מהי בדיקת ה-MRI הנכספת, שישראלים רבים מנסים להגיע ולהיבדק במכשיר - אך ללא הצלחה? MRI שפירושו דימות תהודה מגנטית, הוא סורק לא פולשני שסורק את הרקמות הרכות ולא את העצמות. ביחס לבדיקת ה-CT, מדובר בבדיקה ללא קרינה ולא מסוכנת כלל, שיכולה לאבחן ממצאים מדויקים ומבדלים.
הבדיקה נחשבה בעבר ליקרה. אלא שתחקיר חדשות 2 מגלה שלמרות שמחיר הבדיקה ירד, הקופות ובתי החולים ממעטים להפנות לבדיקה ולממן אותה - אף שבמקרים רבים היא היחידה המסוגלת לתת אבחנה שלא פעם מצילה חיים.
"שולחים את החולים לכל הארץ"
מ', שנזקקה לבדיקת MRI מספרת כי למרות שהרופאים אמרו לה שהיא זקוקה לבדיקה, ניסו למנוע זאת ממנה בטענה שמדובר בבדיקה יקרה שמצריכה שורת אישורים, רק לאחר שהפעילה לחץ על הרופאים במחלקה, זכתה לבדיקה. כשהגיעו התוצאות, התגלתה מחלה קשה ששום מכשיר לא יכול היה לאבחן אותה חד משמעית - טרשת נפוצה.
דנה, בת שנה וחצי מאושפזת בבית החולים הלל יפה בחדרה ונזקקת לבדיקת MRI, אך לבית החולים אין מכשיר כזה כדי לערוך לה את הבדיקה. במצב כזה, הרופאים מנסים לאתר מכשיר פנוי ומעבירים את החולה אליו, גם אם מדובר במרחקים גדולים.
"מנהלי המחלקות עושים שופינג בעצם ומגיעים ומחפשים באותו בית חולים. אם יש מכשיר פנוי בשערי צדק, שולחים את החולה לשערי צדק. אם יש בנהריה אז שולחים לנהריה - על כל מה שמשתמע מכך", מסביר פרופ' מאיר אורן, מנהל בית החולים "הלל יפה". בעבור הבדיקה וההסעה הרפואית להעברת חולה מבית החולים הלל יפה לנהריה, שילם "הלל יפה" סכום של 3,800 שקלים.
אבל, לתושבי חדרה ונתניה יש תקווה. משרד הבריאות הבטיח לו רישיון לרכישת מכשיר MRI, בעלות של כשני מיליוני דולרים. ואם שאלתם למה צריך רישיון? בשל חוק ישן שנועד לווסת את ההוצאות והעומס של בדיקות יקרות ומיותרות. מה שבמשרד הבריאות כנראה לא הבינו, שבדיקת דימות הפכה לעניין שבשגרה.
רוצה להיבדק? חכי ארבעה חודשים
מקרה נוסף שהגיע לידיעתנו הוא המקרה של אליאנה גלדסטון, שנזקקה במשך זמן רב לבדיקת MRI. "ביררתי בהדסה מתי התור הקרוב ביותר לבדיקה. זה היה לפני כשלושה שבועות, והתור הפנוי המוקדם אז היה לשבוע הראשון של מאי". גם סיפורו של אורי ידידיה, שהכרתו מתערפלת בתדירות יומיומית, לא זוכה לבדיקה המיוחלת. "איך הגענו למצב שהדברים הכי פשוטים הם אינם קריטים?", שואל בעצב.
אז מה אפשר לעשות? כרגע, קופות החולים משתדלות כמה שפחות לתת התחייבויות לבדיקת הדימות מאחר והיא מאוד יקרה, בתי החולים משתדלים לשחרר את החולים מבית החולים כדי שלא יצטרכו לקיים את הבדיקה במהלך יום האשפוז שתעריפו קבוע, וגם מספר הרופאים המומחים ברדיולוגיה נמצא בירידה. "רדיולוג בקנדה יכול להרוויח כחצי מיליון דולרים מדי שנה. אני חושב שזה יפה מאוד שיש לנו עוד רדיולוגים בארץ", אמר הפרופ' משה גרייף, מנהל חטיבת ההדמייה באיכילוב, במשפט שאומר הכל.
משרד הבריאות: הוכפל מספר הרישיונות
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: הכפלנו את מספר הרישיונות ובכלל פועלים לשינוי התקנות, כך שיהיה מכשיר כזה בכל בית חולים. מחיר בדיקה הופחת מאוד לפני כשנתיים - ועלייתו כעת היא בצמוד לעליות השכר והמדד.
מבתי החולים איכילוב ובילינסון נמסר כי אחוז הבדיקות הקטן בקרב מאושפזים הוא כי לרוב בדיקות ה-MRI אינן דחופות.
מקופת החולים "מכבי" נמסר: שלושה נוירו-רדיולוגים בכירים קראו את המסמכים של מר ידידיה וקבעו כי אין צורך בבדיקת MRI.