פחות מ-24 שעות חלפו מאז התפטרות הרופאים המתמחים, ובבתי החולים ברחבי הארץ חוששים מקריסת מערכות כוללת. בינתיים נראה שהציבור הרחב לא ממהר להגיע לבתי החולים מחשש לעומס, אבל הרופאים מבינים שמדובר במצב זמני ושביר מאד.
הרופאים הבכירים ומנהלי המחלקות נאלצים למלא את מקום המתמחים הצעירים, וכמה מהם גם עבדו במשמרת הלילה - אחרי עשרות שנים שלא עשו זאת. כך למשל מנהל מחלקה פנימית א' בבית החולים "איכילוב" בת"א, פרופ' משה מיטלמן, שעובד במקצוע כבר יותר מ-30 שנה, שובץ אתמול למשמרת לילה בחדר המיון.
"בינתיים גם החולים איתנו כי הם עדיין לא נוהרים בהמוניהם לחדר המיון, אבל אני מאוד חרד. בימים הקרובים העומס יגבר, כוחותינו יאזלו, ואנחנו בבעיה", אמר מיטלמן הבוקר לחדשות 2.
106 מתמחים התפטרו מהמחלקות השונות בבית החולים איכילוב, והצוות הרפואי הבכיר לא רואה פיתרון באופק. "אתמול היה יום קשה מאוד למערכת הבריאות ולבית החולים שלנו, מילות המפתח הן להחזיק מעמד ובינתיים, אנחנו מחזיקים מעמד", הסביר פרופ' מיטלמן. "איש לא הכשיר אותנו לדבר הזה מעולם לא עשינו כאלה דברים ואנחנו עובדים בתת מצבת. נקווה שיהיה היום יום יותר טוב".
למרות הקושי, הרופא הוותיק בוחר לשים את החוויה האישית בצד, ומדגיש שההזדהות עם המתמחים הייתה גדולה גם לפני שביצע את משמרת הלילה. "מדובר באנשים מצוינים, ואחרי שהם ולמדו רפואה ואומרים איננו יכולים עוד - צריך להקשיב להם", לדבריו. "כרגע אנחנו חיים עכשיו מיום ליום. נשארנו עכשיו במחלקה שלי רק המומחים, הסטאז'רים ומתמחה אחד שלא התפטר ויכול לעשות תורנויות ועם זה נצטרך להסתדר".
בית הדין למתמחים: צריך למצוא פיתרון
הדיונים שנמשכו אל תוך הלילה בבית הדין הארצי לעבודה בירושלים, לא הניבו תוצאות במה שנראה כמשבר הגדול ביותר שידעה מערכת הבריאות. אל מאות הרופאים המתמחים שלא הגיעו לעבודה אתמול, מצטרפים היום עוד כמה עשרות, ובמהלך היום יודיע בית הדין הארצי לעבודה אם הוא נענה לבקשת המדינה ומוציא נגדם צווי מניעה.
במהלך הדיון אתמול נשמעו מספר הצעות מצד משרד ראש הממשלה והאוצר על תוספות שכר לרופאים מתמחים שיעבדו במודל הפול טיימר בבית החולים, ולרופאים מומחים צעירים שיעדיפו לעבוד בשירות הציבורי על פני מערכת הרפואה הפרטית. נציגי המתמחים, מצדם, השיבו כי לא קיבלו הצעה קונקרטית ולכן אין באפשרותם להתייחס למספרים.