אוכלים ולא משמינים? מחקר חדש שהתבצע באוניברסיטה העברית מצא שאכילה מתוזמנת במסגרת דיאטה הכוללת מזונות עתירי שומן תוביל דווקא להפחתה במשקל, ולמטבוליזם ייחודי בו השומנים לא נאגרים ברקמת השומן אלא מנוצלים לאנרגיה כאשר אין מזון זמין.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
החוקרים בחנו את ההשפעה לטווח ארוך של אכילה מתוזמנת בשילוב מזון עתיר שומן על קצב חילוף החומרים היומי בבעלי חיים. במשך 18 שבועות הם האכילו את בעלי החיים כל יום באותן שעות ולאותו פרק זמן, והשוו אותם לשלוש קבוצות ביקורת - קבוצה שאכלה באופן מתוזמן מזון דל שומן, קבוצה שאכלה באופן חופשי מזון עתיר שומן וקבוצה שאכלה באופן חופשי מזון דל שומן.
באופן מפתיע, על אף צריכה קלורית יומית זהה, משקל הגוף של הקבוצה שניזונה מדיאטה עתירת שומן מתוזמנת היה נמוך יותר מזה של הקבוצה שניזונה באופן חופשי מדיאטה דלת שומן. כמו כן, בקבוצה הראשונה השומנים שנצרכו לא נאגרו ברקמות השומן, כפי שצוין לעיל, ונרשמה עלייה בשריפת השומנים.
"ויסות השעון הביולוגי יילחם בהשמנה"
"המחקר הראה שלהשפעה של תזמון מתן המזון על המטבוליזם יש קדימות על פני ההשפעה של השומן הנצרך, מה שמוביל לשיפור במדדים המטבוליים ולמניעת השמנה", הסביר פרופ' פרוי שערך את המחקר. "הגבלת התזמון של האוכל ללא הגבלת תוכן התפריט היומי יכולה לשמש כלי טיפולי למניעת השמנה בקרב אנשים".
החוקרים שיערו שעל ידי ויסות השעון הביולוגי ניתן להילחם בהשמנת יתר. "הראינו כי האכלה מוגבלת בזמן אשר אינה מגבילה את הצריכה הקלורית היומית הממוצעת מספקת אות מתזמן למערכת", הוסיף פרופ' פרוי. "למרות שידוע שמזון עתיר שומן משבש את המטבוליזם, מצאנו שתזמון צריכת האוכל וויסות השעון מסדרים את המטבוליזם ומובילים אף לירידה במשקל. כלומר לשעון הביולוגי השפעה יותר חזקה על המטבוליזם מאשר לשומן."
המחקר בוצע על ידי קבוצת חוקרים בראשותו של פרופ' אורן פרוי, יחד עם עמיתו פרופ' זכריה מדר, תלמיד המחקר יוני גנזר ועמיתת המחקר ד''ר הדס שרמן מהמכון לביוכימיה, מזון ותזונה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה' סמית של האוניברסיטה העברית.