ההחלטה לסגור את חוות מזור נתקבלה לפני שנתיים על ידי השר להגנת הסביבה לשעבר גלעד ארדן, בתמיכת המתנגדים לניסויים בבעלי חיים אך תוך התנגדות חריפה של אוניברסיטאות המחקר וחוקרים רבים בטענה כי מדובר במכת מוות למחקר הרפואי בישראל. עכשיו, כשהחווה נאלצת לסגור את שעריה, נשאלת השאלה מה יעשו עם הקופים שנמצאים בחווה כעת?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כ-80 קופים הוצאו מהחווה לגן חיות ביער בן שמן, אך אלו מהווים רק טיפה בים - שכן החווה מאכלסת לא פחות מ-2,000 בעלי חיים. חוות מזור פעלה מ-1991 ויצאה קופי מקוק לצרכי ניסויים רפואיים בארץ ובעולם. בינואר 2015 תיסגר החווה, ויש למצוא פתרון לקופים שנמצאים בחווה היום.
"החלטנו להקציב מיליון שקלים כדי להתחיל טיפול אינטנסיבי בפינוי 700 הקופות שנמצאות בחווה", אומר השר להגנת הסביבה עמיר פרץ. "אנו מבינים שהאימהות הללו סבלו מאוד, שכן הן היו פס ייצור". אותן קופות נולדו באי מאוריציוס שבאפריקה ואותן אסור לייצוא על פי התקנות, אך 1,300 הקופים שנולדו בארץ ונשארו בחווה מותרות לייצוא לצרכי מחקר רפואי עד סגירת החווה.
"הקופים האלה לא מעניינים כי הם לא בסכנת הכחדה", אומרת ד"ר תמר פרידמן, מנהלת מקלט הקופים בבית שמן. "הם לא צבעוניים, אבל הם מרתקים". למרות שניסויים שאינם רפואיים כבר לא מתבצעים על בעלי חיים במדינות המערב זה מכבר, חברות התעופה השונות מסרבות להטיס את הקופים גם כשאלה נשלחים למוסדות מחקר רפואי מפוקחים ומסודרים. לכן, מקווים מתנגדי הניסויים, יש סיכוי שכל הקופים בסופו של דבר יהיו חופשיים.