מדינה בשפעת: את החורף עוד לא ממש מרגישים כאן, אבל זה לא מפריע לווירוס השפעת לתקוף אלפי אנשים, להביא לצפיפות חריגה בבתי החולים ולרוקן את גני הילדים ובתי הספר. כתבת "ידיעות אחרונות" שרית רוזנבלום מפרסמת הבוקר נתונים מדאיגים על התפשטות המחלה.
תמונת המצב בחדרי המיון ובמחלקות הילדים ברחבי הארץ קשה. בבית חולים "העמק" נרשמה תפוסה של 200%, ב"וולפסון" תפוסה של 185%, ב"שניידר" 166%, ב"שיבא" 163%, ב"סורוקה" וב"רמב"ם" 160% וב"איכילוב" "רק" 143%.
"הנגיף עבר לאחרונה בעיקר לילדים"
"כבר עשרה ימים שהמצב קשה ביותר", מסביר מנהל בית החולים הדסה עין-כרם בירושלים, ד"ר יובל וייס. "החורף נראה קל מבחינת החזאים, אבל קשה מאוד מבחינת הרופאים", הוא הוסיף. הנגיף העונתי שתקף עד לפני כשבועיים בעיקר מבוגרים, עבר מוטציה כלשהי ועבר בשבוע האחרון גם לילדים.
"בארבע השנים האחרונות לא היה לנו יום כזה", מתוודה מנהל בית החולים "וולפסון", ד"ר יצחק ברלוביץ. "אנחנו עובדים בשיטת הדומינו, מעבירים חולים וצוותים ממקום למקום, בתקווה שהתקופה הקשה תחלוף.
"עוד לא מאוחר מידי כדי להתחסן"
"בכל חורף העומס רב, אבל צריך לזכור שלמעשה החורף עוד לא התחיל. אם זו התפוסה עכשיו, המצב רק ילך ויחמיר", מתריע פרופ' שי אשכנזי, מנהל מחלקת ילדים בבית החולים "שניידר". רוב הילדים מגיעים עם סוגים שונים של נגיף השפעת העונתי וגם עם נגיף ה"רוטה" שגורם לשלשולים קשים.
איך אפשר להתגונן מפני השפעת? ההמלצה העיקרית היא לחסן את הילדים. עדיין לא מאוחר מידי, מפני ששיא השפעת אמור להיות בחודשים ינואר-פבואר. המלצות נוספות הן לאוורר את הבית, להקפיד מאוד על הגינה אישית, לא להעביר צעצועים בין הילדים ולהרבות בשתיית מים. המלצה חושבה נוספת היא לא לשלוח לגן ילד חולה כדי שלא ידביק אחרים.
אז איך יודעים מתי ללכת למיון עם הילד?
פרופ' ברזילי הסביר: "חום בלבד זו לא אינדיקציה. אך אם יש קושי בנשימה ואין מישהו אחר שיבדוק אותו, יש צורך בבית חולים".
"אם הילד מצונן ויש נזלת וחום של 38 מעלות, אין צורך שיגיע לחדר מיון", הוסיף מנהל ביה"ח לילדים. "ילד שמתקשה בנשימה, ילד שקשה לו לנשום, שהחום לא יורד במשך מספר ימים ויש סכנה לסיבוכי השפעת - שיגיע לחדר המיון".