ההכרזה של משרד הבריאות על הרחבת מבצע "שתי טיפות", לחיסון כלל ילדי ישראל נגד נגיף הפוליו, עוררה דאגה ושאלות רבות בקרב ההורים. ד"ר בועז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, וד"ר אייל יעקובסון, מומחה לבריאות המשפחה, ענו הערב (א') לשאלות גולשי חדשות ערוץ 2 בעמוד הפייסבוק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מה הסיכון בחיסון החדש לפוליו, המבוסס על נגיף חי מוחלש, אשר ניתן לילדים אשר כבר חוסנו בשגרה ע"י הנגיף המומת?
שואף לאפס - אחד לעשרות מיליונים.
מדוע הוחלט להחזיר לשימוש חיסון אשר הופסק השימוש בו באופן גורף מאז שנת 2004?
החיסון החי-מוחלש הופסק ב-2004 כחלק ממגמה עולמית שהתווה ארגון הבריאות העולמי במטרה להכחיד את הנגיף. החיסון החי-מוחלש הוחזר מכיוון שהוא מונע את ההדבקה של מערכת העיכול בנגיף, הפרשתו בצואה, והדבקת אחרים. החיסון המומת אינו מקנה חסינות למעי, אלא חסינות מפני המחלה עצמה (והשיתוק הנגרם ממנה).
אם בתי חוסנה בנגיף המומת, הרי היא מחוסנת. מדוע עלי לתת לה חיסון של נגיף חי מוחלש? האם היא צריכה להתחסן בכדי להגן על אוכלוסיה שלא מתחסנת?
החשיפה לווירוס האלים מסוכנת אלפי מונים למול הסיכוי לפתח מחלה כלשהי מהחיסון. הנגיף האלים מועבר על ידי מערכת העיכול של ילדים שלא חוסנו בטיפות. כשהם נושאים את הווירוס האלים הם עלולים לחשוף בני משפחה שאינם מחוסנים או בעלי ליקוי במערכת החיסונית ולסכן אותם. הילדים עצמם אינם בסיכון כלשהו לאור העובדה שחוסנו בעבר בווירוס מומת.
אם הופסק מתן חיסון עם הנגיף החי על מנת להכחידו, אזי השבתו תגרום לכך שילדינו יהיו כעת נשאים של הנגיף, לא כך ?
המטרה היא בדיוק להפך - לחסן כדי למנוע את המשך הפצת הנגיף בקרב האוכלוסייה. החיסון החי-מוחלש גורם להתפתחות חסינות של מערכת החיסון כנגד הנגיף ולא מוביל למצב של נשאות.
מה התוקף (כמה שנים מחזיק) של חיסון שניתן בזריקה?
החיסון בזריקה אמור להיות יעיל לכל החיים.
איך המחלה עוברת בין בני אדם?
הנגיף חודר לגוף דרך הפה ומופרש בצואה וכך עובר בין בני האדם.
יש לי ילדה בת 4.5 שקיבלה את כל החיסונים בטיפת חלב. אנחנו גרים בראשון לציון - האם היא גם צריכה להתחסן והאם גם מבוגרים שקיבלו חיסונים מזמן?
ב-18 באוגוסט מבצע החיסון יורחב לכל ישראל, כולל ראשון לציון. מבצע החיסון הוא עבור אלו שנולדו מ-2004 ואילך.
מדוע במקום לחסן ילדים שכבר חוסנו לא מחסנים אוכלוסיות אחרות שטרם חוסנו?
אנחנו קוראים גם לאלו שלא התחסנו להשלים את החיסונים שלא בוצעו במסגרת חיסוני השגרה. בכל מקרה, במבצע החיסון הנוכחי לא יינתן החיסון בטיפות החי-מוחלש לאלו שלא קיבלו בעבר את החיסון בזריקה.
מה עושה סבתא בת 62 והיא לא בריאה כאשר כל הנכדים מתחסנים? האם היא בטוחה?
אין מניעה לחסן את הנכדים אלא אם כן לסבתא יש דיכוי של מערכת החיסון והנכדים באים איתה במגע קרוב. השאלה במה מתבטאת הפגיעה בבריאותה ומצבה החיסוני. מחלות כמו סכרת, לחץ דם, ומחלות לב אינם מהווים התווית נגד לחיסון הילדים. מכל מקום תמיד טוב וחשוב לשמור על היגיינה.
למה חיסון עם נגיף פוליו חי בפנים, שלא נוסה כלל במעבדות מוכנס לבני אדם? מה יקרה ביום שהנגיף בתוך הגוף יפתח מוטציה שתתגבר על המערכת החיסונית?
החיסון ניתן למעל שני מיליארד אנשים. יש לו פרופיל בטיחות גבוה. הוא בשימוש בארצות רבות. לאור המצב החיסוני המצוין של תושבי ישראל אין חשש להתחסן. הנגיף הפראי הוא אלים והסבירות ליצירת מחלה שיתוקית גבוה אלפי מונים מהסיכוי הקלוש של מוטציה בווירוס. האיום של הווירוס האלים הוא איום ממשי. המוטציה תיאורטית.
האם מחסנים בכיתה א' את כולם או שלחסן עכשיו?
שגרת החיסונים נמשכת כרגיל. פרט לחיסון המומת (בזריקה) שימשיך להינתן לילדים, מומלץ שיקבלו במבצע הנוכחי את החיסון החי-מוחלש, בטיפות.
אני בהריון וצפויה ללדת בכל יום. יש לי שלושה ילדים, ואני חוששת לחסן אותם כרגע ולהכניס את נגיף הפוליו החי לביתי. האם כדאי לי להמתין עם החיסון לפחות עד שהתינוקת הצפויה להיוולד תתחסן?
את מחוסנת ונוגדנים עוברים דרך השילייה וחלב האם לילוד. אין שום בעיה בחיסון הילדים.
למה לא מחסנים את הסודנים והעובדים זרים שאלפים מהם חיים בתוכנו?
מהבדיקות שנעשו ע"י משרד הבריאות, עולה שקרוב לוודאי שמקורו של נגיף הפוליו אינו בפליטים/עובדים זרים שהגיעו מאפריקה.
האם לא מסוכן לחסן שני תאומים בגיל שבע, שנולדו עם שיתוק מוחין ולאחד מהם היה אפילפסיה שטופלה בכדורים?
החיסון עלול לגרום לתגובת חום ובמידה וההתכווצויות היו עקב חום, יש להיוועץ ברופא המטפל. במידה וההתכווצויות היו על רקע שיתוק המוחין אין סיבה לחשוש מהחיסון . בסיטואציה זו הוא בטיחותי.