פיתוח חדש ו"נוצץ" יאפשר לשקם לב שעבר התקף. במחקר שבוצע באוניברסיטת תל-אביב בשיתוף המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) בארה"ב הונדסה במעבדה רקמה פועמת של שריר הלב המכילה סיבי זהב דקיקים ושניתן להשתיל אותה באזור שנפגע בהתקף לב. הפיתוח מציע התמודדות יעילה יותר עם התקפי לב שהם גורם התמותה מספר אחת בעולם המערבי.
בראש צוות הפיתוח הישראלי עמד ד"ר טל דביר מאוניברסיטת תל-אביב שהסביר כי רקמת שריר לב פועמת ש"נזרעה" בסיבי זהב מתאימה להשתלה במקרים רבים ויכולה לשמש תחליף להשתלת לב מתורם. הפיתוח החדש הוצג בכנס ישראלי-צרפתי שנערך השבוע בנושאי ננוטכנולוגיה שארגן משרד המדע והטכנולוגיה.
במסגרת הניסויים נלקחה רקמת שריר לב פגועה, שנזרעה על מצע שעליו אפשר לגדל ולפתח את ריקמת הלב המכונה ביו חומר. מצע הגידול לא הוליך חשמל שהכרחי לפעילות התקינה של הלב והתאים ברקמה לא פעמו בד בבד ולכן נדרש גורם נוסף שיסדיר את הליקויים החשמליים.
החוקרים מצאו לכך פתרון מקורי - זהב. זהב ידוע במוליכותו החשמלית הגבוהה וממנו יצרו המדענים סיבים דקיקים בעובי ננומטרי. "במקרה הזה, סיבי הזהב נתנו את הפתרון לבעיית תיאום הפעימה הסימולטנית של התאים, שיפרו את מוליכות הריקמה ובעצם כך אפשרו את השימוש בריקמה המהונדסת", הסביר ד"ר טל דביר והוסיף כי "התברר לנו שהריקמה מתפקדת יפה מחוץ לגוף, ומה שנותר לנו זה להשתיל אותה על הצלקת שנוצרה בלב בעקבות ההתקף, ואז למעשה הלב משתקם".
באשר להתאמתו של הזהב בתוך הגוף האנושי אמר ד"ר דביר: "ידוע שהחומר אינו מזיק למערכת החיסון מאחר שמדובר בסיב הצר מעובי השערה ולכן הדבר מאושר על ידי ה-FDA לשימוש בבני אדם".