בבתי החולים ברחבי הארץ מתקשים להתמודד עם המציאות הקשה בעקבות התפטרות המתמחים, שמאבקם זוכה כעת לתמיכה מצד מנהיגי המחאה. במסיבת עיתונאים שקיימו היום דפני ליף, סתיו שפיר, רגב קונטס ו"צוות ספיבק-יונה" הודיעו ראשי המחאה על דרישתם מהממשלה לעול באחריות כדי להציל את הרפואה בישראל. את מסיבת העיתונאים העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.
"כשסיימו את החלק הראשון של דוח טרכטנברג, ביקשנו את החלק השני. אין חלק שני אמרו לנו. זה הדוח במלואו", אמרה ליף. "אבל איפה הפרק על שיקום מערכת הבריאות הציבורית הקורסת? שאלנו, ושאלתנו נשארה תלויה באוויר עד שהתפוגגה".
"בעבר הייתה המערכת הרפואה הציבורית של ישראל גולת הכותרת בהישגי מדינת ישראל הצעירה. דורות על דורות של רופאים מצויינים, תגליות פורצות דרך והצטיינות בטיפול מסור, חומל, הומני ואוהב אדם בחולים באשר הם, מה שהוביל את ישראל להיות אחת המדינות בה תוחלת החיים של אזרחיה הוא מהגבוהים בעולם", הוסיפה ליף. "בהווה, אנו עדים עגומים להרס מפואר לא פחות של המערכת הציבורית החשובה ביותר לחיי כל האזרחים - פשוטו כמשמעו".
"מדינת ישראל עושה הכל?"
סתיו שפיר, שמובילה עם ליף את המאבק החברתי הגדול בתולדות ישראל, הביעה פליאה על סדר בעדיפויות במדינה "שכשאזרחי ישראל נמצאים תחת איום ביטחוני אומרים שישראל עושה הכל כדי להגן על אזרחיה. אבל שמדובר על בריאות האם ישראל עושה על הכל? הגענו לפי תהום", אמרה. "מנהל איכילוב אמר שאנו במשבר מתקיים שהולך ומחריף והוא חרד למערכת כולה. רבים מהמתחמים לא יחזרו לעולם, וזה הנזק של מערכת הבריאות. הבריאות שלנו היא הביטחון שלנו".
במסיבת העיתונאים השתתף גם סטודנט לרפואה מאוניברסיטת תל אביב שהביע דאגה מעתיד מערכת הבריאות הציבורית שבה הוא אמור להשתלב. "אני מודאג שבתור רופא לעתיד אין לי את הכלים לשרת את החולים שמגעים לבתי החולים הציבורית", אמר. "אנחנו עומדים לצד המתחמחים במחאה שלהם. אני יכול להבטיח שלא נפתח בשנת הלימודים הקרובה במידה והנושא לא יגיע לפתרון. אני מקווה שלכולנו תהיה שנה בריאה יותר מהשנה החולפת".
נדב דוידוביץ' שמשמש סגל באוניברסיטת בן גוריון ומשתתף בצוות המומחים האלטרנטיבי הצטרף לדברי חבריו ואמר כי "אם לפני כמה עשורים היה ברור שצריך להשקיע בבריאות הציבור, הנושאים האלה נמצאים במשבר שלא מספיק מדברים עליו - המתמחים זה סימפטום של מערכת חולה, סימטפטום שמצביע על אנשים מוכשרים שלא יכולים לעבוד במערכת שעובדת באי ספיקה בשנים האחרונות".
בבתי החולים חוששים מקריסת מערכות כוללת
יממה לאחר התפטרות מאות מתמחים, בבתי החולים ברחבי הארץ חוששים מקריסת מערכות כוללת. בינתיים נראה שהציבור הרחב לא ממהר להגיע לבתי החולים מחשש לעומס, אבל הרופאים מבינים שמדובר במצב זמני ושביר מאד.
הרופאים הבכירים ומנהלי המחלקות נאלצים למלא את מקום המתמחים הצעירים, וכמה מהם גם עבדו במשמרת הלילה - אחרי עשרות שנים שלא עשו זאת. כך למשל מנהל מחלקה פנימית א' בבית החולים "איכילוב" בת"א, פרופ' משה מיטלמן, שעובד במקצוע כבר יותר מ-30 שנה, שובץ אתמול למשמרת לילה בחדר המיון.
"בינתיים גם החולים איתנו כי הם עדיין לא נוהרים בהמוניהם לחדר המיון, אבל אני מאוד חרד. בימים הקרובים העומס יגבר, כוחותינו יאזלו, ואנחנו בבעיה", אמר מיטלמן הבוקר לחדשות 2.