ההסתדרות הרפואית השביתה הבוקר (א') את בתי החולים ברחבי הארץ למשך שעתיים, זאת בשל שורת תקריות אלימות שהתרחשו בבתי החולים. הרופאים צפויים לכנס אסיפת חירום בשעה 12:00 בבית החולים "אסף הרופא" בעקבות האירועים בהם הופעלה אלימות כלפיהם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
עד לשעה עשר בבוקר קיימו הרופאים אסיפות הסברה בבתי החולים, ובשעות אלו ניתנו טיפולי חירום בלבד לחולים, כגון: שירותי דיאליזה דחופים, טיפול נמרץ, חדרי מיון, חדרי לידה, פגיות וטיפולים אונקולוגיים. אחד מאירועי האלימות שגרמו לצעדי המחאה אירע לפני כשבועיים, כאשר מטופלת דקרה את הרופאה שטיפלה בה במזרק. ביום רביעי האחרון תקפה מטופלת בשנות ה-60 לחייה אחות במיון של המרכז הרפואי אסף הרופא.
"רק בשבועיים האחרונים הותקפו שמונה רופאים ואנשי צוות", ציין דוקטור אייל יחזקאלי, סגן מנהל מחלקה בבית החולים "אסף הרופא". "הגיע הזמן לעצור את זה. צר לי שהחולים שילמו את המחיר אבל צריך להעלות את זה למודעות. הדיונים ועבודת המטה מוצו, צריך שהקריאה הזו תצא החוצה". האחות ימית חיון, מהמרכז הרפואי-גריאטרי "שמואל הרופא", סיפרה כי נתקלה פעמים רבות בתקיפה מילולית של אנשי צוות, אך לא בתקיפה פיזית. "אנחנו נותנים את הנשמה בשביל המשפחות, הן צריכות להיעזר בסבלנות", סיפרה.
אחד החולים שאכן שילם מחיר הבוקר הוא אלי יהושע, שהיה אמור לעבור ניתוח הבוקר, אולם זה בוטל בשל השביתה. "לקחתי חופש, לקחתי גם כדורים והכול היה מוכן אבל הניתוח נדחה לשבוע הבא", סיפר יהושע לחדשות 2 Online. "זה משבש לי את הכול. הרופאים צריכים לפעול מול ההנהלה והאחראים עליהם, לא לפגוע בציבור". גם אסנת, חולה שהגיעה למרפאות החוץ בהן נרשמו שיבושים, לא קיבלה טיפול. "אני חושבת שזה לא בסדר. כולם כאן חולים וזקוקים לטיפול. אני אחרי ניתוח וקשה לי להסתובב ככה", אמרה. אולם בעלה שלמה, הביע דווקא תמיכה ברופאים: "השביתה מוצדקת, אין סיבה שאיש צוות יחוש לא מוגן".
"חיינו הפכו הפקר"
"לאחרונה התחיל גל מכוער של תקיפות נשנות וחוזרות של רופאות ורופאים על ידי מטופלים או בני משפחותיהם. גל האלימות המזעזע והמבייש נמשך והציבור ברובו שותק. אנו לא נשתוק", נכתב בהודעה מטעם ההסתדרות הרפואית.
"זה אבסורד שאנו, ציבור הרופאות והרופאים בישראל, נשבענו לשמור על חיי אדם ולטפל בכל מי שזקוק לסיוע רפואי ואילו חיינו הופכים הפקר", אמר יו"ר הסתדרות הרופאים, ד"ר ליאוניד אידלמן. "רופא שמפחד ממטופל שלו חדל לתפקד". לדבריו, אין כוונה של הרופאים לפגוע בציבור החולים, אבל ברצונם להעיר את הציבור ולגייסו למאבק בנגע האלימות במערכת הבריאות.
אידלמן קרא לממשלה ולמעסיקים לשפר את ההגנה על הצוות הרפואי. הוא התריע כי אם לא תאושר בדחיפות התוכנית הלאומית למיגור תופעת האלימות, שגובשה באוגוסט האחרון, יישקלו עיצומים ושביתות נוספות בבתי החולים.
במקביל, ד"ר בני דוידזון, מנהל בית החולים "אסף הרופא", ציין כי הוא אינו מבין מדוע התכנית להצבת שוטרים נוספים בבתי החולים לא יוצאת אל הפועל. "יש לנו בתוך בית החולים שוטר קבוע שמסייע רבות להרתעה. במשך זמן רב אנו דורשים שיהיה כאן שוטר נוסף, קיימת כבר תכנית, הקצנו לכך את התקציבים, אנחנו יודעים שהתכנית אושרה, ובאמת שאני לא יודע למה זה לא מתקדם. אנחנו מנסים לקדם את זה אבל זה תקוע בגלל ביורוקרטיה. כשיקרה כאן משהו חמור באמת, יתחילו לחפש את האשמים בכך"