הממשלה אישרה היום הקמת יחידה מיוחדת במשרד הבריאות למאבק בנזקי העישון. מטרת היחידה, כך נמסר בהודעת משרד ראש הממשלה, "לקבוע הוראות אשר ישפרו את ההגנה על הציבור מפני חשיפה לעישון כפוי, זאת על ידי תיקון חוק למניעת העישון במקומות ציבוריים". כמו כן יוגבלו הפרסומות והשיווק של מוצרי הטבק. עלות התכנית: 10 מיליון שקלים, והמטרה: הורדה של מספר המעשנים בישראל ב-8 אחוזים בתוך 8 שנים.
בין המגבלות החדשות שאושרו: איסור על מכונות אוטומטיות לממכר מוצרי טבק, סימון מוצרי הטבק באזהרות גרפיות, איסור על עישון בתחנות אוטובוס ורכבת וחובת דיווח על רכיבי מוצרי הטבק. בנוסף הוחלט כי שר האוצר יבחן את שיעורי המיסוי על מוצרי טבק, ויגיש המלצותיו לממשלה תוך 90 יום. שר החינוך יקבע תכנית ניסויית של בתי ספר נקיים מעישון במספר מוסדות חינוך. כמו כן, צוות מיוחד בראשות השר להגנת הסביבה יגבש תוכנית לצמצום הנזקים הסביבתיים מבדלי סיגריות.
כמעט רבע מהישראלים מעשנים
במקביל, הציג היום משרד הבריאות שני דוחות המפרטים נתונים לגבי מספר המעשנים בישראל והמלצות לצמצום העישון ונזקיו. דוח שר הבריאות לשנת 2010 מצביע על המשך מגמת היציבות בשיעורי העישון בארץ, שהחלה בשנות ה-70. מהנתונים עולה כי 23.3% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל (מעל גיל 21) מעשנת, כאשר ישנם הבדלים בין המינים. 32% מהגברים מעשנים לעומת 15.1% מהנשים. אחוז הגברים המעשנים גבוה בעיקר בקרב ערבים: 52.2% ביחס ל-28% בקרב היהודים. אצל הנשים התמונה הפוכה: 16.1% מהיהודיות מעשנות לעומת 9.7% מהערביות.
עוד על פי הדוח, מבחינת מגמות בשיעורי העישון, בגברים יהודים חלה התייצבות סביב ה-28%, בנשים יהודיות חלה בעשור האחרון ירידה רציפה של כ-34% בשיעור העישון, בגברים ערבים חלה עלייה של 31% בשיעור המעשנים במהלך חמש השנים האחרונות ובנשים ערביות חלה ירידה של 57% בשיעור העישון במהלך 14 השנים האחרונות.
בשנת 2009 הייתה צריכת הסיגריות הלאומית 415 מיליון חפיסות - מדובר בעלייה של 0.5% לעומת שנת 2008. צריכת הסיגריות לנפש עמדה על כ -56 חפיסות בהשוואה ל-55 חפיסות בשנה קודם לכן. בעקבות העלאת המס על הסיגריות במאי 2009, כך מציין הדוח, הייתה ציפייה לירידה בצריכה לנפש, אולם ירידה זו לא התממשה, אלא חל שינוי בדפוסי התנהגות הצרכנים, שבה לידי ביטוי במעבר מצריכת סיגריות יקרות לסיגריות זולות יותר.
על פי ההערכות, כך נכתב בדוח הוועדה הציבורית לצמצום העישון ונזקיו, כ-10,000 בני אדם מתים מדי שנה כתוצאה מעישון ועלותו הישירה למערכת הבריאות מוערכת ב-1.75 מיליארד שקלים.