לציון היום הבינלאומי ללא עישון ע"י הכנסת ופרסום דוח נתוני העישון בישראל, שאלנו אודות הסיבות שגורמות לאנשים לעשן. מדוע גברים מעשנים יותר מנשים? למה כמעט כל גבר שני בחברה הערבית נוהג לעשן סיגריות? וגם - האם סיגריות באמת מסייעות לירידה במשקל ולשחרור מלחצים? על השאלות השיב פרופ' ראובן דר מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מה גורם בכלל לאנשים להתחיל לעשן? האם זה נגרם מלחץ חברתי או מסקרנות?
מה שגורם לאנשים להתחיל לעשן קשור בדרך כלל לנורמות חברתיות. כמעט כל מי שמעשן מתחיל לעשות זאת בגיל די צעיר ונמצא בסביבה של אנשים צעירים שמתחילים לעשן שמשפיעים עליו לנהוג באותה צורה. בארץ רבים מתחילים לעשן במהלך השירות הצבאי, גם בגלל שמשרתים בצבא בגילאים בהם בדרך כלל מתחילים לעשן - והן עקב כך שאותם אנשים נמצאים לרוב בסביבת בני גילם שמעשנים, ושמשפיעים עליהם להתחיל גם.
האם אנשים מעשנים רואים בסיגריה אמצעי לשחרור לחצים והקלה?
אנשים מעשנים מסיבות שונות ומגוונות: יש כאלה שעושים זאת כי הם פשוט אוהבים את התחושה, יש כאלה שמעשנים כי הם סבורים שזה מוריד לחצים ומשחרר ואוהבים את תחושת ה'חופשיות' והשחרור שבעישון.
האם סיגריות גורמות לתחושה של חוסר תיאבון ומובילות בפועל לירידה במשקל?
נשים בעיקר טוענות שהן מתקשות להפסיק לעשן בגלל שזה מסייע להן להיאבק בהשמנה לכאורה. בניקוטין יש חומר שמעורר ירידה בתיאבון - וכנראה שמקור הטענה הזו מגיע מכאן. ברגע שמפסיקים לעשן אז פחות מתעסקים גם עם היד והפה, ואוכל משמש תחליף לסיגריות - מה שמוביל לכאורה להשמנה.
למה גברים מעשנים יותר מנשים?
לא ניתן להצביע על הסיבות המדויקות שבגללן גברים מעשנים יותר מנשים, אבל הנתון הזה נכון לכל העולם. בעוד בישראל שיעור הגברים המעשנים עומד על 27.7%, במדינות אחרות הנתונים הרבה יותר גבוהים: בסין למשל מעשנים 80% מהגברים - זאת לעומת אחוז קטן מאוד מהנשים. ככל הנראה שהסיבה נעוצה בעניינים של מסורות ישנות שהשתרשו או בתדמית ה"גברית" של העישון.
מדוע יש יותר מעשנים בחברה הערבית?
גם בחברה הערבית הסיבה לאחוזי העישון הגבוהים ככל הנראה נעוצה בענייני תרבות. בקרב הערבים מדובר על נורמות וציפיות להתנהגויות והרגלים שונים מהגברים בחברה. יותר מקובל שגברים מעשנים בחברה הערבית מאשר נשים - ויותר מאשר בחברות אחרות.
מהן הסיבות שבשנים האחרונות ישנה ירידה במספר המעשנים?
ככל הנראה שההגבלות הרבות סביב נושא העישון גרמו לירידה במספר המעשנים בשנים האחרונות. מדובר בהגבלות שקיימות המון שנים שמונעות ממעשנים להצית את הסיגריה במקומות ציבוריים רבים ולעשות זאת רק במקומות מצומצמים ומוגדרים.
ההפחדות של משרד הבריאות אודות חומרים מסרטנים בסיגריות וקמפיינים מאיימים אחרים הוכחו כלא מאוד יעילים בהפחתת עישון. בנוסף, קיים בשנים האחרונות דפוס שבמסגרתו הרבה מאוד אנשים לא מעשנים על בסיס יומיומי, אלא רק בסופי השבוע. יש קבוצה הולכת וגדלה של מעשנים לשישי-שבת.
האם כתוצאה מכך שהורים מעשנים, גדלים הסיכויים שילדיהם יעשו זאת גם?
קיים קשר בין הורים שמעשנים לסיכויים שגם ילדיהם יהפכו למעשנים בעצמם. הילדיםן מחקים התנהגות דומה שמתרחשת בבית והגיוני שהם יאמצו אותה ויתנהגו באופן דומה. ישנה מתירנות בבית כלפי העישון שמאפשרת את זה. ייתכן שיש גם קשר גנטי, גורמים תורשתיים שמובילים לנטייה לעשן.
מי מעשן יותר בקרב שכבות האוכלוסייה השונות? בני המעמד בינוני-נמוך או הגבוה?
העישון שכיח יותר דווקא בקרב השכבות הסוציו-אקונומיות הנמוכות - זה כך לא רק בישראל אלא גם ברוב המקומות בעולם. העישון ככל הנראה עוזר להם להתמודד עם לחצים ובעיות גדולות יותר שמולן הם נאלצים לעמוד. ישנה קורלציה ישירה בין חרדה ודיכאון לבין עישון. בנוסף, ההכבדה של מסים על עישון שחווינו כולנו לאחרונה, מכבידה באופן אירוני דווקא עליהם.