אחרי שבוע וחצי של היעדרות, שבים 350 מתמחים אל בתי החולים: בתום שעות ארוכות של התייעצויות בכינוס חירום שקיימו הרופאים המתמחים בתל אביב, בשאלה אם הם מוכנים לשוב לשולחן המשא ומתן, ולעבודתם, כפי שביקשו מהם שופטי העליון בדיון האחרון בעניינם, החליטו המומחים להשיב לבית המשפט בחיוב.
תחילה התקבלה בהצבעה החלטה הקובעת כי המתמחים ישובו להידברות עם האוצר אולם יסרבו לחזור לעבודתם בבתי החולים והם עדיין עומדים על התפטרותם. אלא שאחרי שהכינוס כבר הסתיים וכמה מהמתמחים כבר החלו ללכת הביתה, לחצו מתמחים אחרים לקיים הצבעה חוזרת. המתמחים שהלכו הביתה שבו לאולם, ובהצבעה החוזרת נקבעה ההחלטה: שבים למו"מ ולעבודה.
בשעה 10:00 בבוקר צפויים נציגי המתמחים למסור את תשובתם לבית המשפט העליון. בעקבות התשובה החיובית של המתמחים, לא יתקיים בהמשך היום דיון בבקשת המדינה להכריז על ביזוי בית הדין – עבירה שהעונש עליה הוא עד שנתיים מאסר בפועל. עוד טרם ההחלטה היה ברור כי גם אם תתקבל החלטה לשוב למו"מ, יהיו מתמחים שיסרבו להחלטה, לא יתייצבו בבתי החולים ויסתכנו בביצוע עבירה פלילית ואף בעונש מאסר.
בבתי החולים בהם התפטרו מתמחים רבים, בהם רמב"ם בחיפה ואיכילוב בתל אביב, כבר מורגשת המצוקה בחלק ממחלקות האשפוז, אם כי אין פגיעה בטיפולים דחופים ומצילי חיים.
בלשכת ראש הממשלה אמרו עוד טרם החלטת המתמחים כי נתניהו שב לעסוק במשבר עם צאת השבת ועודכן על כל ההצעות שהוצעו למתמחים במהלך המשא ומתן, להן הם סירבו. "הכשרה של רופא בישראל עולה מאות אלפי שקלים", הזכירו בלשכת רה"מ, "ראש הממשלה אומר שמצב שבו רופאים אינם נשמעים להוראת בית משפט – אינו מקובל".
המתמחים: "אולי אנחנו מבוזים על ידי הממשלה"
לגבי הצעדים העתידיים אמר ד"ר מרגוליס כי "נחליט יחד ונראה, אבל אני לא צופה גדולות ונצורות. ניסינו לדבר, אבל שמענו באיזה כלים האוצר משתמש". בנוסף, התייחס מרגוליס בביטול לכוונת המדינה להאשים את הרופאים המתמחים בביזיון בית הדין לעבודה, עבירה פלילית שיכולה לגרום למאסר בפועל.
"אני רוצה להתייעץ עם עו"ד, מכיוון שלא שמעו למה אני התפטרתי - אולי אני מבוזה על ידי הממשלה", הצהיר מרגוליס שהוסיף: "הפיתרון לסכסוך? משפט אחד שאומר 'ההסכם מקוצר לשלוש שנים".
מנכ"ל משרד הבריאות: האוצר - מאפיונרים
ביום חמישי פורסמו במהדורה המרכזית של חדשות 2 הקלטות של מנכ"ל משרד האוצר, רוני גמזו, שמלין על ההתנהלות האגרסיבית של האוצר במו"מ מול נציגי הרופאים. בעקבות הדברים, הודח גמזו מניהול המשא ומתן ובמקומו מונה הפרופ' שלמה מור-יוסף. לאחר הפרסום התנצל גמזו על הדברים.
"כשאני ישבתי עם הוא, ראש הממשלה. בישיבה והסבירו, הסבירו לו, שתשמע, הרופאים הם בכל זאת סקטור מאוד מאוד חזק. יש חוסר ברופאים, מתחיל להיות חוסר ברופאים וזה. אז הוא אומר: יביאו רופאים מהודו, זה עולם גלובאלי!".
"הם מדברים על האוצר, הם מדברים במרחק מהאוצר. אתם לא מבינים את רמת המניפולציות, את רמת המאפיונריות, אתם לא מבינים את רמת האגרסיביות, שמופעלת כלפי כל מי שעובד מולם. גם אני, ואני עומד לאורך זמן. רק תרשמו לכם שאת הפיטורים שלי כבר הם ביקשו מספר פעמים בשנה האחרונה. ממש, מראש הממשלה, ובלי ליצמן אני הייתי כבר נמצא במקום אחר", אמר פרופ' גמזו, שכלל לא ידע שהוקלט.
"יש לכם עסק עם מערכת מאוד מאוד אגרסיבית, מאוד מאוד מתוחכמת. עם מסורת של שנים. היא לא פעם ראשונה מנהלת משא ומתן מול רופאים, היא מעבירה את המסורת משנה, מגורם לגורם, ויותר מכך: היא מאומנת במשא ומתן הרבה יותר מאידלמן. היא מנהלת (מו"מ) עם העובדים הסוציאליים, היא מנהלת עם המורים, היא מנהלת עם פועלי אשדוד, היא מנהלת עם כולם, ואידלמן מנהל את זה בפעם הראשונה".