ישראל מתייבשת - והפעם זה רציני: למרות סוף השבוע הגשום שצפוי לנו, נראה שמצב הכינרת בכי רע והיא אף עלולה להגיע השנה לקו השחור, מצב שמשמעותו הוא פגיעה באיכות המים בימה. את הדברים אומר ד"ר יוסי גוטמן, ההידרולוג הראשי של חברת מקורות, כפי שמפרסם הבוקר עיתון הארץ.
על פי הפרסום, הניתוח העדכני ביותר של חברת מקורות מצביע על כך שמצב המים בכינרת יעמוד במשך מרבית השנה מתחת לקו האדום של מפלסי המאגרים השונים, ולקראת הקיץ אף קיים סיכוי גבוה להידרדרות מתחת לקו השחור.
"הניתוח שלנו וההערכות לגבי כמויות המשקעים הצפויות מראה שמקורות המים שלנו יהיו מתחת לקו המסוכן, אלא אם יהיה שינוי דרמטי בכמויות המשקעים", אומר ד"ר גוטמן, אך מציין כי השנה לא צפוי להיכנס לפעולה מתקן ההתפלה הנוסף, כך שטרם ניתן להתבסס עליו.
"הסיכון העיקרי - המלחת המים"
מפלס הכינרת ירד בחודש שעבר ב-18 סנטימטרים נוספים וכמות המים שנכנסה לאגם הייתה 10 מיליון מטרים מעוקבים, הכמות הקטנה ביותר שנמדדה בחודש נובמבר. רק באקוויפר החוף נשמרה יציבות יחסית ברמת המפלסים.
"הסיכון העיקרי במפלסים כה נמוכים הוא המלחת המים", אומר ד"ר גוטמן כאשר הוא מתייחס לאפשרות שמים מלוחים מהים או ממאגרי מי תהום מליחים יחדרו לתוך מאגר המים המתוקים ככל שהוא נעשה נמוך יותר. "לא תהיה לנו ברירה, אלא לנסות להעריך כל הזמן היכן נמצא הסיכון הגבוה יותר לתהליכי המלחה ולצמצם שאיבות באזור זה", הוא מזהיר.
צעד נוסף שבו החלה חברת מקורות הוא קידוחי בצורת, בעיקר באזור הגליל. "איתרנו מקורות שבהם יש מי תהום מאוד עמוקים ואנחנו נשאב מהם מים בכמות של 20-25 מיליון מטרים מעוקבים השנה", מספר ד"ר גוטמן. קידוחים אלו לא צפויים לפגוע בשפיעת המים במעיינות בשמורות הטבע, עם זאת, הוא צפוי להתנגדות מצד הגופים הירוקים שטוענים שמעיינות בנחי הגליל עלולים להיפגע קשות מקידוחים נוספים.