מחקרים רבים הראו שלחלב אם יתרונות רבים, מההתפתחות הפיזית והקוגנטיבית של התינוק, ועד לקשר עם האם ומניעת מחלות. על פי נתוני משרד הבריאות, 90% מהיולדות מעוניינות להניק, אך 40% מהן מוותרות אחרי חודש. לאחר הלידה האמהות עוברות מסע לעידוד ההנקה, אך איפה עובד הגבול בין עידוד למסע לחצים מוגזם?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אחרי הלידה הייתי כואבת, מדממת ופצועה", מספרת קארין אסטרייכר, אמא לתינוק בן שלושה חודשים, "אז התחילה מסכת מדריכות ההנקה. הן פשוט נגעו ומיששו וזה לא עבד. התחושה הייתה שאם את לא מניקה את אמא לא טובה".
גם לאחר שהשתחררה לביתה מבית החולים, ניסתה קארין להניק אך עדיין נתקלה בקשיים. "עברתי לשאוב חלב. הרגשתי שאני חייבת לעשות משהו שאני לא רוצה, שאני נמצאת במצב שאין לי ברירה. האזהרה המופיעה על קופסאות תחליפי החלב, לפיה חלב אם הוא החלב הטוב ביותר וכי יש להתייעץ עם רופא לפני השימוש נראית כמו האזהרה על קופסת סיגריות".
אתר חדש לאמהות מניקות
מנגד, יש אמהות שיעשו הכל כדי שלא לתת לתינוקות שלהן לאכול תחליף חלב. האתר "מאמילק" החדש משדך בין מאות אמהות שלא רוצות לתת לתינוקות שלהן פורמולות לבין אמהות שמעוניינות להעניק בחינם חלב אם - בשם אחוות המניקות. "אנחנו רוצים לתת את הטוב ביותר לתינוקות שלנו", אומרת יעל לזר, המקבלת חלב אם עבור ילדיה, "חלב אם הוא הפתרון הכי טוב. עכשיו כשיש לי תאומים אני צריכה קצת עזרה מאמהות".
לפני מספר שבועות החליטו במשרד הבריאות לקחת את עידוד ההנקה צעד אחד קדימה. המשרד הודיע שייכנס לכיס האמהות ויאסור על חברות תחליפי החלב לצאת במבצעים לפורמולות שמיועדות לתינוקות עד גיל חצי שנה. דף הפייסבוק של שרת הבריאות יעל גרמן התמלא בתגובות נזעמות של אמהות המעוניינות להעניק לילדיהן תחליף חלב. על יתרונות ההנקה אין ויכוח אך עד כמה מותר ואפשר להיכנס למרחב האישי שבין אם ותינוקה?