ועדת הבריאות של הכנסת דנה הבוקר (ב') בגילוי המטריד של שרידי נגיף הפוליו במערכות הביוב של אשדוד, קריית גת, באר שבע ורהט. למרות שעד כה לא נמצאו עדויות לתחלואה, הממצאים עוררו בהלה בקרב האזרחים והעלו את הכוננות במערכת הבריאות. את הדיון בוועדה העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בפתח הישיבה הסביר פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, את הדרך בה התגלו שרידי בפוליו. "באופן שוטף אנחנו מנטרים את מצב הפוליו מדגימות שנלקחות ממערכות הביוב ברחבי הארץ. לפני מספר שבועות הבחנו בממצא חריג, זהה לנגיף שזוהה במצרים לפני חצי שנה".
"לאור הממצאים ברהט הגברנו את תדירות הבדיקות מפעם בחודש לפעם בשבוע, ובנוסף הרחבנו את המעגל הבדיקה ליישובים שמסביב לרהט וכך גילינו את שרידי נגיף הפוליו גם באשדוד ובקריית גת. הפעם האחרונה בה נמצאו שרידי נגיף הפוליו בישראל הייתה בשנת 2002 באזור רצועת עזה", המשיך גרוטו.
ד"ר אלון מוזס, נשיא האגודה הישראלית למחלות זיהומיות, העלה במהלך הדיון את שאלת ההיענות לחיסונים, שיעצרו את התפשטות הנגיף: "בינתיים הנגיף נמצא רק בביוב וזה בזכות החיסוניות הגבוהה, אבל במקרה הראשון של הידבקות הכל ישתנה. יש פה החלטות קשות - האם אנחנו מסתכנים במקרה ראשון של פוליו פרא, כתוצאה מהידבקות ממערכת הביוב, או הידבקות פוליו מהנגיף של החיסון".
"לקחת אחריות - ולהשלים חיסונים"
בטרם ננעלה הישיבה, קראה חברת הוועדה ח"כ שולי מועלם-רפאלי, להקפיד על השלמת החיסונים לכל ילדי ישראל: "הוועדה קוראת להורים לקחת אחריות ולהשלים את החיסונים של ילדיהם. על משרד הבריאות להגביר את פעילות ההסברה בנושא".
לפני מספר שבועות נמצאו סימנים ראשונים לשרידי נגיף הפוליו במערכת הביוב של רהט. בשל כך, החל משרד הבריאות בתהליך השלמת חיסונים לכלל האוכלוסיה במקום על מנת לטפל במוקד התופעה. לאחר גילויי השרידים גם ביישובים אחרים בדרום הארץ, המליצו במשרד הבריאות לכל תודבי הארץ, להקפיד על שגרת החיסונים הניתנת בטיפות החלב לילדים עד גיל שש.
הימצאות נגיף פוליו במערכת הביוב ברהט מעידה על כך שתושב אחד לפחות ביישוב נושא את הנגיף ונמצא בשלב המדבק של המחלה. ניתוח גנטי של הנגיף שהתגלה העלה כי הוא זהה לנגיף שאותר בשנה שעברה במצרים. על כן גברה ההערכה כי הנגיף הועבר לרהט, ומשם ליישובים נוספים, על ידי אדם שנדבק במחלה במדינה זרה.