חדר ניתוח - ארכיון (צילום: חדשות 2)
טעות קשה שלא זוהתה בניתוח. אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

הרשלנות הרפואית הובילה למוות מיותר: א' בן ה-40 הגיע בחודש אוגוסט האחרון, לבית החולים "ברזילי" באשקלון, כדי לעבור ניתוח להסרת כליה. במהלך הניתוח, חתכו בטעות הרופאים את אבי העורקים. תקלה נוספת במכונת ההנשמה הביאה למותו של החולה 18 שעות לאחר מכן. את הסיפור חשף הבוקר רן רזניק ב"ישראל היום".

רופאיו האורולוגים של א', עשו במהלך הניתוח שימוש במכשיר שיורה סיכות, לשם חיתוך וסגירת כלי הדם בעורק המחובר לכליה שנכרתה. מסיבה שאינה ברורה, במהלך הניתוח חתכו הרופאים באמצעות המכשיר, גם את העורק המרכזי בגופו.

שני הרופאים הבכירים שניתחו את א' - ד"ר דמיטרי שומלינסקי וד"ר לאוניד לוביק, לא הבחינו בטעות הקריטית שנעשתה, וכי בתיעוד הרפואי של הניתוח, צוין כי כריתת הכליה התנהלה "ללא סיבוכים משמעותיים".

"אחת הטעויות הרפואיות הקשות והחמורות ביותר שנחשפו"

מהבדיקה הרפואית שבוצעה לאחר מותו של החולה, עלה כי כתוצאה מחיתוך אבי העורקים, הדם לא זרם לפלג הגוף התחתון של א', ומצבו החל להידרדר. בניתוח חוזר שנערך 18 שעות לאחר שהבחינו החולים בהחמרת מצבו, התגלו הסיבוכים שנוצרו בעקבות הטעות הקשה.

במהלך הניתוח השני, נכרתה רגלו הימנית של א', והוא אושפז במחלקה לטיפול נמרץ, במצב קשה. נוסף על הטעות שביצעו הרופאים בניתוח הראשון שעבר, תקלה נוספת בחיבורו למכונת ההנשמה, היא זו שהובילה לבסוף למותו המצער של הגבר.

"מדובר באחת הטעויות הרפואיות הקשות והחמורות ביותר שנחשפו בשנים האחרונות בבתי החולים בישראל", אמרו הרופאים הבכירים. כירורג בכיר מבית חולים גדול בארץ, הסביר כי "זהו מקרה נדיר המעיד על זיהוי לא נכון של האנטומיה הבסיסית של החולה". כירורג נוסף ציין כי "כאשר מתרחשת טעות קשה שכזאת, יש לזהותה בזמן הניתוח".

המלצת בכירים במשרד הבריאות: לראיין את החולה

ארכיון (צילום: חדשות 2)
ביה"ח ברזילי שבו התקיים הניתוח | צילום: חדשות 2

בשבוע שעבר הגישה משפחתו של א' תביעה אזרחית בטענה לרשלנות רפואית חמורה נגד משרד הבריאות ומנהל בית החולים "ברזילי". על פי חוות דעתו של רופא אורולוג, שהוגשה מטעם התביעה, "לו בוצע הניתוח כיאות, ללא כריתה של העורק, היה א' הולך הביתה עם צפי של אורח חיים מלא לגילו".

בעקבות המקרה, משרד הבריאות הקים ועדת בדיקה מיוחדת לשם חקירת הפרשה. פרופ' חיים הרשקו, והמשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר בועז לב, כתבו לחבריה כי "כצעד ראשון רצוי לראיין את החולה". החולה, כאמור מת חמישה חודשים קודם לכן. בהמשך נמסר ממשרד הבריאות כי "הביטוי השגוי השתרבב לכתב המינוי במקום הנוסח הסטנדרטי הכולל המלצה לראיין את המשפחה, ואנו מתנצלים על הטעות".

הנהלת בית החולים ברזילי מסרה: "טרם קיבלנו כתב תביעה ולכן נתקשה להתייחס לנטען. לאור פתיחת הליך משפטי, מענה יינתן במסגרת ההליך".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק