התמונות שלפניכם צולמו השבוע במחלקת היולדות של בית החולים הלל יפה. בשני חדרים שוכבות היולדות היהודיות, ובשני החדרים שממול שוכבות - הערביות. ההפרדה מלאה, ומתרחשת כמעט מדי יום.
"קל יותר לדבר עם מי שמבינה אותך", מנסה להסביר אחות במקום, "בדרך כלל משתדלים כדי שיהיה יותר נוח ליולדות". האם היולדות הערביות מרוצות מהמצב הזה? אם שואלים אותן, לא בטוח. "זו הלידה השלישית שלי פה וכל הזמן התערבבתי עם נשים ערביות בחדרים צפופים", מספרת אחת מהן ומוסיפה כי נראה לי שמדובר בבקשת היולדות היהודיות.
התופעה הזו של ההפרדה בין יולדות ערביות ויהודיות נראית לרבים טבעית ואולי מתבקשת. אבל ההסברים - מתפתלים. "מבחינת תרבויות, נשים באותה השפה ואותן תרבויות עדיף לאשפז אותן יחד, כי השפה יותר טובה. היא משותפת יותר. מבינים אחד את השני", טוענת האחות האחראית במחלקת היולדות בבית החולים העמק בעפולה.
הפרדה גם בין מגזרים אחרים
"זה לא מסתדר ביחד. לאף אחת זה לא נח. לזו יש יותר מבקרים, לזו פחות, זו רוצה שפה שלה לשאול את השכנה משהו. זה נדרש אז אנחנו מפרידים", ממשיכה האחות לטעון, והיא לא לבד. גם מאחות בבית החולים פוריה בטבריה שמענו דברים דומים. בחלק מבתי החולים אגב, ההפרדה בפועל מתרחשת גם בין מגזרים אחרים.
בבית חולים העמק בעפולה אומרים בתגובה: "אין מדיניות הפרדת יולדות לפי מגזר, אך יש הרבה רצון טוב והתחשבות בצרכי היולדות מכל המגזרים, ואנו קשובים לבקשות של יולדות לשהות בחברת יולדות שלהן שפה וערכים משותפים".
תגובת בית החולים הלל יפה בחדרה: "אין הפרדה מכל סוג שהוא בין היולדות כפי שאין הפרדה בכל מחלקה אחרת. הצוות משתדל להתחשב בבקשות היולדות אך ורק כשהדבר נכון מבחינה סיעודית ורפואית ומתאפשר מבחינה לוגיסטית".
מ"ביקור חולים" נמסר: "לאורך שנים אנו נותנים שירות מקצועי ללא שום העדפות או אפליה. לעיתים, מתוך כבוד הדדי ובעקבות בקשה פרטנית של יולדת לשהות ליד מכרה או חברת ילדות, אנו מאפשרים זאת".
תגובת בית החולים פוריה בטבריה: "אנו גאים ביחס שווה לכל אדם באשר הוא, השיבוץ למחלקה נעשה בשיקול מקצועי בלבד, וממילא באגף החדש רוב החדרים הם בודדים".