המו"מ בין שלושת ועדי הרופאים של הדסה לבין הנאמנים וההנהלה פוצץ לאחר שלושה שבועות. הדבר קרה לאחר שבמהלך היממה האחרונה, הוגשו תביעות משפטיות כנגד מספר רופאים העובדים בבית החולים והתברר כי על אף קביעת בית המשפט המחוזי לפיה יש להסדיר את ביטוח הרופאים, הדבר לא קרה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לאחר שהובהר מהנהלת בית החולים הדסה כי טרם הוסדר נושא הביטוח כפי שקבע בית המשפט המחוזי, איימו רופאים בכירים במספר מחלקות לנטוש את בית החולים במהלך העבודה, אולם מתוך מחויבות לחולים המאושפזים ולמבקרים במחלקות החוץ, החליטו הלילה רופאי הדסה שלא לשבות מיידית. הרופאים הסכימו ביניהם כי יאפשרו להנהלת בית החולים לפתור את סוגיית הביטוח במהלך היממה הקרובה. על פי הידוע, לא מתוכננת פגישת משא ומתן נוספת.
מוועדי הרופאים של הדסה נמסר: "הלילה התברר כי הביטוח שהנהלת בית החולים מעמידה לרופאים הינה משענת קנה רצוץ. ביהמ"ש קבע כי הרופאים בהדסה אינם יכולים להמשיך לעבוד כשהם חשופים בפני תביעות. על מנת שנוכל להמשיך ולנהל משא ומתן אנו דורשים כי המדינה תהיה ערבה להסדרת הביטוח בפני תביעות כנגד רופאים".
ההסכם בין הצדדים נחתם לאחר 19 ימים של שיבושים
ההודעה על פיצוץ המשא ומתן מגיעה פחות מחודש לאחר שועד הרופאים בבית החולים בהדסה בירושלים וההסתדרות הרפואית הודיעו כי כל דרישותיהם מהנהלת בית החולים התקבלו, ולכן ישובו לעבודה סדירה לאחר העיצומים בהם נקטו במשך 19 ימים, אז הודיעו הרופאים, ועדי העובדים והאחיות של בית החולים כי נציגי ההנהלה הגיעו עמם להסכם, לפיו הקיצוץ בשכרם יהיה דיפרנציאלי וכי השימועים לפיטורים יוקפאו.
"אנו שמחים להודיע כי התקבלו דרישותינו המאפשרות חזרה לעבודה בתנאים השומרים על בטיחותנו ועל איכות הטיפול בחולים בשלושת החודשים הקרובים", מסרו הרופאים עם החתימה על ההסכם בסוף פברואר. "צריך לזכור שבלי רופאים אין הדסה, המשא ומתן האמיתי מתחיל עכשיו והכדור חוזר למגרש של הממשלה".
"המשבר בהדסה הוא משבר לאומי, המחייב את נוכחותה ומעורבותה של ממשלת ישראל במו"מ", טענו אז בוועד הרופאים. "ההסכם, המאפשר את חזרת בית החולים לפעילות, נבנה תלאי על תלאי והוא לא יוכל לשרוד מבלי שהממשלה תיקח אחריות על ניהול המגעים בין הנאמנים לבין עובדי הדסה. המאבק תם, אך לא נשלם".
ההסכם עם העובדים: קיצוץ דיפרנציאלי והקפאת הפיטורים
קודם לכן, חתמה הנהלת בית החולים על הסכם עם נציגי האחיות ועובדי המנהל והמשק.עיקרי ההסכם שנחתם קובעים שהקיצוץ בשכר יחל רק מתקרת שכר של 15 אלף שקלים. ההחלטה קובעת כי לא תהיה שום פגיעה במשכורת למרוויחים מתחת לסכום זה, כולל שמירה של הזכויות הפנסיוניות. אולם על אלו המרוויחים 15 אלף שקלים בחודש ומעלה יחול קיצוץ דיפרנציאלי. כלומר, ככל שעובד בית החולים ירוויח יותר - כך הקיצוץ בשכרו יהיה גבוה יותר.
עוד סוכם כי הפיטורים שתוכננו ל-300 מעובדי בית החולים יוקפאו ובנוסף, הוחלט להוציא לפועל תכנית הבראה לבית החולים, ופיטורים אלו יצאו לפועל רק בהסכמה עם ועד עובדי המנהלה והמשק של הדסה. שני הצדדים התחייבו להמשיך בקיום משא ומתן אינטנסיבי עד ל-13 באפריל, כדי להגיע להסכמות על תכנית הבראה כוללת לבית החולים. המשא ומתן הזה, כאמור, נקלע הלילה למשבר.