המשא ומתן פוצץ ולראשונה מזה עשור, אחרי שנים של דיונים עקרים, שביתת הרופאים יוצאת הבוקר לדרך. בינתיים מדובר בשביתת אזהרה ל-48 שעות, זאת לאחר שהמגעים עם האוצר הגיעו למבוי סתום, אולם בהסתדרות הרפואית מדגישים: אם האוצר לא ייענה לתנאינו, בשבוע הבא השביתה עשוייה להתרחב.
מנהל המרכז הרפואי בלינסון בפתח תקווה ד"ר ערן הלפרין, התראיין הבוקר לחדשות 2 ועדכן שבית החולים צפוי להתנהל במתכונת שבת. לדבריו "צפויה עבודה קשה לאותם רופאים שיתייצבו היום לעבודה, שהם בערך 20% מכוח העבודה הרגיל". הלפרין הוסיף: "יינתן טיפול לחולים המאושפזים בלבד ואני מקווה שלא תהיינה קטסטרופות בחדרי המיון".
מנהל המרכז הרפואי מסביר ש"זוהי אינה תקופה קלה, מדובר בתקופה של עומסים. וגם היום בחדרי המיון צפוי עומס, מלבד העובדה שמרפאות החוץ תהיינה סגורות".
להלפרין קשה להעריך כמה תימשך השביתה. "בעבר השביתות היו ממושכות והסתיימו בסופו של דבר בפיתרון", הוא אומר ומוסיף: "לפני 10 שנים בהסכם של הבוררות הרופאים יצאו מאוכזבים והתהליך השאיר טעם מר אצלם, ובשנות ה80 הרופאים הגיעו לכדי שביתת רעב. אני מקווה שהפעם בסופו של דבר הרופאים והמעסיקים יגיעו לנקודת הסכמה שתטיב עם כולם".
• מי שובת?
מרפאות החוץ, חדרי הניתוח לניתוחים לא דחופים, המכונים לדיאליזה, הפריה חוץ גופית, בדיקות MRI ו-CT, קופות חולים כללית ולאומית.
• מתכונת שבת:
חדרי המיון, חדרי הלידה, הפגיות, היחידות לטיפול נמרץ, והרופאים התורנים והכוננים יעבדו כרגיל אך במתכונת שבת.
• מתי מתחילה השביתה:
החל בשעה 7:00 בבוקר ולמשך 48 השעות הבאות.
• מי לא שובת?
בתי החולים הפרטיים יעבדו כרגיל.
• ומה אם נקבעה לי בדיקה או יש תור לניתוח?
אם מדובר בפעולות שאינן דחופות - ייתכן שהתור יידחה. ההסתדרות הרפואית פתחה מוקד מיוחד, אליו אפשר לפנות לבירורים וכן לשמוע את נוהלי ועדת החריגים. מספר המוקד: 5104*.
• ומה קורה עם קופות החולים?
קופות החולים כללית ולאומית משתתפים בשביתה למשך יממה. רופאים עצמאיים שהסכם השכר הקיבוצי לא חל עליהם ועובדים עם קופות החולים הללו - אינם שובתים. שירותי הבריאות של מכבי ומאוחדת ינתנו כרגיל.
"הרופאים שובתים? פחות חולים ימותו"
לצד מאבק לשיפור תנאי העסקתם, טוענים הרופאים שמערכת הבריאות הציבורית על סף קריסה ודורשים תוספות של תקנים ושל מיטות אשפוז. כמו כן מבקשים הרופאים לבנות תכנית תמריצים להתמחות במקצועות שבהם חסרים רופאים, וכן למי שעובר לפריפריה.
ויש גם מי שלא מתרגש מהשביתה, כמו למשל סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, שאמר: "פחות חולים מתו בבתי החולים בזמן שביתת הרופאים האחרונה, שנערכה לפני עשור. אף אחד לא יכול להזדהות עם שביתה, במיוחד שמדובר בחיי אדם".
יו"ר ההסתדרות הרפואית ומי שמנהיג את השביתה, ד"ר ליאוניד אידלמן, אמר בראיון לחדשות 2 באינטרנט כי "השביתה שצפויה להיפתח מחר הינה שביתת אזהרה, במסגרתה לא יתבצעו ניתוחים מתכוננים, רק דחופים. לא נפעיל מרפאות, לא נערוך בדיקות שאינן דחופות ובתי החולים יעבדו במתכונת שבת. המרפאות של שירותי בריאות כללית וקופת חולים לאומית יעבדו במתכונת שבת רק ביום שלישי".
"בסופו של דבר נמנע נזק בלתי הפיך לחולים"
ד"ר אידלמן ציין כי הסתדרות הרופאים הפנתה דרישות למשרד האוצר שלא נענו. "הרופאים דורשים שינוי משמעותי במערכת הבריאות הציבורית", אמר אידלמן והוסיף: "הגשנו חבילת דרישות ובדרישות הללו פרסנו בקשה לשיפור תנאיהם של תורנים ושל רופאים בכירים בבתי החולים". בין הדרישות מבקשים הרופאים שיפור בתנאי השכר ובתנאי העבודה.
לאור האיומים על השביתה, נקבעה פגישה דחופה ליום חמישי בין נציגי האוצר ונציגי הסתדרות הרופאים. יו"ר ההסתדרות הרפואית מביע תקווה שבמהלך הפגישה "האוצר ירד מההצעות ההזויות שלא אמורות להביא שום פיתרון ושאנו נשמע בשורה לכל המערכת הבריאות הציבורית".
לדבריו של אידלמן "אנו יוצאים לשביתת אזהרה ומקווים שנוכל להתקדם במשא ומתן, אם לא תהיה התקדמות נאלץ להמשיך. יצאנו למאבק בכדי להביא שינוי דרמטי למערכת הבריאות ולשיפור מצבם של כל החולים במדינת ישראל, בסופו של דבר נמנע נזק בלתי הפיך לחולים".
מי שובת ומי לא?