ממתינים המון זמן בקופת החולים בדרך לרופא המשפחה? כדאי שתתרגלו, כי המצב עומד רק להחמיר. בעולם בו רופא המשפחה הוא הכתובת שלנו כמעט לכל דבר, מחסור חמור ברופאי משפחה מוביל לתורים ארוכים בקופות החולים, לזמן קצר יותר ויותר מול הרופא עצמו והחשש: גם רמת הטיפול נפגעת.
"עוד לפני שאנחנו מגיעים יש כבר רשימת מטופלים על הדלת, חולים שהגיעו באותו בוקר", אומרת ד"ר רונית הלפרין, רופאת משפחה מקופת חולים מאוחדת בראשון לציון. "החולה רשום כל 10 דקות. אם יש חולה דחוף הוא נכנס קודם. החולים ממתינים שעות ארוכות". על אלה צריך להוסיף את הפרוצדורות המנהליות - טפסים ובדיקות שלוקחות גם הן זמן בין התורים הצפופים. כך, במקום "רק" 10 מטופלים בשעה, הרופאים מוצאים את עצמם מטפלים גם בתריסר מטופלים בשעה - רק חמש דקות לכל מטופל.
"ראו אותנו כפקידים, כלומר אנחנו האדם הראשון שהחולה רואה, ואנחנו רק יודעים לתת הפניות", אומרת ד"ר יעל עולמי מסניף קופת חולים כללית בנס ציונה. "זה חוטא למקצוע שאומרים שאנחנו פרופסורים לאקמול. יש לי 1,600 מטופלים רשומים שהתקן נמוך ב-300 מטופלים. חלק ניכר מהמטופלים שלי הם מטופלים מאוד מורכבים".
עומס קשה יותר בפריפריה
כבר היום חסרים 500 רופאי משפחה, ורק 6% מהסטודנטים לרפואה בוחרים ברפואת המשפחה כמקצוע ההתמחות שלהם כך שהעומס רק צפוי לגדול. חלק ניכר מרופאי המשפחה הם עולים מברה"מ שעלו בגיל מבוגר והם צפויים לפרוש לגימלאות - ואין להם היום מחליפים מקרב הסטודנטים לרפואה.
כשביקרנו עם מצלמה נסתרת בקופות החולים ברחבי הארץ המציאות שנצפתה הייתה קשה. בפריפריה התורים ארוכים יותר והחולים מתוסכלים יותר. משך ההמתנה לרופא משפחה - שבועיים, לא פחות, ומשך ההמתנה במרפאה עצמה הוא עולה לפעמים על שעתיים. כשמגיעים לרופא זמן המטופל נמוך, וצריך להתייחס לכל המדדים שלו, לרפואה מונעת - תוך הסחות דעת בלתי פוסקות מסביב.
בקופות החולים מנסים להתמודד עם השחיקה של הרופאים ועם העומסים שהולכים וגדלים. "אי אפשר לעשות שבעה דברים במקביל כשאתה מטפל במישהו, כל הזמן אנחנו מתעדפים", אומרים הרופאים. באיגוד רופאי המשפחה אומרים כי הבעיה היא לא רק של המערכת: "יש רופאים שלוקחים על עצמם יותר מדי מטופלים כי הם מתוגמלים לפי מספרם", אומר פרופ' שלמה וינקר יו"ר איגוד רופאי המשפחה.
כשהתקציבים המועטים הולכים לרפואה הדחופה, שוכחים שרופא המשפחה הוא תחילת השרשרת והוא יכול למנוע את ההגעה למיון מלכתחילה באמצעות אבחון מוקדם של מחלות מסוכנות. הפחד הגדול ביותר של הרופאים הוא, בהתחשב בעומס הגדול, לא לראות את אותם מצבים.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המחסור ברופאי משפחה אמור להיפתר בשנים הקרובות עם הקמתו של בית הספר לרפואה בצפת בשנה שעברה, והגדלת מספר הסטודנטים לרפואה. הגבלת כמות המטופלים והארכת זמן הביקור הם רעיונות ברוכים שתלויים במשאבים שלא תמיד קיימים בידנו. שיטת תגמול לפי ספר מטופלים היא רק אחת מבין כמה שיטות תגמול הנהוגות על ידי קופות החולים. המתנה ארוכה לרופא יכולה להתרחש מכיון שמדובר ברפואה העוסקת גם במצבים דחופים שלא ניתן לצפות מראש."