לפני שנתיים וחצי עבר במליאת הכנסת חוק המוות המוחי-נשימתי. מטרתו הייתה לעודד תרומת איברים אחרי המוות בקרב אנשים שמסרבים לחתום על כרטיס תורם איברים מסיבות דתיות. חלק ניכר מהחוק הזה הוא אמנם חיובי, אבל למרות שהכוונה הייתה טובה, התוצאה בסופו של דבר - רעה בהחלט.
על פי נתונים שהתפרסמו לראשונה במהדורה המרכזית של חדשות 2, עולה כי מאז שנכנס החוק לתוקף לפני שנה, יותר חולים שממתינים להשתלות מתים. המומחים מסבירים כי החוק אשם - הרי אין שום הסבר הגיוני אחר, הם אומרים.
הרעיון בבסיסו של החוק החדש היה ניסיון לשכנע את גדולי הרבנים להסיר את ההתנגדות שלהם להשתלות איברים. להכרעה במחלוקת הזאת יש השפעה קריטית על השתלות - אם הרופאים ימתינו עד שגם הלב יפסיק לפעום, לא ניתן יהיה להשתמש באיברים עצמם.
הרבנים עדיין מתנגדים
כיום מתנגדים רבנים גדולים וחשובים לקביעת מוות מוחי כמוות הסופי. החשש שלהם הוא שרופאים להוטים מדי להשתיל יהיו עם אצבע קלה מדי על ההדק ויכריזו על חולים כמתים, למרות שעדיין יש להם סיכוי לחיות.
הרבנים ביקשו נציג מטעמם, רב, שיהיה נוכח ליד מיטת החולה בעת קביעת המוות. הממסד הרפואי כמובן התנגד לכך, אבל הציע משהו אחר. כדי לנטרל את התנגדות הרבנים הוכנסו לחוק החדש שתי בדיקות לקביעת מוות מוחי.
מדובר בבדיקות מיושנות ומסובכות עם מכשור שלעתים לא מדייק או בכלל לא זמין. הבדיקות הללו הפכו את ישראל למדינה הכי פרימיטיבית בעולם המערבי בנוגע לקביעת מוות מוחי לצורך השתלת איברים. "לפעמים התוצאה לא ברורה, לפעמים הפענוח קשה, לפעמים המכשיר לא בנמצא ולפעמים אין מי שיפענח", מסביר פרופ' גבריאל גורמן, לשעבר מי שעמד בראש המרכז הלאומי להשתלות.
בתו של מושתל: ממשיכה לקוות לטוב
מיד לאחר כניסתו של החוק החדש לתוקף התברר שמספר ההשתלות פחת. מספר הניתוחים ירד, ופחות ופחות אנשים קיבלו את האיבר בעוד שיותר אנשים נפטרו בהמתנה לקבלתו.
כבר יותר משנה ששמעון מישיאן ממתין לניתוח שיציל את חייו. בת אל, בתו, מציגה תמונות שלו לפני שחלה, ומבקשת שלא לצלם אותו עכשיו כשהוא סובל ומונשם. היא מקווה לטוב, אבל גם מתכוננת לרע מכל.
"קיווינו שההשתלה תבוא קודם, ושלא נגיע לשלב הזה שהוא כבר יאבד כל יכולת לתפקד לבד", היא מספרת. "זה לא קרה", היא אומרת בצער.
במהלך הצילומים לכתבה הייתה כוונה לראיין בחורה צעירה שאושפזה בבית החולים בילינסון אחרי שהריאות שלה קרסו. התקווה האחרונה של הבחורה הזאת הייתה השתלה של ריאות, אבל ממש לפני זמן קצר לפני הראיון - היא נפטרה.
היא הייתה בסך הכול בת שלושים ונלחמה עד לרגע האחרון. השאלה הקשה והכואבת היא - כמה חולים
מתו במהלך ההמתנה להשתלה לאחר החוק החדש?
"פיגוע רפואי"
רופאים שעוסקים בנושא מגדירים את החוק הזה לא פחות מאשר "פיגוע רפואי". חוק המוות המוחי-נשימתי הוא יוזמה של חבר הכנסת עתניאל שנלר מקדימה ועבר בגיבוי, בעידוד, בתמיכה ובליווי של גורמים מקצועיים במשרד הבריאות, ובהם אנשי המרכז הלאומי להשתלות.
הם קיוו שהחוק יוביל להכרזת תמיכה של הרבנים החשובים בהשתלות איברים. עם זאת, במרכז הלאומי להשתלות עדיין מחכים להכרזת התמיכה הזאת של הרבנים. שנתיים חלפו מאז שהחוק עבר, והרבנים הגדולים והחשובים עדיין שותקים.
משרד הבריאות: פועלים כדי להתגבר על הכשלים
המציאות הזו נתפסת ככישלון של המרכז הלאומי להשתלות במשרד הבריאות. הם יודעים שם שהחוק נכשל ואמורים לפעול בנושא.
גורמים בתוך מערכת הבריאות טוענים שהבעיה במרכז הלאומי להשתלות היא בניהול. כנראה שמדובר במרכז ההשתלות היחיד בעולם שמנוהל על ידי אחות, ולא על ידי רופא. העומדת בראש המרכז היא תמר אשכנזי והיא בתפקיד המנהל הרפואי כבר 12 שנה - אחת הקדנציות הארוכות ביותר במערכת הבריאות.
"התחקיר חשוב ביותר וצריך לעורר את כל הגורמים לפעולה", אומר חבר הכנסת עתניאל שנלר בתגובה לכתבה, "אך לצערי עדיין לא השלימו כל המרכזים הרפואיים את הכשרת הצוותים וחלקם אף לא רכשו את הציוד החיוני ליישום החוק", הוסיף. שנלר אף קרא לממסד הדתי לגלות אומץ ונחרצות ולקבוע הלכתית כי תרומת איברים היא מצווה.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אכן קיימת ירידה בקביעת מוות מוחי במרכזים הרפואיים במדינת ישראל. לאחרונה פעלנו להוספת מכשירים נוספים לרשימת המכשירים הקבועים בחוק החדש, בין השאר על מנת להתגבר על כשלים. באשר לתמר אשכנזי: לא קיימת כל דרישה או נחיצות כי דווקא רופא יעמוד בראש המרכז ולא אחות".