לראשונה מאז הקמת סכר דגניה ב-1964, החלה הזרמה יזומה של מים מהכנרת אל הירדן הדרומי. הזרמת המים אל ערוץ הנחל נעשית דרך סכר אלומות, שמרוחק כ-2 ק"מ דרומית לסכר דגניה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ההזרמה נעשית במסגרת תוכנית רב שנתית לשיקום המערכת האקולוגית לאורך הירדן הדרומי, שאליו הוזרמו בעשרות השנים האחרונות מים מלוחים באיכות ירודה ומי שפכים. התוכנית שהושקה היום כוללת הקמה של מתקנים לטיהור שפכים באופן שיאפשר להזרים בעתיד מים באיכות טובה יותר לירדן.
ההחלטה על הזרמת המים באה לאחר חורף גשום במיוחד, שהעלה את מפלס הכנרת. זאת בנוסף להקמת מפעלים להתפלת מי ים ברחבי הארץ, שמאפשרת למקורות לשאוב פחות מהאגם. לפי נתוני רשות המים, כ-50% ממשק המים בארץ הם מים מותפלים, ומגמה זו עתידה להמשיך ולהתפתח גם במהלך השנים הבאות.
ברשות המים הנמיכו ציפיות
עם זאת, ברשות המים הנמיכו היום ציפיות בנוגע להשפעת המהלך על מצבו של ים המלח, ואמרו כי גם הזרמה קבועה של מים מהכנרת אל הירדן הדרומי לא תפתור את הבעיות הסביבתיות באזור ים המלח.
מנכ"ל רשות המים, אלכס קושניר, אמר כי משק המים הישראלי כבר התאושש מהמשבר הגדול שפקד אותו בשמונה השנים האחרונות, מה שמאפשר כעת להגדיל את הקצאת המים לטבע.
"הקמנו מערך של מתקני התפלה, מערכות לטיהור מים והשבת קולחין. לצד ייעול השימוש והחיסכון של האזרחים, אפשר להגדיל את הקצאת המים לטבע מבלי לפגוע באמינות אספקת המים לצרכנים", אמר קושניר. למרות האמירות החגיגיות שנשמעו ברשות המים, לא צפויה בקרוב הוזלה של תעריפי המים לציבור, וזאת בנימוק שמחירי המים הגבוהים שנגבים מהציבור מכסים את העלות הגבוהה של הקמת תשתיות המים מהשנים האחרונות, כמו מתקני התפלה וקווי הולכה של המים על הערים.