נגיף האבולה שהתפרץ בשבועות האחרונים במערב אפריקה זורע אימה ביבשת ואף מעורר חשש ברחבי העולם. על פי דיווחי ארגון "רופאים ללא גבולות", לפחות 127 מתושבי קונאקרי, בירת גינאה, מתו עד כה בהתפרצות הנוכחית של המחלה. בארגון מכנים את ההתפרצות כ"חסרת תקדים" בשל פיזורה הגיאוגרפי הרחב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
פרופ' אלי שוורץ, מנהל המרכז לרפואת מטיילים ומחלות טרופיות בבית החולים שיבא בתל השומר, מציע לקחת בעירבון מוגבל את ההכרזות הדרמטיות של "רופאים ללא גבולות". "מציגים את ההתפרצות הנוכחית בממדים אפוקליפטיים", אמר בשיחה עם חדשות 2 Online. "בפועל, ההתפרצות הרבה פחות גרועה מהאופן שבו היא מצטיירת. למעשה, הדברים רחוקים מהאופן שבו הם מוצגים בתקשורת; הסכנה שהמגפה תתפשט לממדים של עשרות אלפי חולים היא קלושה עד לא קיימת", טען.
מחלת האבולה זכתה למוניטין של קדחת קטלנית במיוחד בעיקר לנוכח אחוזי התמותה הגבוהים של הנדבקים בה, שעלולים להגיע עד לכ-90%. עד היום נותרה המחלה ללא מזור וטרם נמצא חיסון המונע הידבקות בה. האבולה שייכת למשפחת הקדחות הדימומיות והידבקות בנגיף גורמת לחולה לדמם מנקבי הגוף ולדימומים בעור ובאיברים פנימיים.
למרות התופעות הקשות שמהן סובלים הנדבקים במחלה, טוען פרופ' שוורץ כי המוניטין של האבולה גרוע בהרבה מהסיכון שהקדחת מציבה. "מצד אחד, מדובר במגיפה מפחידה כי אחוזי התמותה של הנדבקים בה הם גבוהים מאוד. מצד שני, ההתפשטות מאוד מוגבלת. ברגע שמגלים את ההתפרצות, היחידים שנתונים בסיכון ממשי הם אלו שמטפלים בחולים והקרובים לחולים שבאים במגע עם הנשאים של הווירוס", אמר פרופ' שוורץ.
"לא מדובר בהתפרצויות בקנה מידה של מגפות הנישאות באוויר. לאחר בידוד המחלה, נדיר מאוד שהווירוס בכלל יוצא את גבולות המדינה בה הוא מתפרץ".
אין מקרים מתועדים בארץ
לדברי פרופ' שוורץ, בישראל טרם תועד מקרה של אדם שלקה בווירוס הטרופי. "הדיווחים על אנשים מערביים שנדבקו במחלה הם בודדים. בשנות ה-60 הייתה התפרצות של נגיף דומה בגרמניה שנגרם בעקבות ייבוא של קופים נגועים. מאז היו מקרים בודדים של אנשים מהמערב שנדבקו במחלה והביאו אותה איתם לארץ המוצא שלהם", הבהיר פרופ' שוורץ, והוסיף: "בישראל למרבה השמחה זה עוד לא קרה".
"חשוב להוריד את מפלס החרדה של האנשים", סיכם המומחה והרגיע: "אני מקבל הרבה פניות של מטיילים מודאגים שעתידים לבקר באפריקה בזמן הקרוב. חרף ההצהרות, החשש להידבקות הוא קלוש ביותר".