משרד הבריאות החליט היום על הקמת ועדת בדיקה בפרשת הילדה בת ה-5 אנה שיבוט, שאובחנה בטעות כחולת סרטן וקיבלה טיפולי כימותרפיה לשווא.
מהתחקיר הראשוני שערכו אנשי משרד הבריאות בנושא, נמצא כי מדובר במקרה "מורכב מאוד", לטענתם. מהתחקיר עולה כי שני הפתולוגים בבתי החולים וולפסון ושיבא בהם אובחנה וטופלה הילדה, עשו בדיקות רבות, התלבטו והתייעצו במטרה להגיע לאבחנה.
עוד עולה מהתחקיר, כי במרכז בית החולים שיבא החליטו לשלוח את הביופסיה של אנה להתייעצות בארה"ב. "בבדיקה המוקדמת שנעשתה לא נראה שמדובר ברשלנות כי אם באבחנה קשה מאוד", נכתב ממשרד הבריאות. לכן, במטרה להגיע לחקר האמת וללמוד מהמקרה, החליט המשרד להקים ועדת בדיקה בנושא.
סגן שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו וד"ר ארנון אפק ראש מינהל רפואה, ביקרו הבוקר בבית החולים וולפסון על רקע הפרשה שהסעירה את המדינה. בפגישתם עם מנהלי המרכז הרפואי שיבח ליצמן את הפעילות המסורה למען החולים, ועם זאת הבהיר כי יש להמשיך ולבדוק את הנסיבות של המקרה הקשה, במטרה לוודא את מניעת הישנותו.
מהמרכז הרפואי שיבא נמסר בתגובה: "משרד הבריאות רשאי להחליט בכל עת על הקמת בדיקה ושיבא, כמקובל, ישתף פעולה ויציג את כל הממצאים הרלבנטיים. נעיר מראש כי הנהלת המרכז תומכת במנהל המחלקה ורופאיו שנאלצו לקבל החלטה רפואית לא פשוטה והעדיפו את הצלת חיי המטופלת כהחלטה מושכלת, על-פני סיכון חיי הילדה ללא טיפול בהמתנה ארוכה לבירור מתקדם של התמונה הפתולוגית בה הותחל במקביל ובכלים משוכללים".
עוד נמסר: "מפקד בשדה הקרב חייב לקבל החלטות בתנאים קשים. קיימים מצבים בהם גם מנהל מחלקה חייב לקבל החלטה בתנאי קרב - הקרב על חיי המטופל - בזמן אמיתי עם כל האילוצים הקיימים באותו הרגע!".
מהמרכז הרפואי וולפסון נמסר: הנהלת המרכז הרפואי וולפסון מברכת על החלטת משרד הבריאות להקים וועדה רפואית לבחינת נסיבות הטיפול בילדה אנה שיבוט. אנו סמוכים ובטוחים כי ממצאי הוועדה יהווּ כלי חשוב בתהליך הלמידה והסקת המסקנות, עבור כל הנוגעים בדבר.
"לא ייגרם נזק לטווח הארוך"
סיפורה של אנה שנאלצה לעבור טיפולי כימותרפיה מייסרים וכואבים ללא צורך, לא מסתיים באבחנה המתוקנת לפיה היא חלתה בדלקת קלה בלבד. לאחר הפסקת הטיפול הכימותרפי, אנה צפויה לעבור הליך שיקום ארוך, אולם הרופאים מבטיחים שלא ייגרם לה נזק לטווח הארוך.
הליך השיקום כולל ביקור של אחת לחודש בבית החולים, למשך השנה הקרובה לפחות, בהם יערכו הרופאים בבית החולים שיבא בתל השומר מעקב אחר תופעות הלוואי מהן היא סובלת, כך מדווח העיתון "מעריב" שגם חשף את הפרשה אתמול. מלבד נשירת שיער ראשה וגופה של אנה, היא סובלת גם מהקאות ומירידה משמעותית במשקל, כולן תוצאה של טיפולי הכימותרפיה.
"היא תצא מזה", ומר פרופ' עמוס תורן, מנהל המחלקה להמטואונקולוגיה לילדים בבית החולים. "אנה קיבלה מעט מאוד טיפולים כימותרפיים, והטיפול הראשון הוא תמיד קל יותר", הוסיף. "אני יכול לומר שעלולים להיות גורמי סיכון לרגישות יתר לטווח קצר, אבל מבחינת ההשפעות על תפקוד הלב והפוריות - לא ייגרם לה נזק".
אמה של אנה נשמעת מודאגת יותר. "לאנה קשה מאוד לנשום בלילות", סיפרה פאינה שיבוט. "הרבה פעמים היא בחוסר שקט. ייקח הרבה זמן עד שהיא תתאושש מזה, אם בכלל. מישהו חייב להיענש, ואני מתכוונת לתבוע את בית החולים האחראי". לטענת האם, הגורמים המעורבים עסוקים בהעברת אחריות מאחד לשני ואיש לא לוקח אחריות על השיקום. "עכשיו מחכה לה שיקום ארוך, אבל אני לא יודעת איך אנחנו נעשה את זה בבית החולים שיבא", היא אומרת. "אני מקווה שהם יטפלו בה כמו שצריך".
האם: היא עדיין סובלת מכאבים
בריאיון לחדשות 2 באינטרנט לפני מספר ימים סיפרה האם על השתלשלות האירועים והסבירה כי הגיעו לבית החולים לראשונה בעקבות נפיחות ליד אוזנה הימנית. כשהנפיחות לא עברה לא עברה הופנו האם ובתה לבית החולים וולפסון בחולון, שם ביצעו שתי ביופסיות. הרופאים אבחנו חשד ללימפומה והפנו את אנה לטיפול בבית החולים שיבא תל השומר.
"היא עברה שני סבבים של טיפולי כימותרפיה", משחזרת פאינה ומספרת על תופעות הלוואי: "התפתחו לה כיבים במערכת העיכול ובוושט. היא לא יכלה לדבר כמה ימים".
האם מספרת כי מצבה של אנה משתפר, אבל מדגישה כי גם היום הילדה סובלת מכאבי בטן כמה ימים בשבוע ומתקשה לנשום ולרוץ. "אני כועסת", אומרת פאינה, "יותר מכול אני מרגישה שמישהו צריך להיענש על חוסר תשומת הלב. אני לא רופאה, אבל מישהו צריך לשלם על הסבל שלה".