האם גם אם לא חתמנו על טופס מיוחד - איברינו ייתרמו ביום מותנו? כך לפחות לפי הצעת חוק שמבקשת לתקן את חוק השתלת איברים, כך שברירת המחדל תהיה תרומת איברים לאחר המוות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ההצעה, של ח"כ מרב מיכאלי, ח"כ איילת שקד, ח"כ יריב לוין ואחרים, תידון ביום ראשון בוועדת השרים לענייני חקיקה. המשמעות היא שכל אדם שלא יחתום על טופס סירוב, ייחשב כמי שמסכים לתרום את איבריו להשתלה וחיים רבים יינצלו.
לטענת היוזמים, הצעת החוק מבקשת לפתור את בעיית המחסור החמור באיברים, הנדרשים להצלת חיים אדם מדי שנה. שיעור תרומת האיברים בישראל הוא מהנמוכים במדינות המערב ורק 13% אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל חתומה על כרטיס תרומת איברים (אדי).
לפי משרד הבריאות, בישראל ממתינים יותר מ-1,000 ילדים וילדות ומבוגרים ומבוגרות להשתלות איברים. רק כ-250 מתוכם ייזכו להשתלה בשנה הקרובה, וכ-100 עלולים למצוא את מותם בהמתנה, בעוד שאת רובם ניתן היה להציל בתרומת אברים.
"זוהי סולידריות חברתית"
"מעטים מאיתנו עושים פעולה אקטיבית כדי לתרום אברים", אמרה ח"כ מרב מיכאלי (העבודה), מיוזמות ההצעה. "הצעת החוק מאפשרת לכל מי שלא רוצה לתרום איברים להודיע על כך בכל רגע נתון, אבל מי שאין להם בעיה עם זה יוכלו להציל חיים רבים. זוהי סולידריות חברתית".
לטענתה, שינוי ברירת המחדל צפוי להגדיל משמעותית את מאגר התורמות והתורמים. במסגרת המודל החדש שמציעה ח"כ מיכאלי וחברי הכנסת הנוספים, תישלח לכל אזרח ישראלי ותושב קבע בהגיעו לגיל 18 הודעה בדבר עיקרי החוק, וזכותם להתנגד בעזרת טופס חתום במעטפה מבוילת שיצורפו להודעה. כמובן שכל אחת ואחד יוכלו להודיע בכל עת על סירובם לתרום איברים.
לדברי מיכאלי, שינוי המודל הקיים נערך על רקע הניסיונות הכושלים לשיפור המצב על ידי חוקים שעודדו תרומת איברים. היא ציינה כי ההצעה נידונה עם אנשי מוסר, רוח ודת והיא זוכה לתמיכה רחבה.