צאת חג הפסח היא בשורה טובה לא רק לחובבי הבירות והחמץ - אלא גם, ככל הנראה, ליצירתיות האנושית: מחקר חדש קובע כי קיים קשר בין שתיית אלכוהול לבין היכולת לפתור בעיות. בדיקה העלתה כי אנשים שצרכו ליטר בירה או שתי כוסות יין הצליחו לפתור יותר חידות הגיון מאשר אלו שנמנעו מכך, ואף עשו זאת בפרק זמן קצר יותר מאלה שנותרו לגמרי פיכחים.
המחקר נערך באוניברסיטת אילינוי בשיקגו, ארצות הברית - וממצאיו סותרים את ההנחה המקובלת על כך ששתיית משקאות חריפים פוגעת ביכולת החשיבה האנליטית. החוקרת הראשית, פרופסור ג'ניפר וויילי, סיפרה למגזין "מדיקל דיילי" שהסיבה לשיפור שהתגלה נעוצה דווקא בהשפעת הטיפה המרה על צמצום קיבולת "זיכרון העבודה": חרף העובדה שהאלכוהול פוגם ביכולת להתרכז בכמה משימות במקביל, נמצא כי הוא דווקא תורם להתמקדות בפעולה אחת מאותה הסיבה בדיוק.
"'זיכרון העבודה' הוא למעשה היכולת למקד את הקשב - להיזכר בדבר אחד בעודך עסוק במשהו אחר", הסבירה ווילי. בכך היא טענה כי דווקא חוסר ריכוז מקל על פתרון בעיות, שכן אותו המצב מונע מהאדם להיות "ממוקד מדי" בסוגיה - מה שלדבריה גורם לחשיבה מסורבלת יותר.
המשתתפים במחקר, שפורסם בכתב העת "מודעות וקוגניציה", נדרשו לשתות משקאות חריפים כך שכמות האלכוהול בדמם תעלה על 0.07%. שיעור הבעיות שהם הצליחו לפתור גבוה ב-40% לעומת הפיכחים, ובמקביל נמצא כי "השתיינים" עשו זאת בממוצע בתוך 12 שניות בלבד - לעומת הפיכחים שהקדישו לכך בממוצע של 15.5 שניות.