעכב ובשלב הסופי מתעכבת מערכת התחושות ומערכת הנשימה, ושכאתה לא נושם אתה מת בסופו של דבר".
"אדם במשקל 70 קילוגרמים למשל ששותה שתי פחיות בירות, יגיע לריכוז של 50 מ"ג אחוז - שזו הרמה החוקית במדינת ישראל לנהיגה בשכרות המתייחסת לנהגים בגירים", ציין ד"ר גופר והוסיף ששתי פחיות בירה שקולות לשתי כוסיות וויסקי, שמרוכז פי שמונה מבירה.
"אדם ששותה בקבוק וויסקי יכול להגיע לריכוזים של מעל 350 ואף 400 מ"ג אחוז. במצב של למעלה מ-450 מ"ג אחוז בן אדם מת. למעשה, כבר מרמה של 350 מ"כג אחוז אדם מגיע למצב של הרעלה חמורה ויגיע למצב של קומה".
מה אפשר לעשות כשמגיעים לריכוז גבוה של אלכוהול בדם?
המומחה הדגיש שיש הבדל בין אנשים שמורגלים בשתייה, שההשפעות עליהם יחולו בריכוזים הגבוהים יותר לעומת אנשים שאינם מורגלים בשתייה. עם זאת, ככל שהריכוז עולה כתוצאה מהשתייה, התופעות הופכות להיות יותר קריטיות כמו אובדן היכולת ללכת, אובדן זיכרון, סחרחורות ראייה, כפולה החמרה בקואורדינציה, ובהמשך זה יכול להגיע למצב של הקאות הפרעות במצב הכרה, שינה ואף מוות.
"אדם רגיל לא יכול לטפל בעצמו במצב כזה" מסביר ד"ר גופר. "צריך להנשים אותו ולפעמים אף לעשות לו דיאליזה", אמר ד"ר גופר. "ייתכן שיעשו לו דיאליזה כדי לסלק את האלכוהול מהגוף, שיורד בקצב של 15 מ"ג אחוז בשעה". לגבי אותו נער הוסיף המומחה כי "אם מערכת הגוף שלו תקינה, והוא היה כנראה בריכוז של 400 מ"ג, אז אחרי מספר שעות הוא צריך להתעורר, אלא אם נגרמו נזקי נוספים למערכות אחרות או נזקים נוירולוגיים".