אחרי ההחלטה שהתקבלה אתמול (ו') במשרדה על הרחבת מבצע החיסונים נגד הפוליו לכל הארץ, התארחה הערב (שבת) שרת הבריאות יעל גרמן באולפן "פגוש את העיתונות" והתייחסה לסיבות שהביאו לנקיטת הצעד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"חדר לטריטוריה של מדינת ישראל אויב", הדגישה גרמן. "הפוליו הוא אויב ואנחנו נלחמים בו מלחמת חורמה כדי שהוא לא יחזור לישראל". לדברי שרת הבריאות, בישיבה שהתקיימה אתמול השתתפו למעלה מ-40 מומחים, וירולוגים, רופאי ילדים ואימונולוגים - שדנו למעלה מארבע שעות וחצי במצב ובדרכי הפעולה.
"יש לנו נתונים שאספנו ממכוני טיהור השפכים ושלחנו דגימות למעבדות בחו"ל כדי לדעת מה היקף התופעה", הסבירה השרה גרמן. "גילינו שיש לנו כמה אלפי נשאים ארעיים שנושאים את הנגיף - בעיקר בדרום הארץ". היא ציינה, כי הנגיף עצמו "הוא מאוד חכם והוא 'נע מתחת לרדאר'".
"עושים הכל שהמחלה לא תחזור"
שרת הבריאות אמרה כי לא ניתן לדעת מתי הנגיף חודר לגוף ומתי הוא פוגע. "זה רק עניין של זמן שהנגיף, שנמצא בגופו של אדם מחוסן - יפגוש אדם שאינו מחוסן", הבהירה את ההחלטה לחסן ילדים בכל הארץ.
השרה ציינה כי חשש נוסף הוא שהחיסון בגופם של מבוגרים שכבר התחסנו בעבר ייחלש - ואז המחלה עלולה לחזור - במגע עם נשא של הנגיף והידבקות. "יש לזכור כי מאז 1988 ועד היום לא הייתה לנו מחלת פוליו ואנו עושים הכל כדי שגם לא תהיה".
כ-20 אלף ילדים כבר התחסנו
אתמול החליט משרד הבריאות להרחיב את מבצע חיסון הפוליו לכל רחבי הארץ. החל מיום ראשון הבא ייקראו להתחסן במרפאות טיפת חלב כל הילדים שנולדו החל משנת 2004. ההחלטה התקבלה לאחר שנמצא הנגיף בדגימות שנלקחו במתקני טיהור השפכים של לוד ורמלה.
בדיון שהתקיים בראשות שרת הבריאות ובהשתתפות אנשי המקצוע של המשרד וחברי ועדת הפוליו, הוחלט כי לנוכח דגימות הביוב מהשבוע האחרון, שמצביעות על הימצאותו של הנגיף בבדיקות שנערכו במספר מתקני טיהור שפכים - יש להרחיב את המבצע.
במסגרת מבצע "שתי טיפות" שהחל בדרום הארץ, התחסנו עד כה בארבע ימי חיסון כ-20 אלף ילדים, המהווים כ-20% מאוכלוסיית היעד לחיסון באיזור. בתחילת השבוע התייצבו בטיפות החלב כ-4,000 ילדים ב- 67 יישובים בדרום. רוב ההורים שיתפו פעולה, ואחרים ביקשו לחשוב שנית על החיסון.