השנה שהכי מזוהה עם בצורת, חתומה על שיאים רבים. דוח של השירות המטאורולוגי שפורסם היום (א'), המסכם את חודש מאי ועונת הגשמים, מציין כי לראשונה בתיעוד האקלימי מרב המשקעים העונתיים ירדו בדרום הארץ - ולא בצפונה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מישור החוף הדרומי וצפון מערב הנגב, שצברו מאות מילימטרים כבר בסערת דצמבר, אספו עוד גשמים במרוצת החודשים. בקיבוץ אור הנר הסמוך לשדרות יכולים להתפאר בכמות המשקעים הגבוהה ביותר העונה - 578 מ"מ. מדובר ב-152% מהכמות הממוצעת.
כל זאת בעוד שבחיפה נצברו העונה רק 269 מ"מ, ובמרום גולן, שיכולה להגיע עד ל-1,000 מ"מ בשנה טובה, נמדדו 410 מ"מ בלבד. בצפון מזרח הארץ, זו השנה היבשה ביותר שתועדה מאז תחילת המדידות.
החודשיים היבשים אי פעם
נראה אם כן שהבצורת אינה נחלתם של כל האזורים בארץ באותה מידה. אך לא רק כמות המשקעים מעידה על טיבה של העונה, אלא גם עיתוי הגשמים. עונת החורף השנה החלה בגשמי זעף, אך בינואר ובפברואר העננים נעלמו.
ועוד שיא שהוכתר בעונה הזו: חודשיים וחצי רצופים, מאמצע דצמבר ועד תחילת מרס, היו היבשים ביותר אי פעם. גם במספר ימי הגשם נשבר שיא שלילי ברוב תחנות המדידה בארץ.
אי אפשר לשכוח את סערת אמצע דצמבר 2013 שסיפקה שיא שלג לדצמבר בירושלים, וככל הנראה גם במקומות אחרים. בירושלים קיים רק תיעוד אחד של שלג בדצמבר שהצטבר לעשרות ס"מ, משנת 1879, אך לא ברור מה היה עומקו וייתכן בהחלט שהעונה נשבר שיא כל הזמנים.
שיא שלילי בכניסת מים לכינרת
ואז הגיע חודש מאי, שסיפק יום משקעים אדיר, עם שיטפונות נרחבים. זה היה היום הכי גשום בחודש מאי הודות לפריסה הארצית המלאה של המשקעים. בממוצע תחנות ארצי נמדדו 33 מ"מ, כאשר ממוצע מאי הוא 5-6 מ"מ בלבד.
דפוס המשקעים המשוגע השפיע ישירות על ההידרוספרה שלנו. הכינרת שברה שיאים שליליים בכניסת מים בחודשי החורף המרכזיים. מנתוני רשות המים עולה כי בכל חודש פברואר מפלס הכינרת עלה ב-4 ס"מ בלבד.
למעשה, השנה כולה מסתכמת כשנה הרעה ביותר של אגם הכינרת מאז החלו המדידות הרציפות ב-1927. לעומת זאת בנחל איילון נשברו שיאי הספיקה לחודש דצמבר וגם למאי, בעקבות אירועי הגשם החריגים.
ואיך ייראה ההמשך? מודלים עונתיים מסמנים שהקיץ יהיה חם מהרגיל, אבל אחרי עונה כל כך קיצונית והפכפכה, לא תזיק לנו מעט יציבות, גם אם היא כרוכה בהמון זיעה.