איכות הבשר שאנחנו אוכלים היא סוגיה קריטית לשמירת הבריאות שלנו, אבל מהממצאים שהגיעו לידי חדשות 2 עולה תמונה מדאיגה ממה שאזרחי ישראל מכניסים לפיהם.
דוח מטריד של משרד החקלאות שנחשף כאן לראשונה מצביע כי בשנה החולפת נמצאו ביותר מ-12% מהבדיקות שנעשו בכבדי עוף נוכחות גבוהה של קדמיום, מתכת כבדה, רעילה ומסרטנת.
"יש פה פוטנציאל של מתכת מסרטנת שעלולה לגרום לנזקים שונים בחשיפה ממושכת", הזהיר פרופ' יונה אמיתי, מומחה לטוקסיקולוגיה. "זו מתכת שמגיעה לגוף האדם דרך המים, המזון וגם דרך עישון".
הוועדה שחיברה את המסמך קבעה כי "ישנה השנה בעיה קשה של שאריות חריגות (של קדמיום) מעל הרמה המרבית המותרת, המחייבת התייחסות מיידית".
הסכנות הללו שנשקפות מהמזון שאנו אוכלים הן תוצאה של פיקוח לקוי של השירותים הווטרינרים על המזון מהחי. אלא שמתברר כי חצי שנה לפני פרסום התוצאות האלה, התריעו חברי הוועדה על נוכחות החומר המסרטן שמקורו ככל הנראה בתערובת המזון שניתנת לעופות. סוכם כי מנהל השירותים הווטרינריים ימנה ועדה לחקור את מקור החומר המסוכן. אבל נכון להיום, לא הוקמה אף ועדה כזאת.
המעבדה לבדיקת המזון כמעט הושבתה
זהו לא המחדל היחיד שהוועדה התריעה מפניו. המעבדה שאמורה להגן עלינו הצרכנים מפני שאריות מסוכנות במזון הייתה קרובה להשבתה בשנה החולפת. בשל בעיות בירוקרטיות, לא ניתן היה לרכוש את הציוד הפשוט והחיוני ביותר כמו מבחנות וכפפות.
יוסי ישי, מנכ"ל משרד הבריאות, התייחס לפיקוח הווטרינרי על ענף הלול ואמר כי הוא "הגיע לשפל". כשהמעבדה של משרד הבריאות עבדה היא מצאה ב-34% מביצים שנבדקו קפלופידול, תרופה שאסורה לתת לתרנגולות שמטילות ביצים.
במסמך, שחובר על-ידי צוות הוועדה לשאריות כימיות במזון, נכתב גם כי "הועלתה סברה שהימצאותו של קלופידול בביצי מאכל נעוצה בהישארותו במכל התערובת".