פסיקה דרמטית בבית הדין הארצי לעבודה: בית הדין הארצי לעבודה החליט בתום הישיבה הלילית לקבל את עמדת המדינה להכריח את הרופאים להישאר במחלקות, ולא לאפשר להם להתפטר לאלתר מתפקידם. למרות שדרישותיהם מהאוצר טרם התקבלו, רוב המתמחים כיבדו את הוראת בית הדין לעבודה ושבו למקום עבודתם בבית החולים. עם זאת, חלק מהמתמחים ם הודיעו כי יסיימו את תפקידם במערכת הרפואה הציבורית.
בפסיקה הדרמטית נקבע כי גם ההתפטרות השנייה היא קולקטיבית כצעד מחאה לשיפור תנאי העסקתם ולכן אינה חוקית. בית הדין פסק כי על המתמחים המתפטרים, ששוקלים בינתיים לפנות לבג"ץ, לחזור לעבודה מיד.
נציגי המדינה טענו בדיון כי התפטרות הרופאים הינה לאמיתו של דבר "שביתה בתחפושת" בעוד אשר בפועל "מדובר במאבק קולקטיבי כוחני, ללא פשרות ונטול רסן של הרופאים המתמחים על גבם של ציבור החולים" כדי להביא לשיפור נוסף בשכרם ובתנאי עבודתם.
"אני חושב שזה יום שחור למערכת הבריאות. אמרתי לחבריי הרופאים הצעירים שגם אם מניעיהם נכונים, דרכם פסולה בעיניי וצעדם הוא קיצוני, אינו מידתי, אלים, ואני חושב שכל הצדדים יצטערו עליו בבוא היום. אני מקווה שנמצא את הדרך לפתרון", ציין ד"ר ערן הלפרן, מנהל בית החולים רבין.
בעקבות ההחלטה, משרד הבריאות יצא בקריאה "לכל הרופאים בשורות בתי החולים, כאלו שהגישו מכתבים וכאלו שלא, מתמחים, מומחים ומנהלים להחזיר את העבודה בבתי החולים לסידרה, עוד היום". עוד נמסר כי "במהלך היום יתקיים דיון דחוף עם מנהלי בתיה"ח בה יונחו כל המנהלים להביא את העבודה למתכונת סדירה בטרם כניסת החג".
ארד: ההתפטרות אינה תקפה
נשיאת בית הדין נילי ארד אמרה בדיון: "עומדים אנו כיום בפני אחת השעות הקשות, אם לא הקשה והחמורה בהן, בתולדות מערכת הרפואה הציבורית במדינת ישראל. מזה חודשים רבים עוברת טלטלה שלא ידעתנו כמותה על מערכת הרפואה המפוארת לה זכתה מדינת ישראל". ארד הבהירה כי "במישור האישי אי שביעות רצון מתנאי העסקה על פי הסכם קיבוצי יכולה בהחלט להוות טעם להתפטרות לגיטימית. מאידך, הסממן ההופך את ההתפטרות להתפטרות בלתי לגיטימית במישור הקיבוצי היא המסה וההיבט התוצאתי הקיבוצי שלה".
בהתאם לכך, נשיאת בית הדין הסבירה את החלטתה: "משהגענו למסקנה כי המדובר בהתפטרות קולקטיבית שאינה לגיטימית במישור הקיבוצי הרי שהתפטרות זו אינה תקפה. אשר על כן, מכתבי ההתפטרות בטלים ומבוטלים. על כלל הרופאים במערכת הבריאות, לרבות הרופאים המתמחים החתומים על מכתבי ההתפטרות מושא ההליך שלפנינו, להתייצב לעבודתם ולהמשיך בעבודתם כסדרה וכהלכתה", דברי ארד.
לפני יותר מחודש הגישו כמה מאות רופאים מכתבי התפטרות למנהלי המחלקות ולמנהלי בתי החולים המעסיקים אותם. גם אז החליטה נשיאת בית הדין לעבודה נילי ארד לקבל את בקשת המדינה והוציאה צווי מניעה לעובדים.
"המערכת תקרוס תוך יום-יומיים"
בתחילת השבוע נכנסה מערכת הבריאות לכוננות חירום. רופאים בכירים, מומחים ומנהלי מחלקות מצאו עצמם מתפקדים כמתמחים - עורכים סבבים אצל חולים, לוקחים בדיקות דם ומתקינים גבסים.
פרופ' ניר גלעדי, מנהל מחלקת נוירולוגיה בבית החולים איכילוב בתל אביב, עזב את משרתו הרגילה כמנהל המחלקה ועובד היום כמתמחה לכל דבר. "החיסרון הוא מאוד קשה", אמר לחדשות 2, "והטיפול בחולים נפגע".
"ביטלתי את כל ההתחייבויות שלי לימים הקרובים, אי אפשר יהיה להחזיק לאורך זמן", הוסיף. "המערכת תקרוס תוך יום יומיים. אני אקרא למומחים אחרים מהמכונים והמרפאות. אם כולנו נעבוד כמתמחים, נאחר למשל בגילוי סרטן, מדובר בזמן יקר וכל דקה קריטית. זה המחיר שהציבור ישלם על האטימות של הממשלה והעומד בראשה".
"אי אפשר לתפקד כך בלי לסכן את בריאות החולים"
ד"ר מוטי פריד, סגן מנהל מחלקה פנימית י' באיכילוב הסביר, "אנחנו לבד עם 37 חולים במחלקה פנימית, וכל חולה פה נמצא במצב אקוטי. אחר הצהריים יהיה פה סטאז'ר תורן שאי אפשר להשאיר אותו לבד, מישהו מאיתנו יהיה איתו עד מחר בבוקר".
"אני לא יודע איך אפשר לתפקד כך מבלי לסכן את בריאות החולים", הזהיר ד"ר פריד. "תוך יום יומיים נהיה במצב של סכנת חיים". פרופסור משה סלעי, בדרך כלל מנהל חטיבה אורטופדית באיכילוב, מתפקד היום כרופא תורן בחדר המיון: "עשיתי תורנות במיון בפעם האחרונה לפני 18 שנה".